Motýli - Jedovatá krása aneb motýli jsou tak mírumilovní, že člověka nepovažují za predátora, tak si té výjimky važme…

15.06.2021 10:00

 

 

Motýli - Jedovatá krása

9. 6. - 18. 7. 2021

Tropický skleník Fata Morgana

Botanická zahrada hl. m. Prahy

 

 

Tradiční, letos již 18., výstava Motýlů se tentokrát zaměří na tajuplné stránky života motýlů. Dozvíme se:

  • Kteří motýli jsou jedovatí, jak se jed dostává z rostliny přes housenku až do motýla
  • Jak motýli hledají potravu pro sebe i pro housenky a co všechno dospělci jedí
  • Proč se lesknou křídla některých motýlů. Jak se poznají ti správní partneři
  • Že život motýlů je plný překvapení!!!

 

 

Do trojské botanické zahrady dorazilo téměř 5500 kukel, několik desítek druhů, křehkých exotických krasavců. Všichni pocházejí ze známé přední motýlí farmy ve Stratfordu nad Avonou, s níž Botanická zahrada v Troji již pár let spolupracuje.

 

 

Jedovatá krása? Ano, ale naštěstí ne pro člověka…

 

Výstava představuje oblíbené „soví motýly“ (Caligo atreus), stejně jako třeba překrásné modré babočky rodu Morpho. Výstava umožňuje seznámení se najednou s desítkami druhů motýlů, pocházejících z nejrůznějších světadílů. Od Kostariky a Ekvádoru v Jižní Americe, přes Filipíny až po další země nacházející se v tropické oblasti. Nejhojněji jsou na výstavě zastoupeny jedovaté babočky z rodu Heliconius. Ale jedovatý je třeba také monarcha stěhovavý (Danaus plexippus), proslulý svou cestovatelskou vášní (oceán neoceán). Nebudou chybět ani tropičtí krasavci Morpho peleides s blankytně modrými křídly. Zajímavostí jistě je Methona confusa, neboli babočka s průsvitnými křídly.

 

 

Jak už to tak v přírodě bývá, jedovatí motýli se vyznačují svými výstražnými barvami: červenou, oranžovou a žlutou střídající se s černou. Funguje to jako dokonalá kamufláž před útočníky, jako varování před nebezpečností takového útoku. Příroda je ale moudrá a bránit se nějak umí každý. Zajímavé je, že některé nejedovaté druhy se - jako by – inspirovali účinností maskování motýlů jedovatých a podobně se maskují a chrání i některé motýlí druhy nejedovaté. Návštěvníci se nemusí bát, protože motýli jsou jedovatí pouze pro své predátory,

za něž nás motýli zjevně nepovažují. Inu, je to jejich evoluční volba. Přes toto ujištění, nás už při zahájení (viz. náš článek: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/motyli-jedovata-krasa-aneb-konecne-muzeme-vyrazit-na-motyly-aneb-zahajeni-jak-ma-byt/ ) požádala, ba přímo vyzvala, abychom na ně nesahali, kurátorka motýlí výstavy , Eva Smržová.

 

 

Skleník ale nejsou jenom motýlci

 

Skleník Fata Morgana spolutvoří tři části. Jsou propojeny, ale jinak relativně samostatné, mají uvnitř různou teplotu a vlhkost vzduchu a vytváří tak prostředí klimaticky typické pro rostliny z oblastí tropů a subtropů. Rostliny v jednotlivých částech zastupují různé tzv. fytogeografické oblastí a vytváří dojem, že se nalézáme v opravdu v daném pro nás exotickém prostředí. Zájemce tak může – z popisek a informačních panelů doslova nastudovat vše o rostlinných druzích, které jsou v dané lokalitě domovem. Rostliny pocházejí opravdu z jejich rodných oblastí, odkud byly dopraveny osobně odbornými pracovníky botanické zahrady.

V průběhu roku je tato stálá živá přírodní expozice ještě dále obohacována o tematické výstavy. Ale co si budeme nalhávat, jedna z nich, výstava motýlů, je mezi všemi rozhodně nejpopulárnější. A tahle výstava uvnitř skleníku Fata Morgana právě probíhá. Sice trvá až do 18. 7., je přesto dobré neváhat a vydat se do křehkého ráje vzácných motýlů, jaké v našich končinách jinak nikdy neuvidíme, co nejdříve.    

 

 

Hrst informací pro návštěvníky výstavy motýlů

 

Otevírací doba:

Tropický skleník Fata Morgana je otevřen od úterý do neděle, vždy od 9 do 19 hodin.

Aktuální opatření (z 9. 6.):

Na základě aktuálních opatření může být ve vnitřních prostorách v jeden a týž okamžik maximálně 100 osob (1 osoba na 15 m² vnitřní plochy).

Aktuální vstup:

Do celé Botanické zahrady Praha lze vstupovat pouze hlavními vchody, které jsou otevřené denně od 9 do 19 hodin.

Vstupenky:

Vstupenky lze zakoupit přímo v pokladnách, s ohledem na komfort návštěvníků, ale botanická zahrada doporučuje zakoupit si vstupenky on-line.

Nový e-shop:

Zájemci mohou navštívit i zbrusu nový e-shop botanické zahrady, kde jsou kromě vstupenek k dostání i dárkové předměty.

A něco pro všechny případy:

Sledujte dění v botanické zahradě na sociálních sítích (Facebook, Instagram a YouTube).

Novinky:

Novinky a další informace najdete také na https://www.botanicka.cz/

 

 

Vstupenka na výstavu odpovídá standardnímu ceníku pro skleník Fata Morgana:

(V ceně je zahrnut vstup do venkovních expozic)

Dospělí 150 Kč,

Děti 3 – 15 let; žáci a studenti do 26 let s platným průkazem či ISIC 75 Kč

Rodinné vstupné (2 dospělí a 3 děti 3-15 let) 415 Kč

Senioři nad 60 let, ZTP: 75 Kč

Děti 0–2 roky, Kočárek, ZTP/P: zdarma

Pro rychlejší odbavení je nejlepší zakoupit si e-vstupenku předem a s ní jít přímo k turniketům ve skleníku Fata Morgana.

Papírové vstupenky jsou k dispozici na pokladně u nového vstupu.

A pozor! Původní pokladny ve skleníku byly zrušeny!

Tropický skleník Fata Morgana je otevřen od úterý do neděle, od 9 do 19 hodin.

Případné chvíle čekání si můžeme úspěšně zkrátit u občerstvení v naší nové restauraci Botanica, nebo i posezením v prostoru nového vstupního areálu.

 

 

Důležitá upozornění

 

Individuální návštěvníci:

  • Maximální počet osob ve skleníku v jeden okamžik je 100. Z tohoto důvodu si při vstupu do skleníku vezmeme od obsluhy barevný žeton, které obsluze pomáhají regulovat momentální počty návštěvníků.
  • Vzhledem k epidemiologické situaci a omezené kapacitě skleníku, doporučujeme návštěvu v odpoledních hodinách.
  • Dopolední hodiny jsou přednostně vyhrazeny pro návštěvy školních kolektivů a jiných organizovaných skupin s rezervovaným termínem.

 

 

Kolektivy a organizované skupiny:

  • Vzhledem k epidemiologické situaci a omezené kapacitě skleníku je pro skupiny nutná rezervace na prohlídku s průvodcem i bez pomocí online formuláře. Bez ní prohlídka nebude možná.
  • Registrační formulář
  • V průběhu prohlídky je nutné, aby každý účastník programu měl nasazenou roušku/respirátor.
  • Z tohoto důvodu (vzhledem ke klimaticky náročným podmínkám ve skleníku) bude program s průvodcem trvat pouze 30 minut.
  • Cena programu 150 Kč/skupina

 

 

Připravil: Richard Koníček

Foto: Wenca Nikoníček

 

 

Motýli - Jedovatá krása

9. 6. - 18. 7. 2021

Tropický skleník Fata Morgana

Botanická zahrada hl. m. Prahy

Nový vstup ke skleníku Fata Morgana, Botanická zahrada hl. m. Prahy

(parkování zajištěno v areálu zahrady - příjezd ulice Jiřího Jandy,

vstup pro pěší ulicí Trojská)  

 

 

 

Více k tématu:

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/exoticti-motyli-ve-skleniku-fata-morgana-aneb-kdyz-aneta-langerova-obdivovala-krasu-motylich-kridel/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/%c2%b4nasi-motyli%c2%b4-%c2%b4motyli-zblizka%c2%b4-%c2%b4babocky%c2%b4-aneb-vsechno-lita%2c-co-peri-ma-%28%c2%b4our-butterflies%c2%b4%29/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/motyli-cestovatele-exoticti-motyli-po-sedmnacte-ve-skleniku-fata-morgana-aneb-tematem-je-migrace-motylu-jako-jejich-pravidelne-presuny/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/motyli-a-rostliny-aneb-kdyz-sva-kridla-cudne-zavirame-aneb-nesahejte-na-nase-kridla-jsou-nase/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/tropicti-motyli-letaji-v-troji-aneb-jiz-zacal-15-rocnik-vystavy-motylu-ve-prazskem-skleniku-fata-morgana/