VYŠEHRAD: Seryjál aneb i ten kdo zná všechny díly z internetu, bude přesto vidět neviděné a slyšet neslyšené

02.07.2021 12:28

 

VYŠEHRAD: Seryjál

komedie

PREMIÉRA: 8. 7. 2021

 

 

Boom (abychom byli styloví, tak přímo bůům) snímků otírajících se o naše (a možná nejen naše) české fotbalové prostředí, je nezadržitelný. Od Okresního přeboru, je po této tématice hlad. Scénáristé tuto vlnu prubují samozřejmě i v jiných sportech (Lajna) či oborech (Most), ale ať chceme či ne, kopaná je náš národní sport a vše kolem, v něm a za ním, frčí. Takže i další dílo z tohoto kadlubu – onlinový seriál - Vyšehrad.

 

 

Covidové, postcovidové a už zase se rozjíždějící předkovidové kejkle s normálním chozením do biografu, přivedly producenty loni natáčeného (a natočeného!) celovečerního snímku Vyšehrad k závažnému kroku. Film pojednávající o „mírně“ extravagantní fotbalistické „hvězdě“, řečené Lavi, jenž zceluje již odvysílaný, hojně sledovaný a ještě hojněji žádaný  onlinový „seryjál“, bude mít premiéru za rok. Jo, očekávaný film, který jednotlivé, již  známé díly, nejen pospojuje v jeden celek, ale hlavně celý příběh rozšíří (…) a doplní (!!!) o nové scény (i pořádné „scény“), bude z moudrého rozhodnutí rozvážných mužů z produkce premiérován – pro sychr – na jaře 2022.

 

 

Prequel aneb před-pokračování  

 

Prequel = umělecké dílo, jehož děj předchází v dějové chronologii příběhu dříve uveřejněného díla. Nenavazuje, ale objasňuje a dovysvětluje děj předchozí. Pojem a způsob se používá ve filmech, TV seriálech, literatuře, operách či počítačových hrách…

Tolik předem, pro ty z nás, kteří tak jako autor těchto řádků, netušili „vo co go“ a pojem neznali. Už známe.  

Onlinový seriál nazvaný Vyšehrad sklízel a sklidil mimořádný zájem diváků, kteří si na tento způsob distribuce příběhů potrpí. Zájem byl dokonce tak veliký, že byl připraven i film do kin. To zase pro ty, co vyznávají klasiku s krekry před plátnem. Jenže producenti míní a život, či spíše covid, mění a premiéra slibovaného filmu bude nakonec až za rok.

 

 

Proto tvůrčí a hlavně produkční tým učinili pozitivní kompromis. Do kin, už za týden, 8. 7. 21, startuje svůj let tento - „prequel“. Tedy, ono výše vysvětlené před-pokračování. A aby to nebylo jenom slepení jednotlivých dílů, kinoverze, bude náležitě doplněna o nové scény, technicky bude také - pro veliká plátna - vylepšen obraz i zvuk a hlavně, hlavě, pozor, hlavně fanoušky seriálu i samotného Laviho potěší, že se dočkají nečekaného překvapení, které je čeká na samý závěr toho prekérního PREQUELU.

Inu hlas lidu, hlas boží… Původní onlinový seriál nabyl mocné fanouškovské podpory a producenti (rádi!) podlehli volání mas a rozhodli se obdivovatelům kultovního fotbalisty Julia Lavinského zkrátit čas při ročním čekání na pokračování. I to pak ještě přinese něco navíc. S Lavim se prostě dá čekat cokoli.

Takže je vlastně nač se těšit a hozená návnada je vnadná a bude ještě vnadnější…

 

 

Letní zážitek s hodně hot příchutí

 

„Projekt nabídne zcela nový mix zvuku, vylepšenou obrazovou kvalitu a mnoho dalších příjemných překvapení pro ty, kteří seriál již znají. Zároveň se VYŠEHRAD: Seryjál, stane jedinečným letním zážitkem pro ty, kdo tohoto neuvěřitelného fotbalistu a jeho ještě neuvěřitelnější život nikdy dříve neviděli.“ vysvětlil nám producent filmu Ctibor Pouba při novinářské projekci konané v kině Lucerna, na níž nás za www.www-kulturaok-eu.cz pozvala distribuční společnost filmu Bioscop.

 

 

„V prequelu filmu, který bude mít v kinech premiéru na jaře příštího roku, tak poprvé na velkém plátně zazní všechny kultovní hlášky, které zlidověly napříč všemi sociodemo-grafickými kategoriemi. Laviho znají muži, ženy i děti, jeho hlášky používají fotbalisté, modelky i právníci, studenti, policisté i lékaři. Ženy mu dodnes na sociálních sítích seriálu padají k nohám, muži tajně sní o tom, že jednou budou jako on.“ dodal ještě Ctibor Pouba.

 

 

Než se dozvíme další, připomeneme si, jak to celé začalo…

 

Diváci mohou v „seryjálu“ sledovat Laviho (v podání Jakuba Štáfka) v možná nejhorší situaci, v níž se dosud ocitl. Svlečený, v tílku a trenkách, ohořelý a dobitý, sedí spoutaný na židli v mučírně a snaží se vzpomenout, co ho do té situace přivedlo. Že by už ten jeho příchod do Vyšehradu? Nebo už došla šéfovi klubu trpělivost a rozhodl se ho zbavit? Anebo na něj ty dva maskované týpky poslal Tomáš Řepka, protože prozradil jeho trik s týmovou kasou? No, diváci uvidí zase ne/oblíbeného trenéra Žloutka (Jiří Ployhar), předsedu FK Slavoj Vyšehrad Krále (Ondřej Pavelka) a hlavně Laviho agenta Jardu (Jakub Prachař), který sice v běhu času změnil tvář, leč hlas mu oproti onlinovému seriálu zůstal!

Prostě, co si budeme povídat, je to jedno pozitivní překvapení za druhým…

 

 

Text: Richard Koníček

Foto: Bioscop

 

VYŠEHRAD: Seryjál

komedie

PREMIÉRA: 8. 7. 2 021

Stopáž: 83 minut

Přístupnost: do 15 let nepřístupný

Producenti: Ctibor Pouba, Jakub Štáfek

Režie: Jakub Štáfek, Martin Kopp

Scénář: Tomáš Vávra, Petr Kolečko, Jakub Štáfek

Kamera:  Jan J. Filip, Jan Drnek, Tomáš Jelínek

Hudba: Vojtěch Záveský aka Vojtaano       

Hrají: Jakub Štáfek, Jakub Prachař, Jaromír Nosek, Ondřej Pavelka, Jiří Ployhar, Šárka Vaculíková, Věra Hlaváčková, Monika Timková, Martin Hofmann

 

 

Tester soft:

https://www.youtube.com/watch?v=GTf-HWV3qi8

Tester hard:

https://www.youtube.com/watch?v=8qi2HRezYXw