Výstava motýlů v Botanické zahradě hl. m. Prahy v Troji aneb Motýlí kouzla proměny

09.04.2023 18:52

 

 

MOTÝLI, kouzlo proměny

7. 4. - 21. 5. 2023

skleník Fata Morgana

 

 

„Ani v letošní sezóně nepřipravíme návštěvníky o jednu z neatraktivnějších akcí, za kterou každoročně přicházejí desetitisíce zájemců. Výstava motýlů láká rodiny s dětmi, školní kolektivy i dospělé. Ve skleníku Fata Morgana bude k vidění nádherná přehlídka barev, návštěvníci tu ale najdou i řadu pozoruhodných informací ze života motýla a jeho vývoje. Vzhledem k tomu, že motýli se každoročně těší velkému zájmu a kapacita skleníku Fata Morgana je omezená, upozorňujeme na možné čekání před vstupem do skleníku. Velmi si vážíme toho, že patronát nad naší výjimečnou výstavou přijaly čtyři výjimečné dámy – Jana Plodková, Andrea Růžičková, Veronika Arichteva a Martina Pártlová.“

Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy

 

 

„Botanická zahrada v Troji patří k častým cílům procházek a výletů, a to nejen Pražanů, ale i zájemců z jiných regionů. Výstava motýlů je jednoznačně akcí, která se setkává s velkým zájmem. Velmi mě těší, že kromě toho, že je tato zelená oáza místem odpočinku, nabízí návštěvníkům i edukativní program a výstava motýlů je jedním z nich. Přirozeně se koná na jaře, takže kromě skleníku Fata Morgana si návštěvníci užijí i rozkvétající záhony venkovních areálů.“

Jana Komrsková, náměstkyně primátora hl. m. Prahy, jež má Botanickou zahradu ve své gesci

 

 

Již dvacátá výstava motýlů – a stále je co poznávat…

 

Zahajovací ceremoniál zvládala řídit jako vždy s přehledem – vzdor průvodním zmatkům -   

tisková mluvčí Botanické zahrady, Mgr. Michaela Bičíková.

Úvodní slovo patřilo řediteli Botanické zahrady.

Ten ve svém vstupu označil mimo jiné výstavu slovy: Ikonická výstava nabízí unikátní možnost spatřit na vlastní oči zrod motýlů.

A tím vystihl vše podstatné a mimořádné na této, již dvacáté, výstavě motýlů.

Ano - na vlastní oči - to je to podstatné.

Jen málokdo mohl v přírodě - a na vlastní oči – spatřit něco tak úžasného jako je přerod nevzhledné housenky v tak nádherné dílo přírody, jímž je na konci procesu vzlétající motýl. A dokumenty o přírodě, kde lze tento přírodní zázrak sledovat s pohody pokoje či na monitoru počítače tenhle osobní zážitek nikdy nenahradí.

Za to patří Botanické zahradě dík nás návštěvníků této poučné pastvy pro oči.

Botanická zahrada je zahradou patřící hlavnímu městu Praha, tedy spadá do gesce radních na pražském magistrátu. Nově, konkrétně do gesce Jany Komrskové, náměstkyně primátora.

I ona dostala při zahájení výstavy slovo a ocenila jednak odbornost s jakou je zahrada spravována a vedena, nazvala všechny její pracovníky jako „srdcaře“, bez jejichž osobního nasazení a nadšení pro věc, by nabídka Botanické nikdy nemohla být na takové úrovni na jaké je. Připomněla také, že se jedná o mimořádnou kulturně vzdělávací instituci, o níž je mezi pražany - a nejen mezi nimi trvá obrovský zájem. Zejména pak právě o výstavu jako je každoroční výstava motýlů. Závěrem popřála Botanické a výstavě motýlů úspěch, jenž překoná loňský návštěvnický rekord, kdy ji zhlédlo 400 tisíc návštěvníků.

 

 

 

A protože středobodem výstavy motýlů je již tradičně jedna osoba, kurátorka výstavy Eva Smržová, tak dostala slovo i ona. Ale místo dlouhých řečí nám nabídla možnost jakési improvizované kurátorské prohlídky, jejíž součástí bude, jak prozradila, i vypouštění motýlů, které provádí pravidelně v dané časy a jehož jsme se tak mohli osobně zúčastnit. A tak nás vyzvala, ať ji následujeme do skleníku.

Michaela Bičíková, nám ale z tváří četla typickou novinářskou otázku, na kuriozity mezi nabídkou představovaných motýlů. Tedy, které jsou ty nejmenší a které ty největší a jak se sestavuje skladba konkrétních druhů pro každou výstavu, když letos se má odbývat v duchu Asijském. Paní Smržovou za jejími motýlky jen tak nepropustila. Ale kurátorka měla pochopení a sdělila nám ony druhové extrémy, lehce je okomentovala. Pokud jde o skladbu, řekla, že se objednávají kukly podle druhů, ale že sem tam se mezi objednanými druhy od dodavatele, vloudí i kukla jiného druhu, neobjednaného a že se to stalo i tentokrát. A pak už ale opravdu chvátala za svými motýlky, kde nám pak byla trpělivou průvodkyní a odpovídala na všechny chytré i hloupé dotazy z řad svých pronásledovatelů.

Michaela Bičíková tedy přistoupila k finále celé akce a představila nám patronky této výstavy.  Patronkami letošní 20. výstavy se staly herečky Jana Plodková, Eva Růžičková, Veronika Arichteva a Martina Pártlová. Michaela je oslovila dvěma všeobsahujícími společnými otázkami.

 

 

Jak se ony starají o motýlky ve svých zahradách a které místo v Botanické zahradě je jim nejbližší.

Patronky se pak rozhovořily o svých zkušenostech s motýly, ale také s hmyzem vůbec. Zejména tím bodavým.

Pokud jde o místo v Botanické, víceméně všechny se sjednotily na tom, že záleží na ročním období, na konstelaci, na aktuálním počasí a pak je krásně vlastně všude. U všech ale v zásadě zvítězil skleník Fata Morgana.

Sama Michaela Bičíková nám na sebe prozradila, že jejími oblíbenými místy jsou Japonská zahrada a včelí úly.

K obavám vyhrknutým spontánně všemi patronkami dodala, že včely z Botanické jsou na lidi zvyklé, jsou hodné a nikomu neubližují.

K motýlkům jsme se také ještě dozvěděli zajímavost, že občas se některému podaří najít nějakou skulinku a ze skleníku uniknout ven, do okolí. V minulosti už byli zaznamenáni někteří zdatní uprchlíci až v Bohnicích.

Závěr akce patřil slavnostnímu střihání pásky a přípitku.

A pak už opravdu hurá do skleníku, kde nám byla k dispozici nejen kurátorka Eva Smržová, ale i všechny čtyři patronky obklopené aparáty novinářů stejně jako na ně nalétajícími motýlky.

 

 

Tolik k zahájení a teď fakta  

 

Zde samozřejmě nebudeme nic tlumočit, zde budeme citovat přesnou, jasnou a hlavně odbornou tiskovou zprávu.

 

·         V Botanické zahradě hl. m. Prahy začala výstava tropických motýlů, která tentokrát poodhaluje tajemství metamorfózy.

·         Do Prahy postupně doputuje na 5500 kukel z motýlí farmy ve Stratfordu nad Avonou několika desítek druhů.

·         Botanická zahrada svou letošní sezónu zasvětila Asii a asijské přírodě, takže na výstavě nebudou chybět zástupci asijských motýlích druhů, jako je krásný filipínský otakárek Atrophaneura semperi, asijský příbuzný monarchy stěhovavého Danaus chrysippus nebo drobná, pěticentimetrová babočka, která bude tou nejmenší na přehlídce – Acraea violae.

·         K vidění bude i oblíbený Morpho peleides s blankytně modrými křídly nebo martináč Attacus atlas, patřící k největším motýlům na světě.

·         Akce má i edukativní rozměr a vývoj motýla přiblíží prostřednictvím nadživotního modelu, díky němuž návštěvníci uvidí velikostní rozdíly.

·         Ve „sbírce“ živých motýlů nebudou chybět druhy z tropických oblastí Asie, například endemický filipínský otakárek Atrophaneura semperi, jenž má černá křídla s červenými skvrnami o rozpětí až 15 cm. Je to jeden z největších asijských otakárků.

 

 

·         Podobný, jenom o trochu menší je otakárek Papilio rumanzovia rovněž z Filipín.

·         Na druhé straně barevného spektra je pak Hebomoia glaucippe, bělásek z jižní a jihovýchodní Asie, jižní Číny a jižního Japonska. Špičky jeho bílých křídel jsou svítivě oranžové s černým lemováním. Když křídla složí, podobá se suchému listu. S rozpětím křídel až 10 cm patří k největším běláskům. Dal by se přirovnat k našemu bělásku řeřichovému.

·         ´Dalším takzvaně listovým motýlem je babočka Doleschallia bisaltide z jižní Asie. Ač je nápadná jasně oranžovou svrchní stranou křídel a černě zdobenými špičkami horních křídel, v okamžiku, kdy křídla složí, splyne s okolím a podobá se suchému listu. Za zmínku stojí i jedovatá babočka Idea leuconoe, která má rozpětí až 14 cm, křídla jsou bílá s černými skvrnkami. Je to pomalý letec a spíš plachtí. Anglicky se nazývá velká stromová víla (Tree Nymph Butterfly). Nemůžu opomenout drobné asijské babočky Acraea violae a Athyma perius, které budou nejmenšími motýly naší letošní výstavy´

kurátorka Eva Smržová.

·         Asijské motýly doplní další druhy z ostatních koutů světa, nebude chybět slavný motýlí cestovatel – monarcha stěhovavý (Danaus plexippus), který při své migraci do zimoviště v hejnech nalétá několik tisíc kilometrů.

·         Obdivné pohledy bude jistě přitahovat i krásný Morpho peleides,který ve skutečnosti není blankytně modrý, jeho zabarvení totiž způsobuje lom světla na šupinkách křídel.

 

 

 

·         Na výstavě rovněž najdeme motýla patřícího k těm největším na světě, martináče Attacus atlas, jehož rozpětí křídel může dosáhnout až 25 cm. Samičky bývají větší než samečci. Stadium housenky trvá až 60 dní, kukla se vyvíjí 3 týdny, někdy i déle. Dospělý martináč pak žije pouhých 5 dní.

·         Letošní výstava odhaluje tajemství motýlí proměny z vajíčka přes housenku, která se v kukle vyvine v krásného motýla.

·         Kromě edukativních panelů představujících vývojová stadia několika druhů, s nimiž se návštěvníci setkají ve skleníku na živo, poukáže na vývoj motýla i model v nadživotní velikosti.

·         Návštěvníci uvidí velikostní rozdíly – od miniaturních, milimetrových vajíček přes různě velké housenky až po motýla s obrovským rozpětím křídel.

·         Konkrétně se jedná o model velkého sovího motýla (Caligo memnon), pro botanickou zahradu jej vyrobil výtvarník Petr Szyroki.

·         Model je umístěn před vchodem do skleníku vedle dalších vzdělávacích a informativních panelů.

·         Jednotlivé části – vývojová stadia jsou vůči sobě ve správném velikostním poměru, návštěvníci si tak udělají zcela přesnou představu.

·         Ve venkovních expozicích se lze také pomocí vzdělávacích panelů seznámit s českými motýly a dalšími opylovači a spolu s tím se i poučit, jak přispět k jejich rozšiřování.

·         Ve skleníku jsou rovněž vystavena díla z celorepublikové keramické soutěže, kterou pořádá DDM Ulita, a foyer opět vyzdobili účastníci výtvarných dílen Galerie hl. m. Prahy.

 

 

A praktické informace navíc

 

·        Tropický skleník Fata Morgana je otevřen vždy od úterý do neděle od 9 do 19 hodin.

·        Mimořádně bude ale otevřeno i o Velikonočním pondělí – 10. dubna a pak během květnových svátků.

·        Výstava potrvá šest týdnů, tedy do 21. května.

·        Vstupenky lze zakoupit přímo v pokladnách nebo on-line, prostřednictvím e-shopu botanické zahrady.

·        Zájemci si na e-shopu či v prodejním stánku mohou zakoupit upomínkové předměty spojené s výstavou motýlů (trička s motýlím vzorem, motýlí magnetky nebo list Motýli do sběratelské edice Botanická v malíku, případně suvenýry k tématu Asijský rok, či parfém Fata Morgana No. 2.

·        Kdo se chce vyhnout velkému náporu návštěvníků, jenž výstavu pravidelně provází, je dobré dorazit ve všední den a v odpoledních hodinách!

 

Text: Richard Koníček

Foto motýlů a uvnitř skleníku: Richard Koníček

Foto patronek: Botanická zahrada

 

 

MOTÝLI, kouzlo proměny

7. 4. - 21. 5. 2023

skleník Fata Morgana

Vstupné

Vstupenka na výstavu odpovídá standardnímu ceníku pro vstup do botanické zahrady

Vstup se psem je do skleníku Fata Morgana ZAKÁZÁN

https://www.botanicka.cz/?utm_source=seznam&utm_medium=cpc&utm_campaign=sxl-botanicka-zahrada&utm_content=Botanick%c3%a1+zahrada+Praha

 

Více k tématu:

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/motyli-prileti-do-botanicke-aneb-tentokrat-nam-i-ti-asijsti-odhali-tajemstvi-sve-metamorfozy/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/exoticti-motyli-ve-skleniku-fata-morgana-aneb-kdyz-aneta-langerova-obdivovala-krasu-motylich-kridel/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/motyli-jedovata-krasa-aneb-motyli-jsou-tak-mirumilovni-ze-cloveka-nepovazuji-za-predatora-tak-si-te-vyjimky-vazme/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/motyli-cestovatele-exoticti-motyli-po-sedmnacte-ve-skleniku-fata-morgana-aneb-tematem-je-migrace-motylu-jako-jejich-pravidelne-presuny/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/motyli-a-rostliny-aneb-kdyz-sva-kridla-cudne-zavirame-aneb-nesahejte-na-nase-kridla-jsou-nase/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/motyli-jedovata-krasa-aneb-konecne-muzeme-vyrazit-na-motyly-aneb-zahajeni-jak-ma-byt/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/tropicti-motyli-letaji-v-troji-aneb-jiz-zacal-15-rocnik-vystavy-motylu-ve-prazskem-skleniku-fata-morgana/