Za Seifertem na Žižkov aneb vzpomínka na básníka či Žižkov plný Jardů

21.02.2018 09:53

ICP3 – Praha

13. 2. 2018

 

Pod patronací Prahy 3 - Žižkov, v jejím Informačním centru na Jiřího náměstí, jsme spolu s ostatními zájemci zhlédli dokument nazvaný Za Seifertem na Žižkov.

 

Ač tento dokument vznikl již v roce 2016 a byl od té doby vícekrát promítán, neznali jsme ho. Premiéru měl v osobitém žižkovském Kině AERO. Na www.www-kulturaok-eu.cz

jsme se s filmem Za Seifertem na Žižkov ale přesto dosud nesetkali, až při této projekci v ICP3.

 

Především na Žižkov, za Seifertem spíše mimo jiné

Název dokumentu je mírně zavádějící. Kdo čeká dokument o Jaroslavu Seifertovi, a mimo jiné o Žižkově ve vztahu k němu, nebude uspokojen. Dokument je pojat totiž opačně. Je o Žižkově a mimo jiné i o Seifertovi. Ale nemyslíme si, že by to mělo být na škodu.

 

Dokladem byl i ten plný sál zjevně pravověrných Žižkováků, kteří byli stejně jako my filmem osloveni také poprvé a společně s námi si užívali historických záběrů i doplňujícího komentáře.

Proto - i když v tomto případě nejde o dokument vysloveně všeobecný - Seiferta je v něm pomálu a hrdé žižkovanství převažuje – stojí ten snímek za pozornost. Kdyby pro nic jiného, tak už proto, že Žižkov jako zcela mimořádná a svébytná pražská čtvrť, která má nejen svou zcela unikátní historii a v různých dobách i značně pohnutou, ale zachoval si i přes drakonická opatření bývalého režimu své já. A nežižkovští, pražští i mimopražští a vůbec všichni budou po zhlédnutí dokumentu docela zírat, jaké kvantum pokladů ducha, doby, architektury, techniky a historie se právě v této enklávě nalézá. A že o tom je film daleko víc, byť se zaštiťuje svým občanem světově asi nejvýznamnějším, není vůbec ke škodě věci.

 

Špetka hrdosti do zapomínajících duší

Vznikl dokument, jenž daleko víc, než svého světoznámého občana prezentuje svoji lokalitu, svého génia loci. Ale proč ne. Naopak. Berme to jako vhodný příklad, uměřený vzor pro jiné čtvrtě města, pro další místa, pro obce po celé republice, pro lokality, které by takto - nepateticky a neheroicky - věcně sypaly na diváka doklady o tom, čím vším se mohou pochlubit.

Ano, vedení radnice, které za projektem stojí, si udělalo do značné míry turisticko-společenskou agitku o své čtvrti, ale udělalo to vkusně a má na to i plné právo.

 

Podobné dokumenty by o ostatních místech naší vlasti totiž pozvedly nejen hrdost těch místních, ale ve svém celku i hrdost celého uvadajícího národa. A to je to, čeho se nám dostává stále méně. Hrdosti. Tak, moc méně, že až lze s nadsázkou říci, že si už doba žádá nových a novodobých buditelů. A to tak, že rychle, než bude úplně pozdě. A jednou z cest je podle www.www-kulturaok-eu.cz právě tvorba takovýchto dokumentů.

 

Kdo hledá, bývá očekáván. Kdo čeká, je jen nalezen."

J. Seifert

 

Anotace distributora:

Inspirovali jsme se a začali hledat. Očekávání jsme nalezli v této svérázné pražské čtvrti, kdy se tato periférie zapsala do pražských dějin tak, že to trvá dodnes. A těch slavných Jaroslavů, co prošlo Žižkovem.

 

Namátkou: Jaroslav Hašek, Jaroslav Foglar, Jaroslav Ježek, Jaroslav Marvan a Jaroslav Seifert a Toyen. To vše je protkáno historií Žižkova od husitských válek, po bitvu na Vítkově až po 1. starostu Karla Hartiga, jenž dal Žižkovu název, jaký má dosud.

 

 

 

Ve filmu uvidíte mnoho známých osobností: herce Zdeňka Svěráka, textaře Michala Horáčka, herečku Veroniku Žilkovou, Janu Šulcovou atd. při recitaci básní Jaroslava Seiferta. To vše je filmově prostříháno s netradičními pohledy na historický i současný Žižkov.

 

 

 

Titul: Za Seifertem na Žižkov

Rok výroby: 2016

Režie: Oliver Malina-Morgenstern

Kamera: Oliver Malina-Morgenstern

Hrají: Zdeněk Svěrák, Michal Horáček, Veronika Žilková, Jana Šulcová, Jakub Saic (vyp.)

Žánr: dokument

Stopáž:120 minut

 

Hodnocení:  99 %

Richard Koníček

Foto: internet

 

www.praha3.cz

 

Trailer:

https://prahatv.eu/porady/za-seifertem-na-zizkov/za-seifertem-na-zizkov-08-01-2018-10-46

https://filmpopular.cz/kino-svet/zaseifertemnazizkov

 

Více k tématu viz. náš článek:

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/pocta-jaroslavu-seifertovi-aneb-to-slovo-letelo-jak-ptak-do-site-hvezd/