Tomáš Císařovský: Polámané akty aneb jak vyplníme niterné vakuum mezi dvěma cykly?!

03.02.2020 09:21

8gallery - Praha

30. 1. - 5. 3. 2020

 

 

 

 

 

 

 

 

Karlínská galerie 8gallery záhy oslaví kulaté jubileum existence na pražské galerijní mapě. Vyprofilovala se k osobitému stylu a repertoáru, především cílevědomým soustředěním na tvorbu významných českých autorů z nedávného období (od poloviny 20. století po současnost). Představuje tak vlastně umělce všech generací, od nejstarších, jakými jsou Zdeněk Sýkora či Milan Grygar, přes střední generaci tvořenou tak výraznými osobnosti, jako Petr Nikl či Michal Gabriel, až po nejmladší, k nimž náleží například Karel Štědrý.

 

Ač sama 8gallery na své internetové prezentaci uvádí, že

náš prostor není nijak rozsáhlý, ale velice dobře funkční“,

jde především o projev skromnosti.

 

Hodnotný repertoár galerie totiž nikdy nespočívá ve výstavní ploše, ale v oné cílevědomosti. A ta je v 8gallery na prvním místě. Rádi proto dostáváme pozvánky na výstavy zde konané a dovolí-li nám to čas, upřednostníme vernisáž

v 8gallery.

 

 

Tomáš Císařovský…

Jak při zahájení (prodejní) výstavy Tomáše Císařovského - Polámané akty,

řekl umělec a galerista Jiří Matoušek:

 

„Autora netřeba představovat, toho zná každý“.

 

A hned dodal:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Spíš je tedy otázkou, co a proč nám na své nejnovější výstavě předvedl.“

 

O vysvětlení požádal přítomného, pohodového a všemi zde srdečně vítaného,

Tomáše Císařovského,

jenž právem patří do okruhu výše zmíněných významných českých autorů,

patřících k výběru 8gallery.   

I nás to zajímalo, neboť vystavené obrazy jsou sice ´Císařovské´, s tím problém neměl asi nikdo z přítomných, ale přece jen něčím - jiné… Čím, naznačí pár našich fotek a nejlépe osobní návštěva v 8gallery. Kdo zná a sleduje Tomáše Císařovského minimálně tak, jako náš web, ví, že autor tvoří v relativně ucelených tematických cyklech. K těm nejvýraznějším a v průběhu času i nejvýše ceněným patří jednoznačně cykly ´Z deníku dědy legionáře´ (1989), ´Naty, přepni to!´ (1994),´Bez koní´ (1996), ´Prázdniny v Čechách´ (2006). O dalších cyklech z let 2014 - 2017 jsme už referovali i my na našem webu. Takže…?

 

Mezicykl…

Tomáš Císařovský příběh právě vystavených obrazů (olejů na plátně) nám vysvětlil. Zdůraznil, že se opravdu nejedná o jiný konec cyklu předchozího a že nejde ani o začátek cyklu nového. Ne. Vystavené obrazy  jsou - jak to označil - mezicyklem. Vznikly v posledních 3 letech a jejich příběh je ten, že Tomáš Císařovský se ty 3 roky věnoval mamince, jejíž věk se přiblížil století. Nastala tak pro autora zcela zvláštní situace. Čtyřicet let jejich životy plynuly paralelně, tak jak to bývá u všech, kteří žijí po svém, ale přitom se mají rádi. Scházeli se tak jako my všichni při různých příležitostech, navštěvovali, ale žili si svými životy. Tomáš v ateliéru, kde cílevědomě a soustředěně pracoval na svých cyklech. Poslední 3 roky se však situace změnila a Tomáš Císařovský se mamince věnoval, tak jako se mu v jeho dětství a dospívání věnovala ona. A tenhle uzavírající se životní kruh přinesl krásnou, ale zvláštní situaci. Povídali si a on se dozvídal zapomenuté, či v mysli oživoval pozapomenuté příhody svého mládí, a naopak se od ní dozvídal či si lépe uvědomoval i postoje a zážitky její, jimž před tím, tak jako my všichni, nevěnoval pozornost.

 

Samozřejmě, že ale nedokázal po ty 3 roky nemalovat.

 

A tak do svého ateliéru spíš odbíhal, namaloval tam svůj aktuální pocit, nápad, myšlenku, aby se zase vrátil k mamince. Myšlenky na koncipování cyklu neměly šanci. A výsledkem je tahle výstava. Není rozhodně žádným deníkovým záznamem těch let, ale za každým z těchto obrazů autor jistě vyjádřil svůj vlastní příběh. Je jen na nás, divácích, abychom si ho zkusili sami dovyprávět podle své vlastní fantazie a nátury. Což můžeme za www.www-kulturaok-eu.cz doporučit všem, kteří tvorbu Tomáše Císařovského obdivují. Zavítejte proto do 8gallery, zadívejte se na nejnovější práce autora, jehož dílo je zastoupeno v řadě veřejných i soukromých sbírek.

 

 

Tomáš Císařovský pravidelně vystavuje nejen v českých, ale i v galeriích zahraničních.

 

180 00 Praha 8 - Karlín

Prvního pluku 6

Máme otevřeno:  

úterý 10:00 - 14.00 hodin

středa a čtvrtek:  13.00 - 18.00 hodin

Vstup: volný

Návštěvu si lze ale rezervovat i v jinou dobu, a to na mobilu 777 569 552

e-mail: 8gallery@seznam.cz

 

Hodnocení:  79 %

Richard Koníček

Foto: © Richard Koníček

 

www.8gallery.cz

 

 

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/tomas-cisarovsky-zatajeny-dech-aneb-nas-ani-priroda-ani-fauna-neudusi/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/erika-bornova-a-tomas-cisarovsky-jak-ve-dvou-da-se-zit-aneb-protiklady-se-pritahuji-i-odpuzuji-jak-kdy/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/tomas-cisarovsky-den-co-den-aneb-bajne-akvarely-na-indickem-papire/