Orchideje – miniatury a giganti Ekvádoru aneb jak rozkvétala říše Inků

13.10.2021 18:48

 

Orchideje – miniatury a giganti Ekvádoru

Botanická zahrada hl. m. Praha

Skleník Fata morgana

 

 

Stovky orchidejí a opravdu mimořádně působivá květinová aranžmá vás přenesou během návštěvy skleníku Fata Morgana zaručeně až tam kde je domov těchto květů, do vzdálené rovníkové země na pobřeží Tichého oceánu, protnuté od severu k jihu mocným pohořím And, do Ekvádoru, kde se nacházelo území někdejší mocné a vyspělé říše Inků.

 

 

A nedejte se odradit od návštěvy skleníku Fata Morgana posetého nádhernými květy orchidejí tím, že se uvádí termín „do 10. 10.“ Byli jsme tam 9. 10. a vše, co mělo, nádherně kvetlo, bez ohledu na termín ukončení výstavy. Potvrdilo se totiž ono už dávno zjištěné, že přírodě neporučíme. Ostatně, i skvostní motýli zde ještě létali, jako by neznali čas a nevěděli, že termín ukončení jejich výstavy byl už 18. 7. 2021. Tak směle do skleníku Fata Morgana na Orchideje. Stojí to pořád za to.

 

 

Rostlinné bohatství Jižní Ameriky

 

Ve skleníku Fata Morgana v trojské botanické zahradě je stále ještě - byť už termínově jaksi neoficiálně - k vidění oblíbená výstava orchidejí. Letos - především rostlinné bohatství Jižní Ameriky. Na návštěvníky tu stále ještě čekají stovky orchidejí.

Při zahájení oficiální výstavy, pronesl ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy tato slova: 

„Ve skleníku Fata Morgana v těchto dnech vrcholí výstava, která představuje nejzajímavější orchideje z oblasti Ekvádoru a Jižní Ameriky. Přesto, že jsme expozici přesunuli na mimořádný podzimní termín, těší se opět velkému zájmu veřejnosti. V průběhu minulého víkendu do skleníku Fata Morgana zavítalo na deset tisíc návštěvníků, od začátku výstavy pak k nám do zahrady přišlo už více než čtrnáct tisíc lidí. V plné kráse se totiž nyní představuje i venkovní areál, který se pomalu převléká do podzimních barev a nabízí pestré květy podzimních trvalek i přehlídku netypických plodů, mimo jiné z oblasti Severní Ameriky.“

 

 

Poklady a barvy Jižní Ameriky

 

Ekvádor je domovem více než 4000 druhů orchidejí. Obecně patří mezi země s nejvyšší biodiverzitou na světě. Velkou roli v tom hraje poloha na rovníku a jedno z nejvyšších pohoří světa, které se od mořské hladiny zvedá do výšek přes 6000 metrů. Barevná škála přírody se v této zemi mísí s koloritem domorodých tržišť a indiánskou kulturou. Květy hor i pralesů, červená ponča, pastelově zbarvené domky a pestré prádlo, které se suší kolem každé domácnosti – je to země barev a kontrastů.

Výstava orchidejí představila například jednu z nejvyšších orchidejí z rodu Sobralia z tropické Ameriky. V trojském skleníku je ale k vidění i opačný extrém. Neodmyslitelnou součástí ekvádorských orchidejí je skupina Pleurothallidinae. A většina těchto orchidejí jsou drobné rostliny, jejichž květy často měří jen několik málo milimetrů.

Jedny z nejpůsobivějších květů na výstavě má Acineta superba, jejíž mohutná květenství visí dolů, pod rostlinu. Další působivou americkou orchidejí, kterou je možné na výstavě obdivovat, je rod Brassia, jehož okvětní plátky jsou protažené v dlouhé cípy, které mohou dosahovat více než 20 cm.

 

 

Malý exkurz do botaniky

 

  • Orchideje patří do čeledi vstavačovité (Orchidaceae) a jsou spolu s hvězdnicovitými (Asteraceae) největšími čeleděmi cévnatých rostlin. Počet druhů orchidejí na celém světě není přesně známý. Odhaduje se více než 26 000 druhů v přibližně 740 rodech – tedy zhruba každý desátý druh vyšších rostlin na Zemi je orchidej. Průběžně probíhá výzkum dodnes málo známých oblastí a každý rok přibývají popisy nových druhů.

 

 

  • Čeleď vstavačovité má centrum své rozmanitosti v tropických oblastech. Nejvíce druhů orchidejí najdeme v tropech Ameriky a Asie, ale vyskytují se po celém světě takřka všude, kromě pouští a oblastí trvale pod sněhem a ledem. S výjimkou Antarktidy je najdeme na všech kontinentech a rostou i za severním polárním kruhem.

 

 

  • Typickými znaky čeledi jsou extrémně drobná semena a charakteristická stavba květu umožňující přenesení velkého množství pylových zrn naráz (rozmnožovací orgány srůstají a vytvářejí sloupek a tzv. brylky). Na rozdíl od většiny ostatních rostlin neobsahují semena orchidejí dostatek zásobních látek pro růst, takže mladé orchideje potřebují pomoc určitých mikroskopických hub. Po vyklíčení semene vzniká specifický útvar uzpůsobený k soužití s houbami, který se nazývá protokorm. Z tohoto důvodu trvá vývoj od semene k dospělé rostlině delší dobu a je výrazně náročnější než u většiny ostatních rostlin.

 

 

 

  • Orchideje bývaly běžnou součástí přírodních společenstev, avšak nyní na mnoha místech patří k nejvíce ohroženým rostlinám. Důvodem je především ničení původních stanovišť, změny krajiny i klimatu a u atraktivních druhů také sběr. Orchideje jsou díky svým úzkým vazbám na prostředí velice citlivé. S určitými druhy hub a opylovačů mají orchideje velmi specifické vztahy, pro které mají vyvinuté různá zajímavá přizpůsobení.

 

 

  • Sbírka orchidejí v botanické zahradě obsahuje zhruba 2 200 druhů z 350 rodů. Snažíme se pokrýt celou variabilitu orchidejí včetně vzácných a běžně nepěstovaných skupin. V současné době tak sbírka reprezentuje většinu hlavních skupin orchidejí. Obsažení co největší šíře je přínosné pro prezentaci návštěvníkům i odborné veřejnosti, ale je také neocenitelným zdrojem materiálu pro vědecké projekty.

 

 

  • Některé tropické orchideje jsou trvale vysazené ve skleníku Fata Morgana, mnohé druhy však vystavujeme pouze v době květu ve vitrínách tropické a chlazené části. Nejvíce orchidejí mohou návštěvníci spatřit během každoroční výstavy, kdy vystavujeme jak původní druhy, tak i kultivary.

 

 

Text z tiskových materiálů Botanické zahrady Praha připravili: Marie Kubíčková, DiS. a Richard Koníček

Foto: Marie Kubíčková, DiS.  

 

Orchideje – miniatury a giganti Ekvádoru

Botanická zahrada hl. m. Praha

Skleník Fata morgana

https://www.botanicka.cz/

 

 

Více k tématu:

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/orchideje-aneb-kruh-jako-symbol-nekonecna-kolobehu-zivota-stesti-a-nadeje-pratelstvi-a-vernosti/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/orchideje-napric-svetadily-aneb-s-kralovnami-kvetin-se-zapotime/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/orchideje-amerikou-krizem-krazem-aneb-v-rytmu-brazilskeho-karnevalu/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/orchideje-aneb-kdyz-orchideje-nam-barevne-priblizuji-svet-ci-kvetinova-aranzma-v-asijskem-stylu/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/miniatury-a-giganti-ekvadoru-aneb-pestra-podivana-az-zrak-prechazi-ci-kdyz-lednacek-priletel/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/rostlinne-pribytky-pro-mravence-aneb-proc-nebydlet-ve-vile-orchidea-ci-v-akatovem-trnu/