Vyšehrad: Fylm aneb Lavi je zpátky, ale teď už neřeší jenom ten svůj fotbal a průšvihy…

14.04.2022 16:15

 

 

VYŠEHRAD: FYLM

komedie

Jakub Štáfek opět jako Lavi

V kinech od 14. 4. 2022

 

   

Desítky tisíc fanoušků na sociálních sítích, miliony zhlédnutí on-line seriálu, to všechno má na svědomí Julius „Lavi“ Lavický, fotbalista, kterému není nic svaté. Průšvihář, jehož neopakovatelně ztvárnil herec Jakub Štáfek, se po obrovském úspěchu v online světě vrhá na film. Pod názvem Vyšehrad: Fylm snímek o bývalém hráči Sparty, aktuálně však hrajícím za FK Slavoj Vyšehrad, dorazil právě do kin.

 

 

„Lavi je pořád stejný dement, ale snaží se být lepší na té fotbalové úrovni.  A to se mu daří,“ prozradil herec, který se v rámci tohoto projektu postavil i za kameru jako režisér spolu s Martinem Koppem. Zároveň je i jedním z producentů filmu.

„Film Vyšehrad je dospělejší, nejsou to už jen krátké skeče jako v seriálu. S Martinem Koppem a kameramanem Honzou Filipem společně fungujeme skvěle, takže když jdu před kameru, je to už pro mě jenom taková třešnička na dortu,“

Jakub Štáfek.

 

 

Na počátku byl seriál, pak VYŠEHRAD: Seryjál a teď Vyšehrad: Fylm

Když jsme v červenci 2021 psali do naší rubriky Film o filmu nazvaném VYŠEHRAD: Seryjál, psali jsme o boomu snímků otírajících se o naše (a možná nejen naše) české fotbalové prostředí. Od Okresního přeboru, je po této tématice totiž hlad. Proto po veleúspěšném seriálu přišel tehdy do kin opravdový film, nazvaný VYŠEHRAD: Seryjál, který tvůrci a producenti, (vše div ne „one man show“ Jakuba Štáfka) natočili jako tzv. Prequel, jakési nepokračování budoucího filmu. Stalo se. A letos, vzniklo ono slibované a očekávané pokračování pod názvem Vyšehrad: Fylm.

 

 

Stále je z čeho vařit

Po dílech seriálu, po celovečerním predelu, se film neopakuje co do gagů, slovních nekorektností a typicky českého humoru. Je to zkrátka zjevně bohatá a nevysychající studnice nápadů a srandy, která s klidem vydala na další pokračování, které není jen odvarem minulého. Není. A to je to nejdůležitější.

 

 

Fotbal, fotbal, fotbal, ale už nejen fotbal

Tvůrci tušili, a také to potvrdili na tiskové konferenci, které jsme se měli – díky zájmu distribuční společnosti tohoto snímku, společnosti Bioscop - možnost zúčastnit, že už dál cesta děje visícím jen na jedné jediné skobě - fotbalu – povede přefotbalování, a tak děj projíždí ještě další linka, osobních peripetií a bejkáren Laviho v mimofotbalovém žití. A je to stále on. Jen o něco dospělejší a zajímavější i pro nefotbalové fanoušky. To se ukázalo jako dobrý tah. Jsme toho osobně důkazem. Na film jsme šli, samozřejmě, ale tak nějak s mírně povislými koutky, jako že zase o kopané. O sportu, který hýba národem, ale nám na rozdíl od hokeje, nic neříká. Už v rámci našeho hesla, že do hadráku umí kopat každý kluk, ale málokterý z kluků se naučí bruslit. Tak náš postoj byl už předem k filmu, řekněme předpojatý. A najednou bum, změna. Jo, fotbal dál, jasně, kauzy, kterým po léta nerozumíme, jména, která po léta soudí a neodsoudí, hvězdy, které jdou od skandálu ke skandálu a tím jsou slavnější, divadlo pro lidi fotbalové, ale v tom silná emotivní linka, skoro až civilní. Taky proprůšvihovaná, diky nezměnitelnému Lavimu, ale veskrze zajímavá. Hlavní postavou je sice Lavi v opravdu skvělém podání Jakuba Štáfka, jak jinak, ale pozor, hlavním motorem děje, je malý kluk. Kluk, který tak, jako basa, tvrdí muziku, tvrdí film a jeho druhou fotbalem se proplétající se linku. A klobouk dolů. Zdá se, že brzy budeme velmoc na dětské hvězdy, které fakt hvězdy jsou. Po neuvěřitelné Valentýně Bečkové, která zářila v Tajemství staré bambitky 2 (mimo jiné), tady zase perlí Jakub Jenčík. Kluk, okolo kterého se to vlastně všechno točí. Nebo to alespoň nefotbalisté takto budou vnímat. A to je dobře. A možná i strategie, protože jsou tak oslovování dvoje diváci najednou…

 

Malá vsuvka o velkém Jakubovi Jenčíkovi

 

Jakub Jenčík (* 2011, Praha) se před kamerou objevil již vícekrát. Jen v roce 2021 hrál v jednotlivých epizodách dvou seriálů (Anatomie života – epizoda Na konci cesty a Specialisté – epizoda Jediný svědek). A letos už stihl účinkovat v Hřebejkově krimi komedii Pozadí událostí, v kooprodukčním nadnárodním dramatu podle scénáře Kláry Vlasákové, režírovaném rumunskou režisérkou Cristinou Groșan s názvem Běžné selhání, ale bomba je jednoznačně jeho role ve Filmu Vyšehrad:Fylm, kde hraje Richarda, náhle vyvstavšího syna (!) Jakuba Štáfka, čili Laviho.

 

 

Novinářská projekce – neoficiální premiéra      

A skoro jako na premiéře, stanuli po projekci před diváky v kině protagonisté filmu. Hlavní slovo měli oba „pachatelé“ toho všeho, Martin Kopp a Jakub Štáfek. Besedu moderovala Gabriela Vágner ze společnosti Mia Production, kterou pamatujeme jako moderátorskou hvězdu posledních předcovidových ročníků Febiofestu.

  • Úvodem vyzvala odborníky z filmově orientovaných médií, aby sdělili svůj náhled na právě promítnutý film. A celkem jsme se shodli, že je to opět parádní přehlídka gagů, které běží jako dráha a že si prvotně film užijí diváci zajímající se o fotbal, tak jak očekávali. Zaznělo i trefné srovnání s vynikajícím seriálem Kancelář Blaník a s jeho následným přerodem v plnohodnotný film. Oceněno bylo, že se ve filmu více či méně herecky prosazují naše fotbalové legendy. Od tvůrců jsme se dozvěděli, že jejich angažmá nebyl až takový problém, odmítl jen také oslovený Milan Baroš. A obdiv tvůrců vzbudil Tomáš Rosický, který z legend měl největší roli, a který ji odehrál tak skvěle a přesvědčivě, že tvůrci zpětně zalitovali, že mu neposkytli ještě větší herecký prostor. Zajímavé také bylo, že se zajímal předem detailně o scénář a s uspokojením souhlasil mimo jiné i proto, že se děj zabývá také nekalými praktikami panujícími v českém fotbale…
  • Dotazy na tvůrce pak padaly především na to, zda nepociťovali před a při realizaci tlak fotbalových bafuňářů. Odpověď zněla, že nemuseli vyměknout, a jediná scéna, která byla z filmu vyškrtnuta, nebylo vlivem kohokoli, ale jejich vlastního úsudku, že to by bylo k celkové úrovně nevhodné. Ale scénář ustál vše a zůstal, jak byl připraven.
  • Malý Richard (Jakub Jenčík) je ve scénáři vláčen svým otcem Lavim i do bordelů a setkává se s mnoha nepřístojnostmi. Útlocitná otázka z auditoria samozřejmě narážela i na to. Bylo nám vysvětleno, že rodiče malého Jakuba jsou Štáfkovi dlouholetí známí, že u scén byli a že malého Jakuby nemůže nic zkazit, protože má tak skvělou výchovu, o jaké si jiné děti jeho věku mohou jen nechat zdát. Malý Jakub, se míní stát hercem (a bylo by to zdá se na místě) a nejkontroverznější scéna kdy je tištěn tváří mezi ňadra, kdesi v nočním podniku, byla trik, neboť ona maxiňadra byla – umělá…
  • Autoři nám také potvrdili, že film je samozřejmě především fotbalový, ale že mysleli i na ostatní diváky. Jen je teď otázka, zda ti nefoteloví, do kina půjdou, když onu druhou dějovou linku a onen druhý paralelní příběh v tomto filmu předem neočekávají.  A přitom, i nefotelový divák je téměř denně konfrontován s causami spojenými s fotbalisty a funkcionáři. Což chtě nechtě patří už přímo ke všeobecnému přehledu. Tak není důvod k obavám, že by se snad ztráceli v té fotbalové hlavní linii. Prostě kdo má všeobecný přehled, ten se bude chytat.

A tento výrok tvůrců filmu Vyšehrad: Fylm, může jakožto zcela nefotelový filmový divák, autor těchto řádek, potvrdit. Chytal jsem se v pohodě.                    

Text: Richard Koníček

Foto: Bioscop

 

VYŠEHRAD: FYLM

komedie

Jakub Štáfek opět jako Lavi

V kinech od 14. 4. 2022

Obsazení:

Lavi: Jakub Štáfek, Jarda: Jakub Prachař, Král: Ondřej Pavelka, Žloutek: Jiří Ployhar, Lucie: Šárka Vaculíková, Laviho máma: Věra Hlaváčková, Bosák: Jaromír Bosák, Alena: Veronika KhekKubařová, Miloš: David Prachař, Ilona: Ivana Chýlková, Igor: Jaroslav Plesl, Oto: David Novotný, Sudí: Ladislav Hampl, Richard: Jakub Jenčík a další…

Štáb:

Režie: Martin Kopp, Jakub Štáfek

Scénář: Tomáš Vávra

Kamera: Jan Filip

Architekt: Pavel Kout

Kostýmy: Kateřina Konečná

Masky:Ivo Strangmüller

Střih:Tomáš Klímek

Hudba: Vojtěch Záveský

Zvuk: Jan Paul

Producenti:Ctibor Pouba, Jakub Štáfek, Jan Kallista

Žánr: Komedie
Premiéra: jaro 2021

www.facebook.com/julius.lavi.lavicky

www.instagram.com/julius.lavi.lavicky

 

 

Více:

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/vysehrad-seryjal-aneb-i-ten-kdo-zna-vsechny-dily-z-internetu-bude-presto-videt-nevidene-a-slyset-neslysene/