Železné bohyně Marka Koláře aneb zatímco ženské figury z obrazů vystupují, my do obrazů vcházíme

19.04.2022 18:13

 

 

ŽELEZNÉ BOHYNĚ

Marek Kolář

12. 4. – 14. 5. 2022

Knupp galéry

 

 

„Vážení přátelé,

letos vůbec poprvé mám tu čest uvést autorskou výstavu - obrazů od Marka Koláře - "Železné bohyně", absolventa Ateliéru klasické malby u prof.  Z. Berana na pražské AVU.

Markova tvorba je výrazná svou olejovou figurací a optickými klamy navozující dojem lesků / světelných odrazů.

Autor připravil prodejní kolekci několika nových pláten. K vidění budou ale i práce ze soukromých sbírek.“

Ing. Aleš Knupp, majitel galerie Knupp Gallery

 

Výstava obrazů Železné bohyně nám nabízí vhled do unikátní figurální autorské tvorby Marka Koláře. Obrazy, na kterých si autor doslova p  Výstava obrazů Železné bohyně  nám nabízí vhled do unikátní figuráolní autorské tvorby Marka Koláře. Obrazy, na kterých si autor doslova pohrává s optickou iluzí lesklých povrchů a vyobrazených postav. Díla Marka Koláře v sobě ideálně snoubí na jedné straně především obrovskou preciznost řemesla malby, na druhé straně pak zcela mimořádnou estetizaci a symboličnost zvolených témat. 

 

 

Obrazy mají hovořit samy za sebe

 

Skromný, nadšený a oprávněně hrdý, tak na nás zapůsobil autor vystavených a neuvěřitelně zajímavých olejomaleb Marek Kolář při našem prvním osobním setkání před zahájením autorské výstavy ve zmodernizované a rozšířené přední pražské Knupp Gallery.

První co Marek Kolář vyslovil, když jsme mu byli majitelem galerie představeni, byla obava, že na zahájení jeho výstavy nikdo nepřijde. Mýlil se. Při zahájení, v dnes už násobně kapacitní Knupp Gallery oproti stavu z minulosti, byla celá galerie zcela zaplněna. A není se co divit…

Autor nám pak se zjevným zadostiučiněním, ale i nepřehlédnutelnou mírou radosti, nakonec přiznal, že tahle výstava, konaná po čase tolik zkomplikovaném pandemií, je pro něj úžasným dárkem. Dodali jsme upřímně, že jeho výstava je dárkem i pro nás. Dárkem od něj.         

Samozřejmě jsme chtěli vědět o Kolářových obrazech, mnohem víc, než jen to, že zobrazené ženské figury jsou opravdové bohyně, které se kovově lesknou – Železné bohyně. Dozvěděli jsme se také, že jeden takový obraz vzniká v autorově ateliéru často i čtyři roky. Že jeho vznik vyžaduje několik technologických etap, které jsou příčinou nutnosti postupného dopracovávání díla. Obdivovali jsme, že ani při zevrubném studiu obrazů nejsou vidět žádné tahy štětcem. Marek Kolář nám potvrdil, že to je záměr a výsledek jeho značného úsilí, ale že to není neměnné pravidlo. Že občas, tam kde to považuje za vhodné a nezbytné, naopak jsou tah či dokonce tahy štětcem vidět. Protože tam patří a autor si to tak přeje.

Pídili jsme se i po názvech jednotlivých obrazů a marně hledali tradiční popisky. Marně. Na to nám autor odpověděl s úsměvem, že obrazy malí přece hovořit sami za sebe.

Asi to tak ty jeho Železné bohyně i činí. Ani před jedinou z nich jsme nestanuli neúčastně, všechny s námi opravdu vedly dialog. A nebýt hluk četných přítomných v galerii, možná bychom je snad i dokonce zaslechli. Tak emotivně obrazy, Marka Koláře působí.

 

 

Marek Kolář jeden z generace žáků, legendárního profesora Zdeňka Berana

 

Zdeněk Beran (1937–2014) patří k nejvýznamnějším umělcům české výtvarné scény. Malíř, tvůrce objektů a instalací, odborný publicista, ale především vynikající pedagog, který za sebou zanechal celou plejádu současných malířů poznamenaných možná nejnáročnější výtvarnou disciplínou – hyperrealizmem. Marek Kolář měj ještě to štěstí, že mohl ještě patřit k jedněm z posledních studentů tohoto mimořádného pedagoga. Jak nám v rozhovoru Marek prozradil, tak když na počátku své umělecké dráhy, hledal učitele malby, který by byl tím, kdo ho bude inspirovat, směrovat a kdo bude sám svým stylem a tvůrčím pojetím korespondovat s představou budoucí Kolářovy tvorby, objevil pro sebe profesora Berana. Základů, jež mu poskytl, si dodnes nesmírně váží a přesto, že se nakonec vydal poněkud jiným směrem – jehož část představuje i Kolářova autorská výstava Železné bohyně – základy a principy nabité v ateliéru profesora Berana jsou toho všeho nezbytným základem.

 

 

Citujeme z kurátorské zprávy k výstavě Železné bohyně

 

„Marek Kolář (*1982) se narodil  v Praze, kde žije i pracuje. V roce 2014 diplomoval na Akademii výtvarných umění v Praze. Jako jeden z posledních studentů prof. Berana v sobě nezapře určitou fascinaci hyperrealistickým zobrazením.

Poslední roky se věnuje velkoformátovým figurálním olejomalbám na plátně, s motivem zrcadlových soch, tzv. „zrcadlům“.

Jedná se o vyobrazení lidí ze zrcadlového materiálu, ve kterém se odráží svět před plátnem. Kolář tímto zrcadlením rozšiřuje vnímání obrazu ještě o další nečekaný rozměr. Hravě tím převrací tradiční portrét v interiéru naruby na interiér v portrétu.

Divák má tedy možnost plynule přecházet mezi podobou postav a prostorem vyobrazeném v odrazech. Ten si může domýšlet, nechat pracovat vlastní fantazii a nacházet si vlastní interpretaci příběhu v odrazech prostorů před zrcadlem.
Vazba obrazu k určitému místu, na která máme možnost skrze tyto postavy nahlédnout, se pojí k autorovu životu.

Iluzivní charakter obrazu se při bližším pozorování mění v detailech na malbu s přiznanou malířskou stopou. Zvláště v momentech, kde je prostor téměř nečitelný, jsou k pohledu připravené abstraktní kompozice a další mikrosvěty „prošpikované“ nečekanými místy s vlastními příběhy. Obrazy vynikají originalitou motivu a přesvědčivostí malby zpracovanou se smyslem pro detail.“

 

 

Představujeme akademického malíře a výtvarníka Mgr. Marka Koláře

 

  • ​Studium:  2009 - 2014 – AVU, atelier klasických malířských technik, prof. Zdeněk Beran 2009-2012, od 2012-2014 prof. Martin Mainer Praha
  • Multimediální umělec se speciálním zaměřením na klasickou malbu.
  • Jeho nejnovější malířská tvorba v sobě snoubí moderní témata a tradiční přístup k malbě.
  • Vizuální jazyk, který používá ve všech možných výtvarných technikách, vykrystalizoval do originálního a osobitého stylu.
  • Do jeho repertoáru dále patří kresba a různé multimediální kombinace, animace, digitálního obrazu či Virtuální reality.
  • Specializace: malba, kresba, 3D vizualizace, ilustrace, grafický design, animace
  • Zastoupen je v mnoha soukromích tuzemských i zahraničních sbírkách.
  • Současně se věnuje i předávání vědomostí jako výtvarný lektor.
  • Spolupracoval s mnoha předními soukromími výtvarnými školami v Praze, kde přednáší především o malbě, figurální kresbě, dále také o počítačové grafice a animaci.
  • Jeho působení nezahrnuje pouze vizuální tvorbu, věnuje se aktivně i hře na perkusní nástroje a kytaru.

 

Text: Richard Koníček

Foto: Wenca Nikoníček 

 

 

ŽELEZNÉ BOHYNĚ

Marek Kolář

12. 4. – 14. 5. 2022

Knupp gallery

Revoluční 17, Praha 1

www.knuppgallery.com      
+420731152095
#knuppgallery

ales@knuppgallery.com

otevřeno:

PO na objednání

ÚT - PÁ 10:30 - 19 hod   

SO 11 - 18 hod

Více k autorovi:

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/marek-kolar-zrcadlo-aneb-kdyz-se-zrcadlo-stane-interierem-v-portretu/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/marek-kolar-tomas-vavricek-reflektor-aneb-proc-v-uzasu-stojime-pred-kolarovymi-obrazy/