13. ročník Dne Dyslexie aneb kyš, kyš, kyš, my jsme DYS, DYS, DYS. Heč!!!

02.09.2022 18:38

 

 

13. ročník Dne Dyslexie

9. září 2022

Vodárenská věž na Letné

 

 

Motto 13. ročníku Dne Dyslexie:

Hledáte to správné spojeni?

Najdete ho třeba na Dnu Dyslexie,

Svět tvoříme my, ne svět nás.

 

Den Dyslexie poukazuje jak na všechny DYS, ať už je to psaní (dysgrafie), čtení (dyslexie), počítaní (dyskalkulie), porucha řeči (dysfázie) nebo známé ADHD.

Na Dnu Dyslexie potkáte odborníky, lidi, kteří s dyslexií žijí a ukazují svoji cestu a možnosti, jak jde s tímto znevýhodněním bez problémů žít.

 

Za vším hledej Alenku

 

Výtvarná umělkyně Alena Kupčíková, je zároveň zakladatelkou Dne Dyslexie. Zeptali jsme se jí tedy, proč vznikl Den Dyslexie, proč se opakuje a co je smyslem tohoto dne:

„Každý rok řešíme, zda Den Dyslexie je vůbec potřebný, zda už nebylo řečeno vše… Jenže dětí s různými DYS přibývá a přibývá i dospělých lidí, kteří se naučili svůj handicap dokonale skrýt a chtějí o tom mluvit.

Na život s dyslexií navazuje mnoho problémů spojených s tím, jak se začlenit do běžného života.

Dyslexie totiž nemá zdaleka jen vliv na psaní, čtení nebo počítání, ale má vliv i na běžný život pracovní a také, ano, také na partnerské vztahy.

Otázky, jak tito lidé fungují v práci, jaká zaměstnaní mohou vykonávat, rázem vyvstanou.

  A když pak slyší stejné příběhy na Dnu Dyslexie, zjistí, že se podobný příběh odehrává i v jejich vlastním životě. A to je jeden z cílů Dne Dyslexie.

My se snažíme na Dnu Dyslexie lidem ukázat cestu, povzbudit je a najit pro ně možná řešeni. Den Dyslexie je určen učitelům, rodičům, ale samotným dětem.

A na Dni Dyslexie je příležitost získat odpověď na všechny své otázky s tématem DYS spojené. A netřeba se ničeho obávat. Na Dni Dyslexie nikdo, nikdy, nikoho nezkouší.

Den je rozdělen do dvou tematických okruhů.

V prvním jsou na místě přítomni odborníci s různými pohledy na to, jak dyslexii vůbec uchopit.

Ve druhém probíhají workshopy plné tvoření s přítomnými umělci, kteří ale už mají s dyslexií své vlastní zkušenosti.“

 

 

 

Workshopy, které budou probíhat po celý den.

 

·         projekt Sfumato® neboli Splývavé čtení®.

 

Jak na čtení? Aco to zkusit třeba zpěvem? Metoda, kterou vyvinula operetní diva Mária Navrátilová ve svém projektu nazvaném Sfumato® (Splývavé čtení®).

 

·         matematické dovednosti a jak na ně

Pro speciální pedagožku, s vlastní praxí, Renátu Wolfovou jsou jedním velkým tématem matematické dovednosti a to, jak na ně z pohledu školáka i dospělého. Renata Wolfová je také spoluautorkou speciální online aplikace - Včelka.

 

·         Poradna na Dni Dyslexie

 

V „poradně“ bude reprezentovat DYS-centrum psycholožka Jana Pechancová. V DYS-centru Praha má na starosti diagnostiku dětí, dospívajících i dospělých (a to i v anglickém jazyce).

 

·         Irlen® syndrom aneb metoda o barvách

 

Libor Štěpán je odborník na Irlen® syndrom (metodu o barvách). Tedy na to, jak barvy pomáhají při čtení.

 

·         poslechový trénink Benaudira

 

Individuální poslechový trénink Benaudira, pomáhá ke správnému rozlišení toho, co slyšet a jak to pak správně napsat.

 

·         nezralost nebo vizuální stres?

 

Jana Štěpánová je speciální pedagožka s vlastní praxí, která otevírá otázku Dyslexie, z hlediska nezralosti nebo vizuálního stresu?

 

 

Workshopy s lidmi, kteří mají vlastní zkušenost s dyslexií

 

·         Odbornice, sama dyslektička, Ludmila Leinweberová, má workshop o tom jak k tomu přistupuje a nabízí návštěvníkům možnost vyzkoušet si přístroj k trénování pozornosti a práci se stresem z programu Active Brain.

·         Zkušenost s vlastní dyspraxií má také Stanislava Emmerlingová, speciální pedagožka, která poukazuje na emocionální příčiny vzniku poruch DYS z epigenetického pohledu (dědičnost a vlivy prostředí).

·         Tancem proti dyslexii aneb jak na vysokou školu, když jste dyslektik? Tuto otázku si kladla a odpověď na ni nabízí Simona Michl Egriová.

·         Dagmar Rýdlová zase vytvořila a vytváří řadu pomůcek určených pro dyslektiky. Proto povede workshop na téma můj život s dyslexií a nadáním - názorně i prakticky.

·         Výtvarnice a učitelka Markéta Miláčková má velké zkušenosti jak se světem čísel jakožto dyskalkulik. Na jejím grafickém workshopu lze objevit pro sebe i nový matematický prostor.

·         Workshop na téma jak objevit v bezvýznamné skvrně svůj svět povede Zuzana Schorno. Tlumočnice, překladatelka, zubní laborantka a zdravotní0 sestra, která utekla před svojí dyslexií až do Švýcarska, kde si našla svůj výtvarný směr.

·         Veronika Sluková je řezbářka. Sama vytváří pomůcky pro uchopení času a má i velké zkušenosti se svými dětmi a tzv. domškoláctvím.

·         Workshop tvůrčího psaní s dyslexií? Odpověď na otázku, zda je to vůbec možné? Dyslektička spisovatelkou? Co je snad oxymóron?! Není a Kateřina Kaclíková ví své. Tvořit s ní mohou jak dospělí, tak i ty nejmenší.

·         Workshop na téma 3D Abeceda očima dyslektiků povede Jindřich Matěk z fotografického kroužku,  

·         Režisér Jaroslav Černý, autor filmu DAR dyslexie, pohovoří o své zkušenosti.

·         Alena Kupčíková bude všechny Dnem Dyslexie provázet a hlavně optimisticky povzbuzovat tím, že Svět děláme my a ne svět nás.

 

 

Něco o Dnu Dyslexie:

 

Den Dyslexie byl vyhlášen poprvé na světě 9. 9. 2010 v Národní galerii v Praze.

Založila jej výtvarná umělkyně Alena Kupčíková, která je sama tímto znevýhodněním „obdarována“.

Alena Kupčíková je především autorkou multimediálního interaktivního slabikáře a testu pro prevenci dyslexie. Za test získala mnohá ocenění, jak v ČR, tak v zahraničí.

Během uplynulých třinácti let, se postupně k Aleně Kupčíkové připojili další umělci a odborníci.

Vznikl také film v koprodukci České Televize režiséra Jaroslava Černého - Dar dyslexie.

 

 

Užitečné kontakty:

 

DYS - Umění a věda na podporu dyslektickým dětem, z. s. www.dys.cz

DDM Praha 7 - www.ddmpraha7.cz,

Vodárenská věž na Letné - www.vodarenskavezletna.cz

Jazykové centrum Red languages - www.redlanguages.cz

www.specialnipedagog.eu, www.branakekniham.cz, www.vizualnistres.cz, www.benaudira-centrum.cz, www.specped.eu,  www.alenakupcikova.cz, www.jaroslavcerny.cz, www.dyscentrum.org, www.katerinakaclikova.cz, www.emmerlingova.cz, www.travera.cz, https://malířka.andelsko.cz, www.vcelka.cz, www.specped.eu,www.activebrain.cz, www.praktickapedagogika.cz, www.sfumato.cz, www.jazyky-bez-barier.cz a další.

 

Text: MgA. Alena Kupčíková Ph. D., redakčně uspořádal Richard Koníček

Ilustrační foto (z ročníku 2021): DYS centrum

 

13. ročník Dne Dyslexie

9. září 2022

Vodárenská věž na Letné

Program workshopů: 10:00 - 18:00 hod.

Vstupné ZDARMA

Aktuální informace sledujte na: www.dys.cz

Za organizátory:                  

info@dys.cz  

tel: 604 145 011

 

 

Více:                          

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/den-dyslexie-aneb-i-andele-mohou-delat-chyby-v-psani-cteni-a-pocitani-alena-kupcikova/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/a6-rocnik-dne-dyslexie-dar-dyslexie-aneb-pocty-cteni-gramatika-neni-zadna-dramatika/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/a6-rocnik-dne-dyslexie-aneb-%c2%b4zapomente-na-pravopis%2c-podporte-den-dyslexie%c2%b4%21/