Zuzana Bramborová a Jakub Plachý: PF 2021 aneb co nás potkalo, čeká a hlavně nemíjí ani v roce 2021

05.03.2021 16:44

 

Zuzana Bramborová a Jakub Plachý: PF 2021

14. 12. 2020 - 31. 3. 2021

Galerie Mimochodem

 

 

Tak jako se na divadle říká, že není malých rolí, stejně tak by to mělo platit i o galeriích. Není malých galerií, pokud vědí, co chtějí a přinesou nápad. Jako Galerie Mimochodem.

 

 

Galerie Mimochodem k takovým jednoznačně patří. Byť ji často míjíme anebo dokonce teprve objevujeme, na místě zcela netradičním a nečekaném. V podchodu vedoucím od výstupního směru ze stanice trasy B Karlovo náměstí ven do Zítkových sadů.

 

 

Rok bez kultury nás činí pokornými a skromnými

 

Ten, kdo touží vidět výtvarné umění, nemůže až na pár dní výjimek, kvůli kulturnímu temnu navštěvovat obří renomované a často nudně snobské galerie. Už rok. Nemůže dokonce navštěvovat ani galerie malé, ale progresivní, které mají – vzhledem k dnešku tu smůlu, že jsou pod střechou. Nyní spíš pod zámkem.

A tak nám zbývají už jen galerie přístupné, i když jsou zavřené. Tu ve veřejném prostoru, jindy za výkladci zkrachovaných obchodů, tu zase třeba na místech, kde je zkrátka a dobře volně přístupný prostor.

 

 

Galerie Mimochodem byla – přiznejme si to – v dobách normálních, které ale pominuly právě před rokem, Popelkou. Míjenou, ne moc vyhledávanou, no zkrátka - Mimochodem - všeho toho kulturně výtvarného galerijního establishmentu. Velké galerie ji přehlížely, kritici pomíjeli a diváci míjeli.

Jen nemnoho z nás si vždy nějak - mimochodem - cestu ke galerii Mimochodem našlo. A povětšině to vůbec nebyla cesta zbytečná. Dnes je toto místo ovšem už jistojistě vyhledávané a vyhledavatelné. A není-li snad někým – ještě - pak to není chyba galerie Mimochodem, ale divácká a mělo by urychleně dojít k nápravě.

 

     

PF 2021

 

Silně aktuální a nevtíravě intelektuální výstava nejnovější, která se v Galerii Mimochodem právě nachází, je dílem dvou zajímavých umělců. Zuzany Bramborové a Jakuba Plachého.   Tato nonstop galerie už dlouho a pravidelně svými výstavami oživuje tento tmavý omšelý prostor. Tentokrát ho ale přímo rozsvítila. Až do konce března v ní totiž můžeme zhlédnout výstavu ilustrátorů Zuzany Bramborové a Jakuba Plachého. Nenechali jsme si ji ujít ani my na www.www-kulturaok-eu.cz.

 

 

Zatímco s tvorbou Zuzany Bramborové se náš web již v minulosti setkal, s díly Jakuba Plachého – jistě k naší škodě – nikoli. Zde na této výstavě ale Zuzana a Jakub v tom nejlepším smyslu splývají v jednolité autorství. Což je příjemné. Divák tak nemá pocit, že sleduje dvě výstavy v jednom, nehledá podvědomě, kdo, co, vytvořil a kdo, co, ne. Vnímá výstavu jako celek. A to je výborné, protože to nerozptyluje od vnímání smyslu a poslání výstavy jako takové.   

 

 

Co, že dělat, když je ta karanténa tak dlouhá?

 

Tak nějak se výstava dá nazvat v podtitulu. Ano, zkušenosti s tím nic, máme všichni bohaté. Už rok. A další nás čeká(-kají?). Takže, proto to ironické PF, čili z francouzského Pour féliciter – „pro poblahopřání“ – čili novoročenka. Ve své době i ty, mimochodem, byly a do jisté míry ještě i jsou, uměleckým žánrem…

 

 

Výstava ale ono poblahopřání bere hodně s humorem, hodně svěže a celkem se dá říci, že i optimisticky. Poblahopřejme si k tomu přežívání, které nás provázelo rok a další bude. Ať si to užijeme. A užíváme. Očima umělců totálně. Děláme – ze zoufalství a jako duševní hygienu – s prožitkem všechny dříve jinak skoro nevnímané, banální, běžné aktivity a v daném kontextu se nám z nich stává naše životní náplň a z našeho žití – sledováno s odstupem – absurdní komedie. No, spíš tragikomedie. A hodně černá. Byť na projasněných obrázcích příhodně, naivistickou formou, vyvedených. Někdejší kouzlo domova se mění v peklo domova, a aby jím nebylo, tak si v něm blbneme na veliko. Máme přece kliku – jsme přece doma a tam si přece – pokud nejsme celebrita a nezveme k tomu novináře, či politická figurka a nemáme doma elektronické opoziční štěnice – tam si přece protože na nás nikdo nevidí, můžeme dát třeba i nohu za krk. Je to naše soukromé intimčo, naše soukromé srandovno, naše soukromé bláznivo. Čelíme tím nesmyslnosti doby, nesmysly, které sami vymýšlíme a činíme a které nás ještě napadají. Odoláváme stresu naší fantazií. A to je dobře.

Proto, oba ilustrátoři, Zuzana Bramborová i Jakub Plachý, přestavují takový malý domácí manuál, ilustrovaný katalog, jak se z toho nepo…bláznit. Je to vlastně takový legální imaginární šmíring k nám všem – domů.

 

 

A děje se to vše ve velkém, po celé jedné stěně oné neveselé chodby, vedoucí z metra do sadu (dnes ale spíš Covidovému heliportu Ministerstva zdravotnictví). Jdeme-li tedy tou chodbou podél oné stěny, směrem od metra, vidíme dokonce světlo na konci tunelu. Tedy, zde naštěstí ano…

 

 

Text: Richard Koníček

Foto: ing. Olga Koníčková

 

PF 2021

Zuzana Bramborová a Jakub Plachý

14. 12. 2020 - 31. 3. 2021

Galerie Mimochodem, Palackého náměstí

podchod do stanice metra B z Palackého náměstí do Zítkových sadů  

Zdarma a nonstop

Kurátorky: Štěpánka Drchalová, Veronika Rollová, Tereza Vernerová Volná

 

 

Více:

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/diplomky-bakalarky-2019-aneb-v-jinem-svetle-ci-barviva-z-odpadu/