Exotičtí motýli ve skleníku Fata Morgana aneb když se motýli k Anetčině radostii probouzejí

09.04.2015 09:50

Tropický skleník Fata Morgana – Praha

4. 4. – 10. 5. 2015

 

V povelikonoční úterý 7. dubna 215 oblíbená zpěvačka Aneta Langerová navštívila  výstavu tropických motýlů ve skleníku Fata Morgana v trojské botanické zahradě, aby unikátní, každoročně se opakující se populární výstavu,  zahájila.  A to tak, že vypustila několik čerstvě vylíhnivších exotických pestrobarevných  krasavců  z jejich líhnišť. Aneta Langerová vypustila z vitrín hlavně otakárky a několik druhů baboček, největší úspěch u novinářů slavily modré americké babočky druhu Morphopeleides. Poté zpěvačka zasadila vzácnou madagaskarskou begónii Begonialyallii a upravila nádobu s hybridem druhu Lantana, jehož květy jsou pastvou pro motýly.


Pokud šlo o velký zájem médií,  v případě fotografování usměvavé Anety Langerové jsme  byli trošku zaskočeni nečekanou situací. V prostoru líhniště motýlů bylo takové tropické horko a vlhko, že mnozí z novinářů se objevili jen v nátělnících, a naše fotoaparáty se jen krásně mlžily…takže jsme moc nic neviděli…teprve v nižším podlaží skleníku se nám na www.www-kulturaok-eu.cz podařilo Anetku  konečně bez mlhy zachytit, kdy se nám konečně z tropické mlhy vyklubala jako ti motýli z kukel…až jsme byli pokáráni, že  již jistě máme snímků Anety Langerové dostatek…ale kárající nás muž byl zřejmě na omylu, protože zcela přirozeně se chovající se Anetka se dá  fotografovat do alelujááá…stejně jako ti motýlci…


 „Je to nádherný pocit držet na rukou motýla a vypustit ho do života. Mám velmi blízko k přírodě a ráda poodhaluji její tajemství. Kouzlo proměny kukly v motýla mě vždy fascinovalo. Mám radost, že jsem mohla být u toho. Výstavu motýlů v tropickém skleníku Fata Morgana si určitě nenechejte ujít,“ řekla Aneta Langerová.

 

Do botanické zahrady zatím dorazily kukly asi 45 druhů tropických otakárků, baboček, bělásků a martináčů, a to z motýlí farmy v anglickém Stratfordu nad Avonou (= rodné město Williama Shakespeara ).


 „Přesný počet nelze říci, protože kukly otakárků dostáváme ve směsi druhů a kukly některých druhů si jsou velmi podobné, tak musíme čekat, až se vyklubou motýli a pak je můžeme určit. Celkem je objednáno 4 500 kukel. Do zahrady jsou dováženy po částech každý týden, tak aby se návštěvníci měli stále na co dívat,“ prozradila Eva Smržová, odborná náměstkyně zahrady.

 

Výstavu, která se koná s výraznou podporou společnosti Pražská plynárenská, a.s., můžeme navštívit až do 10. května 2015 denně od 9 do 18 hodin, v květnu se otevírací doba prodlouží do 19 hodin. V pondělí je skleník Fata Morgana zavřený (vyjma svátků).

Fotografie motýlů, kteří ve skleníku létají, si můžeme prohlédnout i na www.botanicka.cz.


Pro návštěvníky jsme  ve skleníku připravili zajímavé informace z motýlího světa. Na obrazcích a fotkách si prohlédneme, jak vypadají různé části motýla pod mikroskopem. Dozvíme se též o promyšlených taktikách přežití a zajímavých nej… u motýlů či housenek.

 

Hodnocení:100 %


Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková