Blanka Nováková: Lucidní snění aneb nečekané interakce ze světa zvířat a lidí

20.02.2019 13:45

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Galerie Via Art - Praha

19. 2. - 22. 3. 2019

 

 

 

Říká se do třetice všeho dobrého. Ano, náš web se na aktuální výstavě v Galerii Via Art právě ´do třetice všeho dobrého´ setkal se specifickými obrazy Blanky Novákové. Poprvé to bylo v roce 2014 na její samostatné výstavě v Nové galerii, podruhé o 2 roky později na společné výstavě autorů v Galerii kritiků. Naše třetí setkání s hyperrealistickými, avšak zcela opojně snovými obrazy a jejich autorkou, nás tedy cesty našeho webu galerijním světem svedly s Bankou Novákovou tentokrát v Galerii Via Art. A vzhledem k tomu, že dobrého, tak jako autorčiných obrazů není nikdy dost, lze doufat, že nezůstane jen u toho setkání ´do třetice´.

 

Lucidní snění je, když…

Malířská tvorba Blanky Novákové, mladé, ale plně renomované autorky, zachycuje zvláštní a nečekané interakce ze světa zvířat a lidí. Ideální, pohodová, milá, vtipná, příjemná, prostě snová setkání. Snová, protože realita takové interakce je - žel - v případě značně odtažitých životních stylů dvou antagonistických světů lidí a zvířat - zcela jiná.

 

 

 

 

 

 

 

Blanka Nováková ale takový svět nechce. Chce nás nasměrovat jinam, ukázat nám, že by to tak být nemuselo. Proto se k ´názorné demonstraci svého - snu´ uchyluje do snu. Ale i to by bylo málo. Sny jsou, jak známo, obavné a přací. V obou se nám a s námi může dít všelicos, co nám reálný bdělý život neuchystá. Ale to, co Blanka Nováková vkládá do svých snů, a tím pádem do svých obrazů, na to by ani běžné sny nestačily. To chce prostě lucidní snění.     Čemu se tak říká? Takovému malému zázraku, jaký je dopřán jen nemnoha z nás.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lucidní snění je charakterizováno jako bdělý či vědomý spánek.

Pozoruhodný stav, kdy spáč nerušeně spí,

a přesto si dokáže, aniž by procitl,

uvědomit, že sní a zvládne si v tom stavu své sny měnit podle svého.

Odborně se tomu říká ´probuzení ve snu´

a lékaři pro to mají zkratku ´LD´ (anglicky - Lucid Dreaming).

Záviděníhodná schopnost, že…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Blanka Nováková - lucidní spáč?

Možná ano, možná ne. Umělci, zejména ti formátu Blanky Novákové mají především fantazii. A na jejích křídlech se mohou přenést i tam, kam jiní, nemnozí šťastlivci, mohou zalétat za pomoci lucidního snění. Ať tak, či tak, autorčiny obrazy hovoří jasnou řečí.

 

Řečí snu. A v něm nás vrací do rajských dob, kdy lidé a zvířata žili v souladu a vzájemně se napodobovali. To vše nám navíc představuje s ženskou vnímavostí, něhou a vtipem. Zvířata na jejích obrazech jsou zachycována v ryze lidských situacích, které upřesňují různé drobnosti, které běžně používá člověk, jenž sice na obrazech zpravidla vidět není, zato tušit lze.  A zvířátka u Blanky Novákové vedou. Dokonce se zdá, že jsou lepší než člověk. Zvířata si nás totiž v autorčině podání, a vlastně i ve skutečnosti, nemíní podmaňovat. Což my naopak činíme soustavně a velkopansky. Zvířata jsou u autorky živá. Ne řazena do tříd, druhů a poddruhů s důrazem na užitečnost, využitelnost či nebezpečnost, jak je zvykem naším - (ne)lidským. Příběhy jsou na obrazech běžné, všední. Žádné heroické eposy. A přesto nevtíravě, neprvoplánově vypovídají o věcech vážných. Stačí se dívat a vnímat a přemýšlet a - snít. Zda hned lucidně, to většinou asi ne, ale citem určitě. A to můžeme přece všichni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Další skvělý odkaz profesora Berana

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jak ve svém úvodním slově také připomněl  kurátor výstavy Zdeněk Freisleben, byl profesor Zdeněk Beran mimořádným profesorem Akademie výtvarných umění v Praze, kde vedl svůj pozoruhodný ateliér malířství č. IV. Jako pedagog spolustvořil řadu vynikajících osobností realistické a hyperrealistické malby.

 

A jednou z nich je i vynikající malířka Blanka Nováková. Pochází z Turnova, tak není divu, že díky svému uměleckému profilování absolvovala nejprve obor umělecké odlévání kovů na Střední uměleckoprůmyslové a Vyšší odborné škole v Turnově. Pak ale přešla na AVU. A ve dvou ze studijních ročníků obdržela po zásluze ateliérovou cenu pražské AVU. Odborníci zmiňují také její diplomovou práci, obraz Soukromá atrakce (z roku 2012, polyptych šesti pláten, celkem 240 x 360 cm).

 

Absolventi Beranova ateliéru mají vypěstovánu především virtuózní techniku malby, ale díky schopnostem jejich pedagoga při tom neztratili nic ze svých individuálních schopností. Takže neřeší, jak technicky obraz vytvořit, ale řeší to daleko cennější, otázku co a proč na něj přenést. Tvorbu Blanky Novákové odborníci charakterizují jako ´kombinaci podmalby větších ploch akrylem a sprejem s olejovou malbou á la prima.´

 

Dodejme, že Blanka Nováková poprvé vystavovala už při studiu, v roce 2006, a pak na společné výstavě AVU, ve Veletržním paláci v roce 2007. Samostatně vystavuje od roku 2014. Dnes jsou už její práce zastoupeny ve sbírkáchNárodní galerie v Praze, Michal´s Collection,  Feigl Gallery a řadě soukromých sbírek u nás i v zahraničí (Francie a Švýcarsko).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Končí zima a blíží se láskyplné jaro …

….tedy správná chvíle navštívit výstavu Blanky Novákové v Galerii Via Art, neboť právě její obrazy nás navnadí na nadcházející nejkrásnější měsíce roku, a třeba, třeba nás i nasměrují k tomu, abychom i my zkusili korigovat své přací či obavné sny, lucidním sněním. A i když pak zřejmě nebudeme umět své bdělé sny zpodobnit, budeme je mít alespoň v sobě a bude nám s nimi lépe. Na těle i na duchu.

 

Máme otevřeno: 

úterý - čtvrtek: 13.00 - 18.00 hodin

pátek 13.00 - 17.00 hodin

Vstup: volný

 

Hodnocení:  99 %

Richard Koníček

Foto: © Richard Koníček

 

www.galerieviaart.com

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/blanka-novakova-mezi-nami-aneb-kdyz-si-vsimame-emoci-zvirecich-i-lidskych-oci/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/cesky-hyper-realismus-prof-zdenek-beran-a-jeho-zaci-aneb-proc-se-k-nam-divky-zady-otaceji/