Cannafest 2016 aneb veletrh, který však není o jointech, ale o osvětě a léčbě konopím

21.10.2016 09:55

Expo Praha Holešovice

11. - 13. 11. 2016

 

 

 

 

Jakožto web, otevřený všem zajímavým aktivitám bez rozdílu, jsme byli na www.www-kulturaok-eu.cz osloveni a pozváni na tiskovou konferenci, která předcházela zahájení dalšího ročníku českého unikátního veletrhu konopí a léčivých bylin – Cannafest. Pozvání i důvěra nás potěšily a rádi jsme se zúčastnili 1. informativní konference před nadcházejícím, již 7. ročníkem Cannafestu. Tradičně jsme se tak mohli setkat s osobou, jež je bezesporu v této poněkud ožehavé problematice plně etablovaná, s ředitelem veletrhu Lukášem Běhalem. Konferenci řídila zkušená představitelka marketingového oddělení - Markéta Novák Matějková.

 

Jsme také jednou dál než ostatní svět

Není – žel – mnoho věcí, v nichž jsme předstihli Evropu a dokonce svět, ve kterých jsme pro Evropu i svět přímo záviděným i obdivovaným vzorem. Je to sice smutná realita, ale je to tak. Ale abychom neviděli vše jen pesimisticky a poraženecky. Existují i u nás, v té naší malé české kotlině, události, kde se na nás Evropa a spolu s ní i celý civilizovaný svět dívá nejen s údivem, ale také s obdivem. A dokonce nás právě proto i vyhledává a navštěvuje.

 

Takovou unikátní událostí je ryze česká zvláštnost – Cannafest - veletrh konopí a léčivých bylin. Ano, nadcházející ročník tohoto, nikde tak globálně pořádaného, veletrhu se opět blíží, a to po sedmé. A po loňském 6. ročníku lze s jistotou prohlásit a na číslech doložit, že se skutečně jedná o největší světový veletrh tohoto zaměření. A to je už něco, co stojí nejen za připomenutí, nadmutí hrudi, ale také za zamyšlení a hlavně za návštěvu. 

 

Veletrh, který na své atraktivitě ještě neztratil

Jsou veletrhy, které žijí z pouhé setrvačnosti. Nemění se a kromě technických novinek vlastně nic nového nepředvádějí. Jen pouhopouhou komerčně cílenou přehlídku produktů. A jediné, čím lákají návštěvníky, jsou (namnoze diskutabilní) veletržní slevy.

 

Cannafest je ale veletrh, který nejde cestou prodej a kup, a to za každou cenu, ale má daleko větší cíle. Samozřejmě je to dáno i tím, že nemá od počátku na růžích ustláno, že od počátku jde o komoditu poněkud kontroverzní a také veřejné mínění a stejně tak i státní orgány na pořadatele a na vlastní průběh hledí se smíšenými pocity. O to víc se musejí pořadatelé snažit.

 

A daří se. Ohlas veletrhu ve světě stoupá. Ročník od ročníku. A dá se – při vší skromnosti pořadatelů – říci, že právě náš, český – světový – veletrh, spolu s četnými dalšími iniciativami a aktivitami přispívá k mírným, ale naštěstí opravdu zaznamenatelným změnám postojů represivních orgánů. A začíná to, ovšem zatím ne u nás, kde veletrh dokazuje, že konopí ve správných rukách a při správném uvědomění není jen něco zatratitelného, ale i pozoruhodný přírodní produkt, člověku mimořádně prospívající. Dokonce i v tak fatálních případech, jakými jsou zhoubná nádorová onemocnění.

První vlaštovky liberalizace a pochopení odborných expertiz lze pozorovat v USA. Zatím sice jen v jednotlivých státech téhle federální země, ale ve stále větším počtu. A bude-li ten počet liberalizujících států v rámci USA převažující, ovlivní to i zákony a postoje federální. A až se tak stane, budou postupně tát ledy i v dalších částech světa, včetně Evropy a snad nakonec i naší zemičky. A pražský Cannafest je jedním z průkopníků, kteří tuto cestu vedoucí ke změně postojů a mínění pomáhají prošlapávat. Proto roste i jeho význam. A v důsledcích toho pak i jeho plochy (z 3 hal budou letos haly 4), z 200 loňských vystavovatelů se představí letos 250 (z toho ¾ ze zahraničí, a to v pořadí Holandsko, Španělsko, Německo a Velká Británie, protože USA se zde představí spíše přes svá evropská zastoupení), zvýší se i počet zúčastněných zemí na 25. To vše bude potřebovat už plochu 12 500 m2. Vždyť jen loni veletrh navštívilo 27 tisíc návštěvníků (z toho asi pětina až čtvrtina zahraničních). A to nemluvíme o nevyčíslitelném, ale o to významnějším ohlasu, který bude až do dalšího ročníku působit všemi sdělovacími prostředky a kanály po celém světě.

 

Veletrh je stále odborně i divácky bohatší

Postupem času a nárůstem vystavovatelů i zájemců, zejména z řad odborných nebo alespoň osvětu hledajících, se musel a musí i nadále veletrh organizačně rozvrstvovat. Proto už dávno není jen všeobecný pel-mel toho nejpodstatnějšího, ale člení se na sekce.

 

Od pěstebních technologií a firem, přes šlechtitelská pracoviště, až ke skupině produktů obsahujících jednu z hlavních účinných látek v konopí, sekci CBB. Dodejme, jak nás osobně ředitel veletrhu Lukáš Běhal na tiskové konferenci ve svém fundovaném, srozumitelném a jasném výkladu poučil, že CBB není žádná psychotropní látka, není tedy ani zákonně omezena, a vykazuje pozoruhodné a odborníky dokonale doložené výsledky například při léčbě epilepsie u dětí…

 

K dalším sekcím patří třeba textilie, kosmetika a samozřejmě léky, výroba a užití vapolyzérů, jejichž léčivou náplň pacienti vdechují na lékařský předpis.

 

To vše ale není jen bezbřehou nabídkou. Ne, veletrh Cannafest je daleko dál. Jeho nedílnou součástí jsou odborné konference, jejichž program je nabit po celé 3 dny (od pátku do neděle) trvání veletrhu, a přesto je stále ještě omezený proti potřebám a zájmům, neboť větší prostor není k dispozici ve zdevastovaném Veletržním paláci, jemuž nadále (a s nejasným výhledem do budoucna) pořád ještě chybí vyhořelé levé křídlo. Není to tedy ani příliš důstojné prostředí pro celosvětové kapacity v oboru, které právě na tuto kongresovou část veletrhu přijedou.   

 

 

Lukáš Běhal, ředitel veletrhu, nás předběžně seznámil s některými informacemi, týkajícími se právě odborníků, kteří budou hosty a lektory konferenční části.

  • novinky v oblasti výzkumu představí na Cannafestu především opět a již tradičně, naše kapacita doc. Lumír Hanuš.

 

Nebude ale sám a konferovat budou i další odborníci věnující se problematice využívání konopí v medicíně.

 

  • například z Izraele dorazí Dr. Yehuda Baruch, a také  prof. Oded Šosejov
  • účast na veletrhu potvrdili i zámořští odborníci Janet Sweeney a Dr. Robert Melamede z USA. Ten, jak nám bylo prozrazeno, na veletrhu vystoupí s přednáškou na téma praktické léčby konopným výtažkem
  • uvítáme zde i španělské odborníky v čele s Dr. Guillermo Velascem.

 

 A pokud jde o témata, jimiž se bude odborná konference věnovat, lze jmenovat především semináře o využití CBD. Jednat se bude samozřejmě i o pěstování, nevynechají se otázky právní, zatím všude mimořádně složité, problematika legislativy u nás a ve světě a také bude věnována pozornost jednoznačným potenciálním obchodním příležitostem na americkém trhu, což se v zemi, orientované tvrdě na kapitál, stává velmi aktuálním tématem.

 

Howard Marks už ale chybět bude

Ikonou a skoro až maskotem předchozích ročníků byla osobnost nad jiné, Howard Marks. Člověk se složitou minulostí a složitým vývojem, jenž vyústil v jednu z nejuznávanějších ikon konopného oboru ve světě.

 

Jak nám Lukáš Běhal sdělil:

„Letos v dubnu nás Howard Marks opustil. Byl to člověk, který celý svůj život usiloval o popularizaci, využití i legalizaci konopí. Howard Marks neboli „Mr. Nice“ patřil k pravidelným účastníkům Cannafestu – byl to totiž jeden z jeho nejoblíbenějších festivalů, a rád se k nám vracel. Návštěvníci měli možnost několikrát navštívit jeho přednášky a osobně si s ním popovídat. Rádi bychom mu proto vzdali na veletrhu hold. Stane se tak formou ukázek jeho nahrávek. A připravujeme i určitéjeho pietní místo s umístěnou knihou pro návštěvnické vzkazy.”

 

Nejen vědou je Cannafest živ

Ale i když to tak - z dosud uvedených informací - skoro vypadá, Cannafest nebyl a není nikdy jen místem setkávání a výměn zkušeností mezi odborníky.

 

Cannafest je veletrh a jako každý jiný, a ten musí počítat i s laickou veřejností. A ta se chce sice informovat, poučit, vzdělat, ale také bavit. A na to musejí organizátoři myslet stejně jako na poněkud přísnější odbornost. A pozor, veletrh už dávno není jen pro mladé!

 

Roste ve skladbě návštěvníků rok od roku i skupina osob středního i staršího věku. Ti se samozřejmě zajímají o léčebné účinky konopí a naopak mladí se chtějí navíc i po svém bavit. Takže, pořadatelé tak jako každý rok musejí pamatovat na náležitě vyvážený doprovodný program.

 

Ve chvíli proběhlé tiskové konference (20. 10. 2016, tedy prakticky 3 týdny před zahájením), se program samozřejmě ještě dolaďoval. Průběžně a přesně bude proto publikován na webové stránce veletrhu (www.cannafest.cz).

 

Ale už jsme se dozvěděli to nejpodstatnější, a tak to dáváme dál. Jako vždy se mohou návštěvníci těšit na žádanou Vapo Lounge, jejíž hlavním partnerem je společnost o.PENVape, kde si budou moci vyzkoušet „vapíky“ z dílen předních výrobců. Po loňském úspěchu se opět objeví na veletrhu tolik oblíbený fotostan či dětský koutek. Tam budou moci rodiče s klidným srdcem svěřit děti profesionálním chůvám a jít na výstavu a za zábavou. K dispozici bude i kojící a přebalovací koutek.

 

Muziku a relax nabídne osvědčená Rolls and Smoking Chill Out Zone před Výstavištěm a pro ty, kdo chtějí mít spíš klid, bude sloužit čítárna, umístěná přímo v centru dění.

 

Zapomenout bychom neměli ani na nový e-shop Cannafest Merchandising, kde si fanoušci tohoto svátku konopí už teď mohou zakoupit stylová trička, mikiny, kšiltovky, ale i kuřácké potřeby a doplňky. Vše – jak jinak - s logem Cannafest. Kompletní nabídka e-shopu bude k dostání i přímo na veletrhu.

Vstup do expozic dozná vylepšení a návštěvníci budou vybaveni nezbytnou páskou. Pro nedočkavé nemilovníky front jsou vstupenky i v předprodeji. Vše ale najdete podrobně a přehledně na webových stránkách veletrhu. Už koncem prázdnin byly vstřícně a v předstihu vytvořeny nově a nabízejí a nabízet i budou po dobu konání veletrhu veškeré aktuální informace.

 

 

A co návštěvníci, mají si kde užívat?

K ožehavé otázce je třeba dodat, jak řekl Lukáš Běhal:

„Cannafest je legální akce, která dodržuje všechny platné zákony. A ty nedovolují veřejné užívání konopí. Je to tedy zakázáno i na veletrhu a není to pořadateli ani tolerováno. Blokové pokuty za kouření „jointů“ jsou sankciovány sazbou 500 až 1000 Kč. Cannafest není tedy o jointech, ale o vzdělávání a léčení. My, jako organizátoři, se od „huličů“ jednoznačně distancujeme, a opakujeme, že nám jde jen a jen o lékařský pohled na problematiku, o vzdělávání zájemců a osvětu určenou laikům.“

 

A nakonec se rozpoutala smršť otázek…

Lukáš Běhal ochotně a s přehledem odpovídal na všetečné i jedovaté otázky. Nejzajímavější a nejzásadnější byla kategorizace konopí. Dozvěděli jsme se, že nelze pěstovat konopí s látkou THC. Technické konopí neobsahuje skoro žádné THC a je tedy legální. Využívá se v potravinářství, k výrobě oleje, vláken, textilu atd. Obsahuje ale látku CBD.

 

Konopí s obsahem látky THC (tu získá v okamžiku květu) pomáhá v léčbě nejvíc, je ale zakázané. Obsah této látky nad 0,3 % je v rozporu se zákonem. Do 5 pěstovaných rostlin jde o přestupek s pokutou 15 000 Kč. Nad 5 pěstovaných rostlin jde o trestný čin.

 

Další otázky se týkaly také ukázněnosti a uvědomělosti návštěvníků veletrhu. Lukáš Běhal s povděkem konstatoval, že návštěvníci, zatím vždy, byli potěšitelně uvědomělí. Počet přestupků se týkal sotva necelého procenta z nich, a to i přes bdělý dozor policie. Je to ale vždy otázkou jednotlivce a za každého se nikdo zaručit nemůže…

Takže držme palce pořadatelům, přejme zábavu a poučení návštěvníkům, klid na jednání odborníkům a jděme na Cannafest bez obav a předsudků.     

 

www.cannafest.cz

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/mezinarodni-konopny-veletrh-aneb-cannafest-prague-2012-jiz-zacatkem-listopadu-2012/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/%c2%b4cannafest-prague-2013%c2%b4-aneb-sejdeme-se-zase-na-holesovickem-vystavisti-%21/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/a5-rocnik-cannafest-2014-aneb-proc-stale-nevyuzivame-leky-z-konopi-v-medicine-/

 

Richard Koníček

Foto: © Ing. Olga Koníčková, internet