Vendula Chalánková: Vzlety a pády aneb vítaný komixový návrat plný legrace, která nás přiměje k zamýšlení

13.09.2022 18:09

 

 

 

Vendula Chalánková

Vzlety a pády

od 1. 9. 2022

Galerie Vzlet – Rohovka

 

 

Výtvarná umělkyně Vendula Chalánková připravila pro Galerii Vzlet výstavu svých posledních komiksů. Věnuje se jim od roku 2004 a jsou zcela inspirované reálnými situacemi v životě. Rozhovory, jakési mikro-příběhy zachycené v komiksu, ilustruje svébytným pojetím a glosuje tak svět kolem sebe i prožitky svých nejbližších.

Galerie Vzlet

 

 

Vendula Chalánková vystudovala brněnskou FaVU environmentální ateliér Vladimíra Merty a Mariana Pally. Je kreslířkou, malířkou, ilustrátorkou a animátorkou a její tvorba se objevuje pravidelně v galeriích, publikacích i v televizní tvorbě.

Vytvořila také několik autorských knih a komiksových sérií jako Cukr a počasí, O české minulosti a přítomnosti, Mářina kuchařka, Liška Bystrouška, Komiks ze života J. G. Mendela, Kuchařka pro Mendela a další.

Za výtvarné pojetí pohádky O Červené Karkulce získala v roce 2009 Zlatou stuhu.

Její práce jsou zastoupeny v řadě prestižních uměleckých sbírek, Národní galerie Praha a Moravskou galerií Brno počínaje.

 

 

Nevelká výstava, maličká galerie, ale velký potenciál… 

 

Výtvarné talenty (množné číslo je tu správně) Venduly Chalánkové, jsou zbraně hromadného moudření (vid, nedokonavý je tu správně, protože ne každý jejich zásahem zmoudří tak, jako Vendula sama).

Ale zbraně Venduly Chalánkové nikomu neubližují, nezraňují nás, jsou vlídné a humorné, ale přesto jsou účinné. Atakují svými výboji nás a náš svět.

Komixové mistrovství této autorky bylo a je jasné, ale zůstalo po dobu celé jedné pětiletky uloženo v její niterné zbrojnici. Ukázalo se však, že jde do tuhého, že společnost je už za hranou mezilidskosti, a že je to čím dál tím horší a tak - v roli Přerovských (odtamtud Vendula pochází) rytířů či Dony Quijtové svou na pět let uloženou komixovou zbraň, svůj komixový talent, znovu oprášila a dala se do boje za naše zmoudření.

Odhalená trapárna sice vede prvoplánově diváka k smíchu, jako jen tak nějaká obyčejná anekdota, ale ten smích zažehnutý v nás, má v sobě skrytu ozvěnu ponaučení, varování, vypíchnutí toho, co nás nešlechtí, co nás odsouvá od rozumu k afektu.    

Vendula Chalánková tepe, propírá, napichuje na hrot jemného, ale zrnitého humoru konzum jenž nás ovládá, naší společnost nespolečenskou, že až hanba. Je to ale tak trochu i sebezpyt autorky samé s podtextem sebeuvědomění, kam mě to všechno občas také dotlačí.

Ale i sebe vnímá víc než s humorem. Už proto, že to celé bere na sebe, za sebe a sebe tam i nezpochybnitelně symbolizuje.

Vendula Chalánková se zkrátka kouká a vidí co je kolem nás i kolem ní. Stačí věta, na kterou kdosi jaksi odvětí, už je tu názor a ještě k tomu - ponaučení.

Všední dění zalykající se přetvářkou, trapnem, stádností.

Stádností, která nás vtahuje, a my se chtě nechtě stádně zařazujeme. Jde o to, si to včas ale uvědomit. Nemávnout nad tím, ani nad sebou, jen tak rukou, ale říci si - tak takhle  a já? – to tedy ne.

Autorčiny komixové  stripy dokazují, že ona sama si ono - ne - umí říci a že nad tím co je kolem ní rukou nemává. Ví totiž, o čem tvoří a co a kam se jí to snažilo vtáhnout.

To je ale ostatně kouzlo veškeré tvorby Venduly Chalánkové, ale v komixech to je v jejím případě nejmarkantnější. Ve smyslu - chytrému napověz, hloupému dolož.

Je dobře, že Vendula – už zase - vylovila svoji zbraň hromadného moudření ze svého arzenálu a vytáhla s ní do boje směle jako Johanka z Arku zaštítěna mediem zvaným komix.

V Galerii Vzlet – Rohovka, jsou první vlaštovky jejího komixového  znovuprocitnutí, které se nám vrací po pěti letech.

Komixy vytvořené Vendulou Chalánkovou přímo pro vršovické kulturní centrum Vzlet, jak o tom hovořila naše hostitelka, Denisa Václavová, která nám při zahájení také přečetla „zdravici“ od Venduly Chalánkové, protože se této akce nemohla zúčastnit, neboť právě zahajovala jinou svoji výstavu v jiném místě republiky.

 

Petr Prokop, ředitel Vzletu

 

A ještě slovo organizátorské

 

„Vendula Chalánková se pouští svým nenapodobitelným humorem do témat, u kterých by se mnozí z nás červenali, ale dobře je známe. Můžeme tak s úlevou zažívat katarzní pocity společně s autorkou, která nás vpouští do svých trapných situací, ironických skečí, ve kterých se lze až terapeuticky identifikovat. K tomu, aby pro nás byl život někdy smířlivější, se potřebujeme totiž zasmát i sami sobě. A o tom právě „Vzlety a pády“ Venduly Chalánkové jsou.“

 

Denisa Václavová, kurátorka  

 

Vendula Chalánková

(* 4. února 1981 Přerov) - výtvarnice, konceptuální umělkyně a kreslířka komiksových stripů

 

·         Vystudovala střední pedagogickou školu v Přerově

·         1999–2006 Fakulta výtvarných umění (ateliér environmentu Vladimíra Merty a Mariana Pally)

·         2001 - První samostatná výstava v brněnském Kabinetu můz

·         Vyrábí brože, výšivky a hračky pod značkou Zvrhlý vkus

·         výrobky prodává i na Fleru.

·         S Janou Besmákovou vytvořila hudební duo Muženy, texty písní vycházely ze záchodových nápisů.

·         2006 získala cenu Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových.

·         zastoupena ve sbírkách NGP i vídeňského Museum für Angewandte Kunst.

·         Žije v Troubkách nad Bečvou a v Brně.

·         Její bibliografie už čítá osm knih

·         za knihu O červené karkulce získala Zlatou stuhu

·         Díla Venduly Chalánkové už hostily tyto galerie: v ČR, na Slovensku, v Německu, Maďarsku, Anglii, Bosně a Herzegovině, Chorvatsku a v Japonsku

·         Zastoupena ve sbírce NGP, Moravské galerii, sbírce Marek, v Galerii výtvarného umění v Chebu, Muzeu umění Olomouc a v Museum für Angewandte Kunst ve Vídni

 

Text: Richard Koníček

Foto: Wenca Nikoníček  (8 x) a internet (1 x)

 

 

Vendula Chalánková

Vzlety a pády

od 1. 9. 2022

Galerie Vzlet – Rohovka

Holandská 669/1, Praha 10, Vršovice

otevírací doba: po – pá, 9:00 – 19:00,  so – ne, 11:00 – 19:00

kontakt: www.vzlet.cz , info@vzlet.cz 

 

 

Více k autorce:

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/vendula-chalankova-laska-versus-mamon-love-versus-mamon-aneb-proc-jsem-vtipnou-kasi-jidala/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/vendula-chalankova-au-ouch-aneb-zivot-je-drama-ale-absurdni-ci-pamatnik-omylem/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/all-the-beauties-of-the-world-aneb-kdyz-to-plati-jak-pro-koho/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/a20-mezinarodni-festival-soucasneho-umeni-praha-4-4-dny-v-pohybu-aneb-%c2%b4jak-nic-nechtit-%c2%b4-no%2c-proste%2c-nechtit%e2%80%a6/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/kniha-o-revisited-aneb-vic-nez-300-dukazu-ze-i-o-se-da-psat-inteligentne/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/vystava-11-svetu-soucasna-ceska-ilustrace-pro-deti-aneb-my-deti-mame-obrazky-rady-/