Volarské slavnosti dřeva aneb kdo není dřevo, ten si nazuje dřeváky

29.07.2016 16:40

Volary - jaro 2016

 

Ve Volarech jsme strávili jen sedm dní. Z hlediska času - nic. Z hlediska zážitků a dojmů - jako jinde sedm neděl. Nejméně. A to jsme nestihli otevřené Muzeum města Volar, neboť jsme tam byli v březnu a muzeum se otevírá od 1. května. Ale i tak o něm píšeme ve více našich článcích (viz. hlavně článek: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/volary-mesto-volarskych-alpskych-domu-aneb-malebnou-romantiku-ukoncil-znicujici-pozar/).

 

Ale co je ještě podstatnější, nemohli jsme tu zažít dva dny Volarských slavností dřeva. A toho dost litujeme. Slavnosti se totiž konají v létě, v předposlední srpnový víkend. Či-li, kdo čte náhodou tento článek v reálném čase, tak pozor! Letos Volarské slavnosti dřeva připadají na 20. - 21. 8. 2016!! A jak jsme zjistili, budou to zas dva dny s vůní dřeva, historickými řemesly, lidovým trhem, bohatým programem, tradičním mezinárodním pětibojem, přátelskou pohodou a samozřejmě s dobrým jídlem a pitím, nezbytným pokusem o překonání rekordu v počtu účastníků slavností, obutých do dřeváků a nejedním dalším překvapením…

 

Co to jsou Volarské slavnosti dřeva?

Volarské slavnosti dřeva jsou už delší dobu v povědomí mnoha účastníků – diváků i aktérů – a mají i třiadvacetiletou tradici. Ví se o nich už dávno nejen v okolí Volar, ale i po celé naší republice, ba co víc, i v zahraničí. Pravidelně se totiž této dvoudenní akce konané na volarském náměstí účastní minimálně 20 známých hostů a osobností od nás a dalších nejméně 20 ze zahraničí.

Volarské slavnosti dřeva jsou kolektivní, neformální a mizí i jazyková bariéra. Všichni jsou tu naladěni na společnou vlnu, což řeší vše. Návštěvníky jsou nejen místní a okolní, ale i ti, co připutovali z celé republiky, a také hojné počty návštěvníků z blízkého Německa a Rakouska.

Rok co rok se tu přestaví i pár desítek řemeslníků, ovládajících historická, často zapomenutá řemesla. A co je pro organizátory i diváky potěšující, roste počet těch, co se tu chtějí předvést a pochlubit dovednostmi. Město praská ve švech, ubytovací kapacity jsou dopředu obsazeny. A i když je to nejhorší možné počasí, magická hranice 3 ticíce účastníků je vždy minimem.

 

Program?

Program slavností je každoročně nabit a pestrý. Pravidelně se tu třeba snaží překonat bizarní rekord – posvěcený známou pelhřimovskou agenturou Dobrý den, sestavující českou knihu rekordů a dohlížejících na plnění této disciplíny i zde - rekord v počtu účastníků slavností obutých do dřeváků. Zatímco 1. ročník soutěže zaznamenal 111 uznaných účastníků, tak počty rostly a prozatímní rekord (z roku 2010) je 263 osob v dřevácích. Kuriozitou rekordu jednou byl dokonce i obětavý pejsek, jenž měl loajálně s páníčky na packách také dřeváčky, ale psí. Jindy ho trumfla kobylka stejně obutá a jednou dokonce Velorex, řečený hadraplán, hadrák či motocykl v montgomeráku s dřeváky místo letního obutí.

 

Odehrává se tu mezinárodní sportovní pětiboj čtyřčlenných družstev o ´Putovní dřevák´ mezi místními a družstvy z Německa a Rakouska. Nechybí Šumavský bál pod širým nebem či trh.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pravidelně se u příležitosti Volarských slavností uskuteční i nějaká událost, jež má pak místo v novodobých dějinách Volar. Tak už tu proběhlo vysvěcení a zavěšení tří nových zvonů do věže kostela sv. Kateřiny (viz. náš článek https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/volarska-lesni-krizova-cesta-aneb-kde-vsichni-k-volarskym-nebesum-vzhledneme/), přijetí praporu a insignií města nebo ´jen´ otevření nového dětského hřiště, či předání slavnostního klíče města významným zahraničním osobnostem aj. Tak uvidíme, co pořadatelé připravili letos…

 

Volary a jejich bohatství

Volary jsou sice historicky spojovány především se vznikem a existence tak zvané Zlaté stezky (viz, náš článek https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/zlata-stezka-vedla-pres-volary-aneb-kraceni-ve-starych-stopach/). K Volarům ale patří ještě i jiná a neméně dávná vazba, a to na dřevařinu a práci se dřevem vůbec. Ve městě proto samozřejmě působí společnost Městské lesy Volary s.r.o., která  lesní majetek má v pronájmu od města a její hlavní činností je odborná správa lesů a pěstební, těžební a obchodní činnost. Část volarských lesů je také vymezena jako režijní honitba, kde má platí právo myslivosti.

Na volarské lesní bohatství navazuje zpracování dřeva. To zase zajištuje, přímo ve Volarech, firma Sesazovna dýh s.r.o. Vyrábí tzv. sesazenky na nábytek (dýha – tenká vrstva dřeva - o síle cca 0,6 mm). Výběr dřevin a sesazení dýhových listů dotváří vzhled hotového nábytku.

 

Po 12 let (1994 - 2006) se ve Volarech dokonce konaly velice oblíbené Řezbářské kurzy. Přinášely základy a poznání mnoha zájemcům o tento krásný obor a někteří z absolventů se této zajímavé a řemeslně náročné zálibě díky kurzům věnují v rámci svých možností dodnes.

 

Volarské slavnosti dřeva

S pádem železné opony se pro Volary otevřely nové, či spíše staronové, možnosti, jež měly po staletí a které odsun původního německého obyvatelstva a čtyřicetiletí studené války znemožnily. Volary se znovu staly centrem této části Šumavy. A nově i turistického ruchu. Není tedy divu že Volarské slavnosti dřeva odstartovaly hned, jak to po pádu opony šlo, což bylo v roce 1993. Od té doby se konají každoročně, letos tedy už po 23. Jedinou výjimkou byl rok 2002, kdy vedení města oblíbené slavnosti muselo z obavy z hrozící povodně odvolat.

 

Ke každému ročníku lze uvést něco zajímavého

Zmínili jsme už dřeváky na nohou účastníků. Tahle soutěž se konala poprvé v roce 1998.

 

Třeba v roce 2003 tu pršel na účastníky zlatý déšť čokoládových dukátů (pocta volarským mistrům Evropy v rybolovné technice (Barbora Míková a Robert Pročko).

 

Mimochodem, tihle dva mistři byly oslavováni na slavnostech ještě jednou, v roce 2005, kdy byli pro změnu vyhlášeni čestnými občany města, neboť získali zlaté medaile i z mistrovství světa.

  • V roce 2007 bylo na slavnostech pokřtěno znovuzrozené volarské pivo (více o něm najdete v našem jiném článku).
  • V roce 2008 se pro změnu křtila speciální volarská lihovina Volarská hořká.  I o ní budeme v našem ´pivním´ článku psát. V témže roce, protože šlo o 15. ročník Volarských slavností dřeva, byla také pokřtěna záslužná publikace s všeříkajícím názvem Volary - vlídná tvář Šumavy. Což z vlastní zkušenosti potvrzujeme i letos my.

 

  • V roce 2010 byla v rámci slavností pokřtěna nová insignie Města Volary. A na náměstí zvědavci sledovali práci řezbáře a sochaře Ivana Šmída, jenž pro město ´vyřezal´ ze dřeva tři sochy králů ke svaté trojici, kterou předal Volarům už rok před tím. A byl také konečně překonán až do té doby nepřekonatelný rekord z roku 2003 v počtu přítomných osob obutých do dřeváků (242), neboť se jich dostavilo 263. Od té doby se na další navýšení čeká. I když to bylo občas těsně. Jo a mezi ´odřevákovanými´ byl i onen zmíněný pejsek v dřevácích.

 

  • V roce 2011 na slavnostech volarští opět křtili, tentokrát novou znělku Volar ´Volarské maestoso´. A mezi ´odřevákovanými´ byla k nepřehlédnutí kobylka jménem Rozárka, která také ve dřevácích, loňského obětavého psího miláčka publika, trumfla.

  • V roce 2013 se konal jubilejní, 20. ročník slavností. Kobylku z předchozího roku trumfl také ve stylových dřevácích onen výše zmíněný Velorex. A jako vždy přítomná agentura Dobrý den tu zaznamenala ještě jiný rekord - největší český dřevák - z kamene. Usochal ho a městu Volary věnoval kameník Richard Vondrášek z Lčovic u Čkyně.

 

  • V roce 2014 došlo v pravidelném mezinárodním sportovním pětiboji o Putovní dřevák, pro Volary k významné události. Potřetí v historii závodu Volary porazily týmy z Německa i Rakouska. 

 

  • Loňský ročník (2015) Volarských slavností dřeva přinesl novinku. Běh v dřevácích na 50 metrů. Vznikl tak dvojitý světový rekord. V počtu běžců (82) a v cílovém čase (59:00 vteřin).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7. ročník mezinárodního Sochařského sympozia se konal i ve Volarech

Nás, coby web věnující se kultuře a umění, samozřejmě v dění spojeném s Volarskými slavnostmi dřeva, nejvíc zaujal ročník 1997. To se tu v rámci slavností konalo pravidelné (tehdy 7.) mezinárodní putovní sochařské sympozium. Zúčastnilo se ho tehdy 35 umělců z 15 zemí světa.

 

Jako vzpomínka na tuto nebývalou akci a čest, Volarům zbylo přes 30 dřevěných skulptur - přes 30 dřevěných soch, jež jsou od té doby rozmístěny po celém městě, protože je tu účastníci sympozia zanechali jako hold a dar Volarům. Musíme se přiznat, že ačkoli jsme za našeho pobytu Volary prochodili opravdu křížem krážem, 30 soch jsme nenašli. Pokud je už ovšem za těch 19 let od jejich instalace nezkousnul zub času, červotoč nebo jiné důvody. Z těch, co jsme objevili a nafotografovali, tvoří ty, podle nás nejzajímavější, ilustraci tohoto článku.

 

A co dodat na konec?

Přání, ať se ´našim´ Volarům podaří i ty letošní, již 23. Volarské slavnosti dřeva co nejlépe, ať už konečně překonají tu magickou hranici účastníků v dřevácích, i když trneme, co po odřevákovaném pejskovi, kobylce a Velorexu nějaký filuta vymyslí dalšího a ať po čtvrté získají Putovní dřevák v mezinárodním pětiboji.

 

No a těm, kdo mají zájem o Volarské slavnosti dřeva, opakujeme, že letos jsou od 20. a 21. 8. 2016 na volarském náměstí. Sluší se tedy připít na zdar. Čím? Volarským pivem či likérem. A o nich ještě něco povíme…

 

Příště: volarské pivo a volarský likér

 

 

Hodnocení:  99 %

Richard Koníček

Foto: © Ing. Olga Koníčková