Orchideje - napříč světadíly aneb s královnami květin se zapotíme

06.03.2015 16:00

Botanická zahrada Praha- Troja/skleník Fata Morgana

6.  – 22. 3. 2015

 

 

Konečně jaro!?

Po letošní zimě- nezimě rádi přivítáme jaro. A k jaru patří probouzející se příroda, pučící rostliny i rozkvétající květena,  a to platí dvojnásob,  jsme-li v Botanické zahradě v Troji.

 

Za obrovského zájmu médií na tiskové konferenci, která se uskutečnila  ve foyer tropického skleníku Fata Morgana k tradiční výstavě ´Orchideje´, tentokrát 10. jubilejní, nám řekla ředitelka Botanické zahrady Mgr. Věra Bidlová, že výstava je každým rokem krásnější, ale tato že je úžasná! 

 

Přivítali jsme také usměvavé sourozence Gondíkovy, Adélu a Dalibora, kteří přestřihli pásku a zahájili tak vernisáž výstavy. Sami sourozenci mají k tématice pěstování květin blízko. Již v sobotu 7. 3. 2015 na obrazovkách televize PRIMA  uvedeme jejich nový lifestylový pořad Gondíci s. r.o., který zaměřili na bydlení, zahradu, design, zdraví, inspiraci, styl i zábavu.

 

 

Ve skleníku Fata Morgana při teplotě 26 stupňů Celsia jsme zhlédli desítky druhů orchidejí, některé z nich i ve formě překvapivých aranžmá. Tématem letošní akce jsou  orchideje napříč světadíly. Celou výstavou provázejí panely s informacemi  o orchidejích. Jistě nás zaujme i  celosvětová mapa výskytu orchidejí, kde si přečteme, kde na světě rostou orchideje nejjižněji, či nejseverněji,…atp. 

 

...další informace…

  •  v Česku roste přes 60 druhů orchidejí

  • orchideje, které rostou na stromech, jsou epifyty, nikoli parazité, protože svými kořeny dovnitř kůry a dřeva stromů nevnikají, ale pouze se přidržují…
  •  
  • všechny orchideje jsou po vyklíčení závislé na přísunu živin a energie z mykorhizních hub, v této fázi je můžeme označit za parazity na houbách
  • nejsevernější orchideje světa najdeme v Evropě – až na severu Skandinávie
  • orchideje bývaly běžnou součástí přírodních společenstev, ale nyní patří k nejvíce ohroženým rostlinám, protože se ničí jejich původní stanoviště, mění se krajina i klima a dochází k jejich nežádoucímu sběru
  • kupujme si jen orchideje – moderní hybridy, které jsou šlechtěny na bytové podmínky
  • Thajsko pěstuje komerční hybridy orchidejí po statisících na plantážích

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Lidé si často myslí, že orchideje jsou rostliny tropických deštných lesů. Nejvíce druhů je sice známo v tropech Ameriky a Asie, tyto rostliny se ale vyskytují po celém světě takřka všude kromě extrémních pouští a oblastí trvale pod sněhem a ledem. S výjimkou Antarktidy je najdeme na všech kontinentech a rostou i za severním polárním kruhem,“ vysvětlila Romana Rybková, kurátorka výstavy.

 

Atraktivní ´faleňáky´ i vzácné Dendrobium

Všechny tři části tropického skleníku ´jsme vyzdobili  bohatými aranžemi čítající desítky druhů převážně tropických orchidejí, nebudou chybět oblíbené hybridy Phalaenopsisů.

 

Ve vitrínách pak návštěvníci poznají orchideje vzácnější, mnohdy jsou to exempláře, které si trojští botanici přivezli z expedic, kupříkladu z přírodní rezervace Hon Ba.

Z jihovietnamské džungle jsme dovezli druh Dendrobium trankimianum, který rozkvete přímo na začátek výstavy. Má bílé květy s ostře červeným pyskem,“ popsala jednu z vzácností kurátorka.

 

Další návštěvnicky atraktivní orchidejí určitě bude Masdevallia princeps, zejména díky svému zajímavě tvarovanému květu,“ doplnila kurátorka výstavy Romana Rybková.

 

Prodej, workshopy a čajovna

Orchideje  v tropickém skleníku Fata Morgana můžeme nejen obdivovat, ale můžeme si vybrat z desítky druhů orchidejí v pěstebním zázemí a zakoupit si je.

O víkendech se můžeme občerstvit v Čajovně U Cesty. Čajovníci nabídnou mimo jiné i salep, který se připravuje ze směsi velmi jemně namletých hlíz orchideje vstavače mužského (Orchismascula). Sběr těchto hlíz je dnes ve většině států zakázán, proto se k vaření tohoto sladkého posilujícího nápoje se skořicí používají hlízy pěstované na speciální farmě.

 

Víkendový program začíná vždy ve 14.00 hodin v pěstebním zázemí zásobního skleníku v Areálu Západ/

musíme mít platnou vstupenka na výstavu

 

7. - 8. 3.  2015

Aranžovací víkend – aranžujeme s orchidejemi a Petrou Holubovou

 

14. - 15. 3. 2015

Pěstitelský víkend – ukázky pěstování orchidejí předvede Romana Rybková

 

21. - 22. 3. 2015

Přednáškový víkend – povídání o orchidejích

sobota - Jan Ponert: „Za orchidejemi Makedonie“

neděle - Václav Kolář: „Ekvádor a Kolumbie“

 

Máme otevřeno: denně mimo pondělí: 9.00 – 18.00 hodin

171 00 Praha 7 – Troja
Trojská 800/196
Telefon: +420 234 148 111
FAX: +420 233 542 629

Telefon pokladna Fata Morgana: 731 285 461

 

Hodnocení: 99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková