5. ročník - Cannafest 2014 aneb blíží se doba využívání léků z konopí v medicíně?!

29.10.2014 11:05

Výstaviště Incheba, Průmyslový palác  - Praha

7.- 9. 11. 2014

 

Byli jsme pozváni na tiskovou konferenci k příležitosti konání 5. ročníku  mezinárodního veletrhu konopí a léčivých bylin CANNAFEST 2014.  Osobně byli přítomni ředitel veletrhu Lukáš Běhal, Jiří Novák -  produkce  a tisková mluvčí Markéta Matějková.

 

 

 

Program vlády: Konopí do lékáren? 

Legalizace léčebného konopí v Česku na přelomu 2012 - 2013 prošla parlamentem navdzory odporu, dnes již exministra zdravotnictví, Leoše Hegera.

  • Když už máme léky v lékárně, zase chybí elektronický registr receptů
  • Každá nemoc vyžaduje jíný přístup
  • Léčba rakoviny, roztroušené sklerózy, bolest, nespavost, psychické problémy
  • Není-li legalizace léčiv, kvete předražený černý trh s léčivy

Vynikající článek  k této problematice jsme na www.kulturaok-eu.cz objevili v časopise  Respekt č.42, datum vydání 13. - 19. 10. 2014, str. 25 - 28,  www.respekt.cz/audio , autor: Petr Třešňák

 

Cannafest po 5 letech změnil i svou reklamní kampaň. Můžeme říci, že je dosti masivní. Na vizuálech se objevují reální lidé, kteří využívají konopí v běžném životě. „Nová kampaň Cannafaestu vystihuje především fakt,že konopí se týká všech lidí napříč vrstvami společnosti. Není to jen kratochvíle teenagerů či revolta mániček a alternativců. O konopí a jeho všestranné využití se dnes zajímají (a jsou ochotni otevřeně mluvit) úspěšní manažéři, dívky s tváří modelek, maminky vzorně plnící sovu úlohu či kterýkoliv z našich rodičů nebo prarodičů“, řekl Lukáš Běhal. Jinak doplnil, že veškerý program i náplň veletrhu Cannafest 2014 jsou jako organizátoři povinni předkládat kontrole Policie ČR.

 

Kromě tradičního představení veletržních novinek jsme měli možnost vyzkoušet na vlastní kůži vaporizaci léčivých bylin, například máty, heřmánku nebo bazalky. V bylinkách se nalézají aromatické látky, které se již často využívají v lékařství. Známe to sami: inhalace páry z mátového čaje může dočasně uvolnit dýchací cesty, sám čaj pak pomáhá svými látkami trvale. Vaporizace (odpařování bylin) probíhá při teplotě, při které se uvolňují pouze čisté esence, bez dalších škodlivých sloučenin. Při vaporizaci se tyto látky uvolňují ve vysoké koncentraci jako ochlazená pára, kterou můžeme zdravě inhalovat.

 

 

Profil veletrhu

 A jak bude vypadat Cannafest 2014? Své místo na veletrhu (10 200 metrů čtverečních, venkovních 1500 metrů čtverečních) budou mít i letos vystavovatelé (170), z nichž 75 % je ze zahraničí, a  budou nabízet pěstební techniku, hnojiva nebo semena, kuřácké potřeby a vaporizéry.  Chybět nebudou ani výrobci kosmetiky, oblečení, potravin nebo média zabývající se konopnou osvětou či instituce sdružující firmy, které využívají konopí jako přírodní zdroj nebo bojují za legalizaci a využití konopí v medicíně.

 

Konopí se týká všech

Organizátoři veletrhu pro nás nachystali celou řadu novinek a vychytávek. Jednou z nich je například změna v organizaci odbavení návštěvníků. „Chceme, aby lidé, kteří na veletrh zavítají, nemuseli dlouho čekat před vchodem, ale aby byli hladce a bezproblémově odbaveni. S tím souvisí i zlepšení informačního systému veletrhu,“ řekl ředitel veletrhu Lukáš Běhal. Ten také prozradil, že letošní Cannafest bude ještě více než v předešlých letech zaměřen na využití konopí v medicíně.

 

Doprovodný program

  • Vapo Lounge, kde máme možnost otestovat si na vlastní kůži jednotlivé druhy vaporizérů od předních výrobců. Inhalovat můžete léčivé byliny, které zde budou k dispozici
  • Cannafest Cinema promítající jak dokumentární, tak hrané filmy s konopnou tematikou
  • Módní show konopného oblečení, degustační soutěže konopných nápojů
  • Rodiče malých dětí budou mít k dispozici dětský koutek s hlídáním profesionálními vychovatelkami
  • Koutek, ve kterém si maminky budou moci své miminko v klidu přebalit, nakojit nebo nakrmit
  • Odpočinkové zóna Rolls and Smoking Chillout Zoneá bude umístěna před veletržním palácem
  • Konopný catering  na Cannafestu nechybí ani letos

 

Máme otevřeno:

pátek: 7. 11. 2014:  11.00 – 19.00 hodin

sobota: 8. 11. 2014: 11.00 – 20.00 hodin

neděle: 9. 11. 2014: 11.00 – 18.00 hodin

 

Vstup:  

  • Jednodenní :  200 Kč
  • Třídenní:350 Kč
  • ZTP/P + doprovod: zdarma

 

  • Akce 3 + 1 zdarma! Při zakoupení 3 kusů jednodenní nebo třídenní vstupenky dostáváme automaticky čtvrtou zdarma!
  • Se slevou můžeme zakoupit v předprodeji společnosti Ticket Portal

 

K dispozici je  program třídenní odborné konference, která se každoročně těší velké pozornosti odborné i laické veřejnosti. Ředitel veletrhu prozradil, že mezi potvrzenými jmény je například přední světový odborník na konopí Lumír Hanuš z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě a že svou účast rovněž potvrdila delegace odborníků na léčebné konopí z Izraele.

 

www.cannafest.cz/pro-navstevniky/odborna-konference/

www.cannafest.cz

 

Pro zájemce: pacientský spolek pro léčbu konopím KOPAC

kontakt na mluvčí spolku:  vendulabelackova@gmail.com

 

Z archivu – 2013, 2012


Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/%c2%b4cannafest-prague-2013%c2%b4-aneb-sejdeme-se-zase-na-holesovickem-vystavisti-%21/


Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/mezinarodni-konopny-veletrh-aneb-cannafest-prague-2012-jiz-zacatkem-listopadu-2012/

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: © Ing. Olga Koníčková