VNITROBLOCK: Lukáš Kania a David Čáp aneb kolika styly maluješ, tolikrát jsi člověkem

30.01.2022 17:00

 

KANIA ~ ČÁP

Od 30.11. 2021 do 12. 2. 2022

VNITROBLOCK

 

 

„Dva malíři, které spojuje jednoduchost a hra s náhodou.

Oba při své tvorbě vytváří na plátnech hrací pole s podmínkami, za kterých dávají prostor hmotě, aby tvořila bez jejich plné kontroly.

Důvěřují materiálu. Důvěřují sobě.

Vznikají tak náhodné struktury, které jsou záznamem jejich dokonalého abstraktního poznání.“

Dominika Bernatková

 

 

S Lukášem Kaniou se na jeho výstavách www.www-kulturaok-eu.cz setkává příležitostně již od svého vzniku v roce 2013. A vždy jde o setkání s autorskou tvorbou, která se někam vyvíjí. Posouvá se, jak se módně říká. Zatímco na počátku jsme obdivovali autorovi realistické, velice expresivní malby, později nás zaváděl do fantaskních krajin, jež prostupovalo napětí a nejistota, stejně jako klid a vzdálení všemu pozemskému, tak tentokrát jsme objevili jeho ryzí abstrakci.  Šok? Nikoli. Překvapení ano, ale u autora mnoha stylů se to nějak dalo čekat.

 

 

Chvála dramaturgii a práci kurátora

 

Kombinace dvou a více autorů na jedné a téže výstavě, je vždy náročný úkol pro inscenátory takové výstavy.  Buďto jde o tvůrce stylově odlišné, pak takové spojení chce jinou propojovací nit, než je styl obrazů. Oba mají nějakou společnou vazbu, nějaké tematické propojení, které ztvárňují každý jinými prostředky a podobně. Anebo, což je vždy šťastnější kombinace, oba autoři se vzájemně výrazně neliší, mají podobný pohled na sdělované vize, podobný styl a jsou tak svými pracemi dojít vzájemného souznění, doplňují se a dávají výstavě další dimenzi, celkové vyznění. Celkový dojem. Divák netouží bádat v popiskách kdo co namaloval, nehledá rozdíly, nebádá nad jakousi neoficiální soutěží obou tvůrců, ale odchází s jedním celkovým vjemem z jedné výstavy, která má jednotnou atmosféru.

A to se kurátorovi téhle výstavy v tak osobitém a mladém prostředí Vojtovi Fialovy podařilo do puntíku. Zejména, když si uvědomíme, že společná výstava obou autorů se neodehrává v nějakém kamenném procovském prostoru, ale ve Vnitroblocku, prostředí uvolněného pobývání mladých lidí, matiček s děcky, cizinců ubytovaných v okolí, kteří sem nejdou upjatě sledovat a hodnotit malířské výkony, ale jdou sem za svým důvodem a atmosférou, kterou právě tyto vystavené obrazy, od právě těchto vystavujících autorů, přesně vytvářejí. A komu se zachce odložit své kafíčko či jinou laskominu a zadívat se na obrazy kolem, ten může ulétnout na křídlech své vlastní fantazie, veden fantazií vystavujících autorů a uniknout tak realitě plné drsných a deprimujících zpráv, které do nás nepřetržitě buší jen pár kroku za branou Vnitroblocku.

 

 

Vnitroblock dotvořila syrová abstraktní tvorba dvou nadějných malířů

 

Jak pravila Dominika Bernatková

„Lukáš Kania a David Čáp jsou dva mladí malíři, jejichž nejnovější díla spojuje jednoduchost a hra s náhodou. Ve své ryze abstraktní tvorbě dávají možnost různým materiálům, aby ´samy´ vytvářely náhodné struktury, bez jejich plné kontroly.

Oba malíři nacházejí v současné době uspokojení v abstrakci, kterou ale rozvíjejí dál na základě řemeslné propracovanosti. Jejich hlavním společným jmenovatelem je jednoduchost konečného výstupu. Důvěřují materiálům a především sami sobě.

Lukáš v průběhu času přešel z realistické tvorby do jej naplňující abstrakce. K tvorbě má nastaveny dva stěžejní přístupy. Prvním je složitá a vypočítaná manipulace, druhým naopak ryzí náhoda, překvapení a akce. Lukáš nepatří mezi autory jednoho stylu, který by podle něj mohl propadat do manýry.

David se ve své tvorbě věnuje malbě a tetování. Hledá vlastní techniky a propojuje zdánlivě nekombinovatelné postupy. Podstatná je pro něj barevnost a inspirace při pozorování jeho okolí. Na malířském plátně pracuje s externími materiály jako například s pískem a bahnem.

Oba autoři mají za sebou řadu samostatných výstav a nyní se společně - poprvé – setkávají nejen v tvorbě, ale i na výstavě.“

 

Text: Richard Koníček a Marie Kubíčková, DiS.

Foto: Marie Kubíčková, DiS.

 

 

KANIA ~ ČÁP

Od 30. 11. 2021 do 12. 2. 2022

Kurátor: Vojtěch Fiala

VNITROBLOCK

https://vnitroblock.cz/

 

Vice k tématu – Lukáš Kania:

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/lukas-kania-periferie-aneb-proc-pro-kumstyre-neni-na-zemi-mist-osklivych/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/lukas-kania-jinudy-aneb-kdyz-vzpominky-mohou-byt-uz-jen-cernobile/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/lukas-kania-panoramata-aneb-kdyz-hvezdy-padaji-jako-zlate-vsi/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/lukas-kania-jezulatko-spaleniste-a-kun-aneb-miluji-ac-neprijmu/