Marek Kolář: Zrcadlo aneb když se zrcadlo stane interiérem v portrétu

11.07.2017 09:59

VNITROBLOCK – Praha

11. 7.  – 20. 8. 2017

 

 

 

 

 

Na vernisáži nové výstavy Zrcadlo, jejímž autorem je Marek Kolář, a jež se konala v úžasném industriálním prostoru  Vnitroblock, který  www.www-kulturaok-eu.cz navštívila poprvé, byl autor osobně přítomen. 

 

 

Expozice Kolářových děl, rozmístěných po celém objektu včetně designových prodejen (lze zde zakoupit například i motýlka pro našeho psího miláčka či trička typu ´máme holý zadky´), je  symbolickým ohlédnutím autora k počátku malířsky zpracovaných vizí budoucnosti, a to až po aktuální téma ´Reflektomorfů´.

 

 

Výstava představila ucelený průřez malířskou tvorbou Marka Koláře,

který pracuje s tématem technologického vývoje a adaptace člověka na rychle se měnící svět.

 

Vyznění většiny vystavených obrazů se dá označit jako hyperrealistické.

 

Zprvu kompaktní iluzivní malba se i při bližším zkoumání jeví realistickou, místy se ale množství konkrétních detailů mísí s fragmenty abstraktních i expresivnějších tahů, linií a tvarů.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Z těch si pak divák dokáže ve finále odvodit a zkonstruovat vlastní obraz prostoru, který se odráží na od povrchu lidských portrétů a postav.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zrcadlo však onen prostor obrazově převrací a klišé portrétu v interiéru se plně promění a stává se tak interiérem v portrétu.

Tato výstava nabízí průřez tvorbou Marka Koláře, od série portrétů kyborgů, na níž navazují malby robotů, ze kterých se následně vyvinula ´zrcadla Reflektomorfů´. Jde o unikátní přístup malíře s odrazem a přesahem jeho vnitřního vidění a citlivosti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

170 00 Praha 7 - Holešovice

Tusarova 791/31

Vstup: volný

 

 

 

 

 

Hodnocení:  100 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva/ www.jsmezprahy.cz)

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

https://marekkolar.cz/

Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/marek-kolar-tomas-vavricek-reflektor-aneb-proc-v-uzasu-stojime-pred-kolarovymi-obrazy/

Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/diplomanti-avu-2014-aneb-kdyz-ten-rok-leti-/