Lukáš Kania: Jezulátko, spáleniště a kůň aneb miluji, ač nepřijmu

19.10.2014 15:00

Galerie Prokopka – Praha

14. 10. – 9. 11. 2014

 

Na vernisáži nové výstavy  v žižkovské galerii Prokopka se nám svými posledními pracemi  představil mladý autor, pocházející  z Ostravy, sympatický Lukáš Kania. Mohli jsme zhlédnout jeho obrazy jako je velkoformátové ´Jezulátko´,  ´Spáleniště´ i ´Koně´, které jsou vysoce expresivní. Dále jsou vystaveny další kresby na papíře černou tuží ...

 

Jak řekl sám autor při zahájení, mnohé z obrazů jsou víckrát přemalovány, aby dosáhl konečně emocionálního účinku, na který se  zaměřil.

 

Obraz ´Spáleniště´ svým růžovočerným provedením  zcela autenticky atmosféru  a místo po požáru vystihuje.  A ´Jezulátko´? I když opět převažuje černá barva, Jezulátko se na nás dívá, dívá se  s důvěrou dál …a pokud jde o obraz  ´Kůň´, tam jsme byli trošku způsobem zpracování tématu zmatení...  

 

S myšlenkou o prostoru a divákovi

Lukáš Kania se dříve v malbě opíral hlavně o kresbu a genderová témata,  zhlédl se ve figurativním námětu modelovaném americkým POP-artem -  využíval širší škálu barev. V současné době se pouští do existencionální hloubky. I když se autorovy přístupy zdají být odlišné, najdeme v nich společné tématické rysy  jako např. pomíjivost, odcizení i osamocení. Kania v této instalaci pro galerii Prokopku pracoval s emocionálním záměrem. Směřuje nás do koncentrované interakce s prostorem.  Rozvíjí tak myšlenku o prostoru a o divákovi  Marka Rothka: “Snažím se vytvořit prostor, kde divák bude mít pocit, že všechna okna i dveře jsou zazděná a jediné, co mu zbývá, je bušit hlavou o zeď,“ v době nerealizovanézakázky pro restauraci Four Seasons na Manhattanu.

 

2D + zvuk

Kania se snaží obohatit vnímání instalovaných obrazů o 3. dimenzi, propojením 2D obrazu a zvuku. Nabízí k této instalaci skladbu k poslechu přes  MP3 přehrávač nebo přes mobilní telefon a sluchátka.

 

Lukáš Kania (* 1991)

* 2007-2010 absolvoval SUŠ Ostrava obor užitá malba /Aleš Hudeček

  • nyní žije a pracuje v Praze

 

 

 

 

 

 

Kurátorka: Markéta Vlčková

www.lukaskania.blogspot.cz

www.galeriekokopka.cz

www.artmap.cz

 

130 00 Praha 3

Prokopova 9

Máme otevřeno: pondělí  – neděle: 11.00 – 21.00 hodin

Vstup: volný

 

Hodnocení:  80 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková