Motýli přiletí do Botanické aneb tentokrát nám (i ti asijští) odhalí tajemství své metamorfózy

13.03.2023 18:16

 

 

Motýli – kouzlo proměny  

7. 4. – 21. 5. 2023

Skleník Fata Morgana

Botanická zahrada hl. m. Prahy

 

 

Botanická zahrada hl. m. Prahy připravuje další ze svých oblíbených výstav.

Již 7. 4. se skleníkem Fata Morgana rozletí opět krásní tropičtí motýli.

Letošní ročník jejich přehlídky poodhalí tajemství proměny.

 

 

 „V letošním roce společně s návštěvníky poodhalíme tajemství proměny motýla z housenky přes kuklu v nádherného jedince. Jelikož naše výstavy mají i vzdělávací potenciál, na tuto proměnu se podíváme pěkně zblízka, a to díky vývojovému modelu. Jako každý rok se mohou návštěvníci těšit na přehlídku několika desítek druhů motýlů z tropických oblastí. V loňském roce byl o výstavu enormní zájem, zaznamenali jsme rekordní návštěvnost přes 100000 návštěvníků. Věřím, že na podobná čísla se dostaneme i v letošním roce.“

Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy

 

 

Výstava motýlů, ukáže kouzlo metamorfózy

 

Skleník Fata Morgana hostí výstavu tropických motýlů již od svého zpřístupnění pro veřejnost v roce 2004.  Protože se Botanická zahrada v letošním roce věnuje flóře a přírodě Asie, tak uvidíme i druhy s Asie.

 

·         Do Prahy jako každoročně doputuje přes 5000 kukel z motýlí farmy ve Stratfordu nad Avonou.

·         Ve skleníku Fata Morgana se z nich vylíhnou krasavci několika desítek druhů.

·         Nebudou chybět nádherní Morphopeleides s blankytně modrými křídly, stěhovavý monarcha (Danaus plexippus) nebo jeho příbuzný, asijský Danaus chrysippus.

·         Součástí výstavy bude vývojový model motýla

·         Návštěvníci uvidí velikostní rozdíly – od miniaturních vajíček přes různě velké housenky až po motýla s obrovským rozpětím křídel.

 

 

Tisíce motýlích křídel

 

V letošní „sbírce“ živých motýlů nebudou chybět tropičtí krasavci Morpho peleides a Morpho achilles s blankytně modrými křídly, průsvitné babočky Methona confusa, motýlí cestovatelé – monarchové stěhovaví, pestrobarevní otakárci a ani velcí soví motýli rodu Caligae.

A protože je tématem letošního programu akcí a výstav Botanické zahrady Asie, můžeme se těšit i na pestré asijské motýly včetně působivého otakárka Atrophaneura semperi. S tajemstvím metamorfózy návštěvníky seznámí vzdělávací panely s řadou zajímavých informací, ale i nadživotní vývojový model – od vajíčka přes housenku až po krásného motýla.

S motýly a jejich životem se mohou seznámit také žáci základních a středních škol v rámci vzdělávacích programů botanické zahrady.

 

 

Hrst praktických rad pro klidnou návštěvu

 

·         Tropický skleník Fata Morgana je otevřen vždy od úterý do neděle od 9 do 19 hodin.

·         Mimořádně bude letos otevřen i o Velikonočním pondělí, tedy 10. dubna 2023.

·         Vstupenky je možné zakoupit přímo v pokladnách, s ohledem na komfort návštěvníků však botanická zahrada doporučuje zakoupit vstupenky on-line, prostřednictvím e-shopu botanické zahrady.

·         Zkušenosti ukazují, že je dobré plánovat návštěvu v rozsahu celé otevírací doby, neboť o víkendech je nutno počítat se zvýšeným zájmem, což při omezené kapacitě skleníku Fata Morgana vede k dlouhému čekání na vstup.

 

 

A pozor!

Konečně už je přímé napojení skleníku Fata Morgana a venkovních expozic!!!

 

Od března 2023 je díky lávce nad historickým úvozem propojen areál venkovních expozic botanické zahrady a prostor u skleníku Fata Morgana. Lávka je umístěna ve střední části areálu, v blízkosti sousoší lam.

Lidé se tak nyní velmi snadno dostanou ke skleníku jak od vstupu a parkoviště od Sídliště Bohnice, tak od vstupu Kovárna přes Vinici sv. Kláry.

V okolí lávky budou postupně vybudovány nové expozice…

 

Text připravila: Marie Kubíčková, DiS.

Ilustrační foto z loňské výstavy Motýlů: Marie Kubíčková, DiS.

 

 

Motýli – kouzlo proměny  

7. 4. – 21. 5. 2023

Skleník Fata Morgana

Botanická zahrada hl. m. Prahy

https://www.botanicka.cz/

a na sociálních sítích (Facebook, Instagram, YouTube)