6. ročník Dne dyslexie aneb ´zapomeňte na pravopis, podpořte Den Dyslexie´!

27.07.2015 18:04

Veletržní palác Národní Galerie - Veletržní palác v Praze – Malá dvorana

9. -  10. 9. 2015

 

Jak rychle plyne čas, si uvědomíme vždy, když se dozvíme o dalším ročníku nějaké akce, kterou pravidelně na našem webu www.www-kulturaok-eu.cz sledujeme a navštěvujeme. I když se nám to zdá tak půl roku, maximálně, co jsme tam byli, tak je to už celý rok.

Náš fotograf, Václav Koníček, dokonce říká, že pamatuje ještě doby, kdy Vánoce bývaly jednou za rok. Teď, že už jsou ale každou chvíli. A to je mu teprve 32 let!

Šestý ročník Dne dyslexie! 

Nezisková organizace ´Umění a věda na podporu dyslektickým dětem´ pořádá i letos svůj už tradiční Den Dyslexie, jehož předchozích ročnících už jsme na našem webu také informovali

( viz.: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/a4-rocnik-%c2%b4den-dyslexie%c2%b4-aneb-prijdme-se-presvedcit%2c-ze-s-handicapem-jdou-delat-zazraky%21/ )

 

Ten letošní se bude konat opět ve Veletržním paláci Národní Galerie v Praze! A i letos se tato akce, která je ve světě zatím stále ještě zcela ojedinělá, uskuteční ve dnech 9. a 10. září. A stejně jako loni bude s mezinárodní účastí. Její letošní motto zní:

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

´Zapomeňte na pravopis, oslavte s námi Den Dyslexie!´

 Proč? No, protože dyslektik je ten, kdo neovládá dobře gramatiku nebo čtení a trpí – ne vlastní vinou – takzvaným dys znevýhodněním. I přes tento svůj handicap jsou však dyslektici naopak velmi talentovaní. Dyslexie totiž nemá nic společného s inteligencí. A o tom to je, a na to Den Dyslexie upozorňuje…

 

Co nás čeká, na co se můžeme těšit

Stejně jako v předchozích ročnících i letos je připraven bohatý program, který zahrnuje:

  • spoustu workshopů
  • prezentaci výukových pomůcek
  • přednášky
  • divadelní představení s dys tématikou

a příjemnou zábavu v Malé dvoraně Veletržního paláce

 

Každá legrace ale něco stojí

Pokud jde o vstupné, tak nic. Vstup je volný. Pokud jde o financování Dne Dyslexie, tak to je samozřejmě složitější. Je však potěšitelné, že zatímco v minulých letech zajišťovala financování Dne Dyslexie sama jeho zakladatelka, především známá a všestranná umělkyně, ale také zakladatelka neziskové organizace ´Umění a věda na podporu dyslektickým dětem´, Alena Kupčíková, tak letos se na financování akce už podílejí i další subjekty a jednotlivci.

Prostředky na akci Alena Kupčíková sháněla vždy nesnadno a po celý rok. Především to ale bylo dražbou jejích vlastních děl na golfové charitě v Karlových Varech. No a zbytek se dával dohromady klasickým zajišťováním sponzorských darů od přátel, rodiny a dobrodinců.

Ovšem, shánět a sehnat – dnes, a u nás - prostředky pro neziskový projekt je – jak známo - stále těžší. Proto se zakladatelka Dne Dyslexie rozhodla pro změnu. Prostřednictvím webu HIT HIT byla vyhlášena sbírka obracející se na veřejnost s žádostí o podporu. A hle, ukázalo se, že to funguje! Podařilo se financovat nejen akci, ale dát dohromady i zajímavé portfolio odměn. Ty samozřejmě poskytli zase především lidé, kteří se na organizaci Dne Dyslexie nějak podílejí, nebo jsou sami dyslektiky. Objevují se už ale i ti, kdo prostě  ´jenom´ tuhle aktivitu podporují.

Podrobnosti o systému sponzorování a možných cenách jakožto kompenzaci příspěvků najdeme podrobně na webu HIT HIT, kde se také dozvíme mnoho zajímavého a důležitého o dyslexii, Aleně Kupčíkové, neziskové organizaci ´Umění a věda na podporu dyslektickým dětem´ a samozřejmě i o stávajícím Dnu Dyslexie, stejně jako o všech jeho 5 ročnících předchozích.  

 

 

 

 

 

https://www.hithit.com/cs/project/1564/den-dyslexie-2015

 

Máme otevřeno: 10.00–20.00 hodin

Vstupné: ZDARMA

Pro koho je akce určena: pro malé i velké

 

Tým ´Umění a věda na podporu dyslektickým dětem´

Bc. Alena Krömerová

e-mail: alena.kromerova@dys.cz

tel.: 724928427

Dr. Alena Kupčíková

 

Podle tiskové zprávy zpracoval Richard Koníček

Ilustrační foto: archiv (studio@alena.kupcikova.cz)