Vše, co je SKRYTO V ŽENĚ, je teď veřejně vystaveno v ČGMU aneb nechybí tam ani ty věčně probírané chlupatice…

23.05.2024 11:37

 

 

Alena Kupčíková

Skryto v ženě

17. 5. – 13. 6. 2024

Česká Galerie Moderního Umění

 

 

„Některé ženy vnímají své „intimní chloupky“ jako

nemoderní nebo dokonce neestetické,

další si jich cení jako nějaké ozdoby,

jejíž úprava a změna je individualizuje a osvobozuje;

jiné ženy považují za příjemné si je zcela oholit, zbavit se jich,

překračujíce tak určité tabu…

Požádala jsem své přítelkyně o jejich chloupky a z nich jsem vytvořila

erotické, možná až exhibicionistické sny ženy…“

MgA. Alena Kupčíková, PH.D.

 

 

Díla Aleny Kupčíkové jsou zastoupena ve sbírce Národní galerie v Praze,

v soukromých sbírkách v České republice,

na Slovensku, v Německu, Polsku, Holandsku, Anglii, Švýcarsku, Japonsku a USA.

 Je členkou výtvarné skupiny FEMLINK: (1 žena, 1 video, 1 země),

založené v Paříži v roce 2006…

 

 

Skryto v ženě?

 

Jsou ženy přehledné, dohledné a dokonce i průhledné, ale jsou i ženy nedohledné, nepřehledné a dokonce i neprůhledné. Ale to je náš mužský pohled. Vnější pohled. Ať už jen z dálky, nebo dokonce i zblízka. Vždy je to pohled zvenku. Muž do ženy nevidí, i když si to myslí. A žena často přímo chce, aby si to myslel, aby byl o tom přesvědčen. A žena muže může a umí přesvědčit. Má na to své zbraně fyzické i psychické. Přesvědčí ho i o tom co na ní má vidět, a dokonce – skoro ještě lépe - i tom, co na ní naopak vidět nemá…

Ale pořád pro něj, pro muže, zůstává v ženě cosi skryto. Cosi, co muž netuší. Žena v ženě to snad, občas, zčásti vytuší. Muž nikdy nevytuší nic. I když je o tom přesvědčen.

Ženy jsou záhadné nádoby. Křehké, ladné, oslňující, ale to co tají uvnitř, to jejich magično, to jejich kouzlo, to jejich erotično, opojno, sladké bezedno, to nám, mužům, stále uniká.

Jsme ženami uchváceni, býváme jimi jati, ztrácíme s nimi rozum, hlavu, pevno pod nohami, ale nevíme a netušíme, co vše je v nich skryto.

A je dobře, že to nevíme. Je to totiž to, co je vábivé na nich a v nich, je to to, co činí z ženy ženu. Symbol. Idol. Středobod našeho mužského světa. To, že nikdy nevíme, co je v ženě skryto…

Snad nám, mužům, o tom něco málo prozradí souborná výstava jedné ženy, ženy s velkým Ž, malířky, sochařky a konceptualistky, jak ji tituluje všeznalá Wikipedia, paní Aleny Kupčíkové.  Snad…

 

 

Co je „Skryto v ženě“ podle kurátorky výstavy Ivany Kaňovské

 

„Výstava s názvem “Skryto v ženě” představuje průřez širokospektrální tvorbou umělkyně Aleny Kupčíkové. Autorka nachází inspiraci pro svou tvorbu v každodenním světě a také v sobě samotné, ve své ženské podstatě, zkušenosti i mateřství. Poslední dekáda tvorby Aleny Kupčíkové je radostná a naplněná. Černobílé lineární, figurální kompozice, doprovázené hřejivým, dynamickým akcentem rudého tónu, odkazují k smyslnosti a ženskosti mnohem důrazněji, nežli je tomu v autorčiných předešlých dílech.“

 

 

Co je skryto v autorce vystavených děl?

 

Jak už autor těchto řádek naznačil, muž nikdy neví, co skryto v ženě je. Zejména v ženě takového formátu jakým je Alena Kupčíková. Ale přesto, si troufá alespoň z části něco odhadnout.

Především je to její ŽENSKOST. Jednoznačně prostupující vše, čím je a co tvoří Alena Kupčíková. Nepotřebuje k tomu humbuk, aktivismus, transparentní feminismus, šerm genderem. Ne. Ona „jen“ tvoří a ono jí vytvořené, působí. Nevnucuje se, ale působí.

Pak je v Aleně jistojistě NĚHA. Něha vložená do všech forem uměleckého autorčina projevování. Ač jde především o akty, namnoze dokonce o prezentaci intimních sfér, nebo o ony pořád tak diskutované chlupatice, jež jsou přece ale každému přirození přirozeně přirozené, ať už jde o její skulptury, mozaiky, hodiny, smalty cokoli, nač sáhne ruka autorčina, není v tom nikdy nic nestoudného, nic co by normálně myslícího a tlakem nenormalizované doby pohoršujícího. Jen něha jedné citlivé osobnosti.

A do třetice, je v autorce skryta pořádná porce LIDSKOSTI. Nalezitelná ve všem jejím počínání. Jak ve sféře umělecké, tak i té vědecké. V obou se Alena pohybuje skromně, ale s nasazením hyperaktivní osoby, která rozkvétá tím, že prostřednictvím svých děl i svého počínání infikuje své okolí dobrem. A to je při její skromnosti, a vida, tak ještě SKROMNOST je v ní skryta, dělá Alenu Kupčíkovou, Alenou Kupčíkovou a nás ostatní o maliliko lepšími.

Dík za to.

 

 

Co je skryto ve výstavě nazvané Skryto v ženě, dle kurátorky Ivany Kaňkové

 

„Zrcadlící se radost a hravost. Můžeme ji nalézt v autorčiných velkoformátových litografiích, obrazech, smaltovaných reliéfech, nástěnných hodinách i smaltovaných objektech.

Výstavu doplňují také objekty s využitím českého křišťálu Preciosa a především věhlasné reliéfy z chloupků z ohanbí, nazývané autorkou “chlupatice.”

Nejnovějšími díly této výstavy jsou velkoformátové litografie a “chlupatice” se sportovní - golfovou a tenisovou tématikou.

Sport se jako námět v tvorbě autorky objevuje zřídka, vnáší do jejích kompozic novou dynamiku a osvěžuje tak tématicky ryze ženskou výstavu.

Svou tvorbou Alena Kupčíková ráda otvírá společenská tabu, jako je sexualita, erotika a ženská intimita.

Námětem výstavy je oslava ženy a její přirozené ženskosti.

I přes typický erotický ráz děl, a mnohdy kritizovanou přílišnou feminitu, vkládá Alena Kupčíková do svých figurálních kompozic akcent ženské jemnosti a mluví k divákovi velmi křehkou poezií.

 

 

A ještě, co není skryto ze životaběhu A. K.

 

·         Výrazná osobnost české výtvarné scény, malířka, sochařka a konceptualistka Alena Kupčíková, je absolventkou Akademie výtvarných umění v Praze (ateliér prof. A. Veselého), studium završila titulem Ph.D (ateliér prof. M. Knížáka).

·         Během studia absolvovala také zahraniční stáže v Jihoafrické republice a Paříži.

·         Portfolio Aleny Kupčíkové je širokospektrální.

·         Od konceptuálních přesahů se plynule věnuje také klasickým disciplínám: litografii, smaltu, malbě, objektům, práci s českým křišťálem Preciosa, a také zvukovým konceptuálním instalacím a video animacím.

·         Autorčiným nejvýraznějším výtvarným počinem je vytvoření vlastní a zcela unikátní techniky, v níž jsou výtvarným médiem lidské chloupky z ohanbí, ze kterých autorka klade na ruční papír delikátní reliéf. Mnohdy těmi “chlupaticemi” dodnes pobuřuje obecenstvo na celém světě.

·         Alena Kupčíková se ale věnuje záslužně také problematice dyslexie.

·         Je zakladatelkou neziskové organizace “DYS” - Umění a věda - na podporu dyslektickým dětem.

·         Organizuje také “Den dyslexie”, který se váže každoročně k datu 9. září a koná se v Praze.

 

 

A co autorka ze skromnosti více méně skrývá? 

 

·         Alena Kupčíková získala četná ocenění jak za své umělecké, tak za své vědecké aktivity v problematice dyslexie.

·         Za své neustále inovované reliéfy tvořené z chloupků z ohanbí – nazývané autorkou “chlupaticemi“ - získala v roce 2003 prestižní mezinárodní cenu LVMH/Louis Vuitton-MoëtHennessey v Paříži.          

·         Dnes už jsou tato výjimečná “chlupatá díla” součástí desítek soukromých sbírek v České republice i v zahraničí.   

·         Multimediální Interaktivní Slabikář a Testy pro prevenci a možné odhalení počátečních problémů se čtením (dyslexie), psaním (dysgrafie) a hyperaktivitou, získaly na výstavách vynálezů a inovací v Číně, Moldavsku a České republice 3 zlaté medaile.

·         Speciální ocenění získal tento projekt také v Srbsku.

 

 

Co nelze skrývat na závěr?

 

Obdiv, potěšení krásnem, pro mnohé jistě i objevení něčeho, či někoho, nového. Uznání za skvěle připravenou průřezovou výstavu autorky, jakých je na světě málo. A v neposlední řadě, pro ty, kdo ještě nenavštívili relativně nový galerijní prostor, jímž je Česká Galerie Moderního Umění, neboli (jsme přece ve století zkratek) ČGMU, také objev pozoruhodného galerijního prostoru, o němž - k naší škodě - zatím mnozí z nás ještě ani nevíme. Ostatně téhle Galerii se věnujeme na jiném místě našeho webu (viz. náš článek: 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/ceska-galerie-moderniho-umeni-aneb-nadherny-galerijni-prostor-o-kterem-se-zatim-malo-vi/  

 

 

Text: Richard Koníček

Foto: Marie Kubíčková, DiS. (10 x) a fotky ze zahájení ČGMU (2 x) 

 

 

Alena Kupčíková

Skryto v ženě

17. 5. – 13. 6. 2024

Kurátorka: Mgr.art. Ivana Kaňovská Art.D

Komentované prohlídky /

29. května, 4. června, 11. června 2024

Vždy od 18:00 hod

Česká Galerie Moderního Umění

Betlémské nám. 1004/8, 110 00 Staré Město

www.goma.cz

Otevírací hodiny /

po - zavřeno

so – ne 11:00 – 19:00 hodin

Kontakt na autorku:

www.alenakupcikova.cz

 

Více k Aleně Kupčíkové:

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/ja-ja-alena-kupcikova-a-alena-petrickova-aneb-mezigeneracni-dialog-dvou-autorek-aneb-konecne-spolecne/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/alena-kupcikova-zpivajici-tancici-strom-aneb-budeme-zpivat-a-tancit-cely-rok/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/alena-kupcikova-srdce-ve-vezi-aneb-pohlednice-z-vodarenske-veze/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/alena-kupcikova-40-kisses-zivot-jako-polibek-aneb-kabaret-letniho-odpoledne/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/den-dyslexie-aneb-i-andele-mohou-delat-chyby-v-psani-cteni-a-pocitani-alena-kupcikova/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/alena-kupcikova-sex-m%c2%b2-aneb-chlupatice-vsech-zen-%28i-muzu%29-holte-se%21/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/14-rocnik-dne-dyslexie-aneb-umeni-a-veda-na-podporu-dyslektickym-detem-letos-pred-kostelem-svate-ludmily/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/a6-rocnik-dne-dyslexie-aneb-%c2%b4zapomente-na-pravopis%2c-podporte-den-dyslexie%c2%b4%21/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/a4-rocnik-%c2%b4den-dyslexie%c2%b4-aneb-prijdme-se-presvedcit%2c-ze-s-handicapem-jdou-delat-zazraky%21/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/a2-rocnik-future-ready-aneb-kdyz-%c2%b4future-ready%c2%b4-znamena-budoucnost-jaksi-danou%2c-ale-presto-nejasnou%e2%80%a6/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/sexplicit-vol-3-aneb-valentine-different-thematic-art-exhibition/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/kniha-o-revisited-aneb-vic-nez-300-dukazu-ze-i-o-se-da-psat-inteligentne/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/vidim-to-jinak-aneb-skryte-priciny-adhd-a-dalsich-poruch-chovani-a-uceni/