FORMELÁCI aneb na letošním 13. Dni dyslexie jsme potkali také paní Dášu Rýdlovou…

24.10.2022 18:03

 

 

Před zahájením…

 

O Jedincích s paradoxními schopnostmi  

 

Jsou lidé, které potkáváme a míjíme, jsou lidé, které potkáváme a nechceme minout, a jsou mezi námi i lidé, které když potkáme, tak vstoupí do naší mysli tak, že si je zapamatujeme, pamatujeme a dokonce se k nim vracíme.

V myšlenkách, nejde-li to jinak, či fyzicky, máme-li to k nim zeměpisně blízko.

Takovou osobností je i paní Dáša Rýdlová, kterou jsme potkali při naší téměř každoroční reportáži z - již 13. ročníku - Dne dyslexie.

 

Vše je nachystáno…

 

Reportáž jsme zpracovali a publikovali (viz. náš článek https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/13-rocnik-dne-dyslexie-aneb-kys-kys-kys-my-jsme-dys-dys-dys-hec/).

 

Všichni chtějí poradit…

 

Den DYS dis-ponoval řadou odborníků a setkání

 

Setkání bylo ten den mnoho a informací, rad a vůbec lidského pochopení bylo v prostorách Vodárenské věže na Letné až až.

Ale co s nimi?

Nechat si je pro sebe?

Škoda.

Počet dyslektiků – tedy především dysgrafiků a dyslektiků - v naší populaci se uvádí ve výši 3,5 %!

Navštíví-li měsíčně náš web minimálně 250 tisíc osob, jak nám uvádí náš „webmástr“, tak by to - matematicky – vycházelo tak, že i mezi našimi čtenáři se najde - statisticky - 8 750 dyslektiků.

Tak proč si nechávat informace, které jsme na akci získali nechávat pro sebe?

A také tak postupně činíme.

 

Děti DYS i neDYS jsou tu…

 

Vidím to jinak

 

O pozoruhodné, praktické, srozumitelné a veskrze názorné knize jedné z účastnic, paní Mgr. Stanislavy Emmerlingové, nazvané Vidím to jinak, jsme již informovali v naší rubrice věnované Knižním novinkám (viz. náš článek https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/vidim-to-jinak-aneb-skryte-priciny-adhd-a-dalsich-poruch-chovani-a-uceni/ ).  

 

Trpělivá a celý den ochotná paní Dáša Rýdlová  

 

Jedinci s paradoxními schopnostmi

   

Dnes si tedy dovolíme - se souhlasem autorky paní Dáši Rýdlové - uveřejnit, moderně řečeno sdílet, její jednoduchý, ale účinný návod, ba skoro spíš hru (však už J. A. Komenský razil heslo, že škola hrou), která vtipně vysvětluje pojem platný pro (nejen) DYS jedince. Jde o pojem pro tyto osoby značně potřebný - termín „Jedinci s paradoxními schopnostmi.“

Podobně si s ním ale lze „pohrát“ i v jiných než jen DYS případech.

Ono ozřejmit malé dušičce její velkou odlišnost bez školometného biflování, tedy nejlépe již coby malým školákům, či raději už předškolákům, kteří mají tu „kliku“, že patří k oněm 3,5 procentům populace, na níž se vztahuje ono známé označení – Dyslektik je kumšt.

 

Formeláci paní Rýdlové to řeší hravě

         

 

Pro bližší informace či jiné formy poradenství připojujeme i kontakt na autorku a slib, že se k jejím radám ještě na našem webu vrátíme.     

 

Dáša Rýdlová

mobil 607 232 906

www.jazyky-bez-barier.cz

 

Text: Richard Koníček a Marie Kubíčková, DiS.

Ilustrační foto ze 13. Dne Dyslexie: Marie Kubíčková, DiS.