Orchideje šesti světadílů aneb možnost úniku vypjaté době do ráje květin aneb nejnavštěvovanější výstava Botanické zahrady Praha

06.03.2022 16:31

 

Orchideje šesti světadílů

4. – 20. 3. 2022

Botanická zahrada Praha

Skleník Fata Morgana

 

 

V toku nejistot, které nám přináší současný svět a pádící časy vůbec, je vítanou možností jak tomu – alespoň na čas trávený uvnitř skleníku Fata Morgana uniknout, je bezesporu jedna z nejnavštěvovanějších výstav tradiční výstava Orchidejí.

 

 

Návštěvníci tropického skleníku Fata Morgana se mohou těšit na výstavu letos nazvanou - Orchideje šesti světadílů - která představí tyto jedinečné rostliny napříč celým světem. Orchideje totiž najdeme - s výjimkou Antarktidy - na všech kontinentech a lidé se s nimi setkávají už od starověku. Obdivují jejich krásu a umí je i využít. Originální aranžmá pro výstavu navrhla a ve spolupráci se studenty České zahradnické akademie Mělník vytvořila přední česká floristka Klára Franc Vavříková.

 

 

Jistota, která nás nezklame

 

„Výstavy orchidejí patří mezi stěžejní a nejoblíbenější akce naší botanické zahrady. V minulých dvou letech byla i tato přehlídka ovlivněna pandemickou situací, ale v letos se orchideje opět představí s plnou parádou. Tento rok chceme návštěvníkům ukázat, že orchideje mohou najít i tam, kde by je nejspíše nečekali, a také že neslouží jen pro okrasu, ale mají v různých částech světa zajímavé využití. Moc si vážím toho, že letos naše pozvání přijaly a výstavu s námi přišly zahájit čtyři krásné dámy – Vica Kerekes, Klára Issová, Barbora Kodetová Šporclová a Marta Jandová. Děkuji také za podporu našim partnerům a zřizovateli – Magistrátu hl. m. Prahy.“

Těmito slovy zahájil Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy, každoroční výstavu. Zahájení se konalo venku, na ploše, před skleníkem Fata Morgana a pan ředitel, coby pozorný hostitel, objednal sice chladné, ale jinak azurové počasí. Ten den. Protože následný den přišla vánice, bylo “boží dopuštění“ a dokonce napadl sníh…

Inu, kdo umí, umí. Je vidět, že v Botanické zahradě si s přírodou a jejími vrtochy dovedou poradit.   

Výstavy orchidejí ale lákají do – příjemně vyhřátého - tropického skleníku Fata Morgana, návštěvníky za každého počasí a to již od jeho otevření v roce 2004, tedy již - neuvěřitelných - 18 let.  A nutno dodat, že tuhle přehlídku špičkové rostlinné krásy a rafinovanosti si každoročně nenechává ujít až několik tisíc návštěvníků.

 

 

Pozornost výstavě věnuje i magistrát

 

Zřizovatelem Botanické zahrady Praha je Magistrát hlavního města Praha, proto na zahájení výstavy orchidejí tradičně nechyběl ani zástupce Magistrátu, náměstek primátora hlavního města Prahy, Petr Hlubuček. I on ocenil takto významnou akci Botanické zahrady. 

„Mám radost, že mohu společně s Botanickou zahradou Praha zahájit další krásnou výstavu orchidejí a současně další, už 53. sezónu této zahrady. Botanická zahrada je důležitou součástí života a kultury hlavního města Prahy. Návštěvníky, a to nejen ty pražské, láká na zajímavý program a výstavy a i v loňském roce prokázala, že patří mezi nejlákavější místa v Praze. Botanická zahrada se také každoročně zapojuje do programů ochrany světově ohrožených druhů rostlin a příspívá k ochraně životního prostředí. I proto Praha investuje do své botanické zahrady nemalé prostředky. Také v letošním roce budeme pokračovat v investičních projektech, jejichž cílem je rozvoj areálu zahrady a jeho modernizace, ale zejména zvýšení návštěvnického komfortu a zážitku.“

 

 

Pár slov na okraj výstavy Cesta kolem světa za orchidejemi

 

Samozřejmě dáváme prostor odborníkům z Botanické zahrady a tiskové zprávě, kterou obsahovaly pečlivě připravené podklady, které nám poskytla tisková mluvčí Botanické zahrady, Mgr. Michaela Bičíková. Rádi z nich tedy vybíráme:

 

 

Pozoruhodný svět Orchidejí

 

„Pozoruhodný svět orchidejí je mnohem pestřejší, než si většina z nás dokáže představit. Orchideje nevypadají jen jako ty z výlohy květinářství a nerostou jen v tropických lesích. Více než 28 000 druhů těchto rostlin se vyskytuje po celém světě kromě nejsušších pouští a oblastí trvale pokrytých sněhem a ledem. Orchideje se dokázaly přizpůsobit téměř jakýmkoliv podmínkám na Zemi, za nichž mohou rostliny přežít. Výstava ve skleníku Fata Morgana představí orchideje ze všech koutů světa i nejrůznější kuriozity. Najdete zde např. několik australských druhů rodu Dendrobium (krásně kvete D. jonesii), červeně kvetoucí Sophronitis z hor východní Brazílie, několik miniaturních druhů střevíčníkovce Paphiopedilum a další.“

 

 

Zvláštnosti světa orchidejí

 

Některé orchideje mohou překvapit svým vzhledem, jiné zase schopností se přizpůsobit. A jsou i druhy orchidejí, jež odedávna využívají domorodí lidé nejen k jídlu a k léčení různých nemocí, ale získávají z nich i omamné látky. Na výstavě se představí oblíbené orchideje tradiční čínské medicíny či orchidej vanilka.

 

 

´S různými pozoruhodnými orchidejemi jsme se seznámili během expedic do tropických krajin. Při našich cestách se občas setkáme i s lidmi, kteří nás upozorňují na možnosti využití konkrétní rostliny. Asi nejzajímavější orchidej, na kterou jsem narazila, rostla kupodivu v USA, v Georgii, v bažinách Okefenokee. Jmenuje se Calopogon, je to prakticky vodní orchidej, musí se za ní na kánoi a do objektivu se kromě květů usmíval i aligátor´, jak prozradila Romana Rybková, zasvěcená kurátorka Botanické zahrady hl. m. Prahy“.

 

 

Bonus pro zájemce - Návštěvníci s prázdnou neodejdou

 

„Pro návštěvníky, kteří podlehnou kouzlu orchidejí, je opět připraven prodej v zásobním skleníku, který zajišťuje společnost Pokojovky.cz. K dispozici bude široký sortiment kultivarů i původních druhů orchidejí dovezených přímo z Holandska. Zkušení prodejci poradí vhodné rostliny začátečníkům i pokročilejším pěstitelům. Zájemci si také mohou zakoupit unikátní, ručně šitý a ručně tištěný šátek z limitované edice, kterou pro výstavu Orchideje šesti světadílů vyrobila malá grafická dílna Roleta39. Motiv je inspirován vzory a symboly původních obyvatel šesti kontinentů.

S přípravou výstavy již tradičně pomáhali studenti České zahradnické akademie Mělník pod vedením významné české floristky Kláry Franc Vavříkové.

 

 

Závěrem nezbývá než zdůraznit:

 

  • Výstava se koná od 4. do 20. března
  • Platí pro ni běžné vstupné do botanické zahrady včetně skleníku (150 Kč).
  • Skleník Fata Morgana je otevřený každý den kromě pondělí od 9.00 do 19.00 hodin.
  • Partnerem výstavy orchidejí 2022 je společnost Forestina, s. r. o., český výrobce zahradních hnojiv, substrátů a dalších produktů nejen pro zahrádkáře.
  • Doprovodný prodej rostlin zajišťuje firma Pokojovky.cz

A také netradiční dovětek, který si vyžádala současná situace:

  • Botanická zahrada hl. m. Prahy se zároveň připojila k podpoře uprchlíků z Ukrajiny. Více informací naleznete na fcb nebo webových stránkách zahrady

https://www.facebook.com/BotanickaZahradaPraha

www.botanicka.cz

 

 

Pro zájemce přinášíme i přehled dalších akcí plánovaných Botanickou zahradou hl. m. Prahy na rok 2022:

 

 

3. – 17. 3.  - Přednáškový cyklus ON-LINE

I v roce 2022 jsme se rozhodli uspořádat oblíbený cyklus přednášek o nejrůznějších botanických tématech. Připravili jsme si pro vás opravdu pestrý obsah, který zaujme nejenom vášnivé botaniky, ale i oborem nepolíbené laiky, kteří rádi objevují.

 

 

13. 3. - Mezinárodní den ryzlinku

Ryzlink rýnský – jedno z našich osvědčených vín a výjimečná odrůda, jejíž cesta na trůn byla trochu klikatá. Ne každá odrůda má to štěstí v podobě mezinárodního dne, kdy můžeme její výjimečnost a výsostné postavení na vinařském nebi oslavovat oficiálně. Ve Vinotéce sv. Kláry pro vás chystáme rozšířenou nabídku ryzlinků z naší vinice.

 

 

7. 4. – 22. 5. - Motýli, zaostřeno na detail

Během letošní výstavy ve skleníku Fata Morgana budou návštěvníci obdivovat jako každý rok krásu motýlích křídel, půvabný let i tajuplnou přeměnu kukly v dospělého motýla. Neméně zajímavé jsou také další detaily a struktury motýlího těla. Poodhalíme stavbu nejen motýlích křídel, ale rovněž ukážeme oči, nohy nebo tykadla u housenek a dospělých motýlů. Zaměříme se na motýlí sosáky, na jejich zajímavou strukturu a na to, jak vypadají ústa housenky. Během výstavy se představí přes pět tisíc jedinců.

 

 

A další akce:

•          14. 4. – 29. 9. Kurátorská provázení

•          27. –  9. 5. Muškátová burza

•          29. 5. – 2. 10. Hudební procházky

•          9. – 19. 6. Výstava bonsají a japonské dny

•          14. 7. – 21. 8. Kypr – fotografická výstava

•          12. 8. Klára má svátek

•          18. 8. Den Rulandského modrého

•          17. – 18. 9. Vinobraní

•          14. – 30. 10. Dýně – výstava dýňových aranžmá

•          22. – 23. 10. Dýňové hrátky

•          31. 10. Halloween

•          11. 11. Svatomartinský přípitek

•          4. 11. – 16. 12. Džungle, která nespí

 

 

V touze o nejaktuálnějších informacích sledujte dění v botanické zahradě na sociálních sítích (Facebook, Instagram a YouTube).

Novinky a další informace najdete také na

https://www.botanicka.cz/

 

Text připravili: Marie Kubíčková, DiS. a Richard Koníček

Foto: Marie Kubíčková, DiS. 

 

Orchideje šesti světadílů

4. – 20. 3. 2022

Botanická zahrada Praha

Skleník Fata Morgana

 

O některých z předešlých ročníků:

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/orchideje-aneb-kruh-jako-symbol-nekonecna-kolobehu-zivota-stesti-a-nadeje-pratelstvi-a-vernosti/  

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/orchideje-napric-svetadily-aneb-s-kralovnami-kvetin-se-zapotime/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/orchideje-miniatury-a-giganti-ekvadoru-aneb-jak-rozkvetala-rise-inku/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/orchideje-amerikou-krizem-krazem-aneb-v-rytmu-brazilskeho-karnevalu/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/orchideje-aneb-kdyz-orchideje-nam-barevne-priblizuji-svet-ci-kvetinova-aranzma-v-asijskem-stylu/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/miniatury-a-giganti-ekvadoru-aneb-pestra-podivana-az-zrak-prechazi-ci-kdyz-lednacek-priletel/