Ve skleníku Fata Morgana v Troji rozkvetly orchideje aneb kdo zaváhá neuvidí poklady vietnamské džungle

10.03.2023 17:45

 

 

Orchideje

3. 3. – 19. 3. 2023

Skleník Fata Morgana

Botanická zahrada Hl. m. Prahy v Troji

 

 

Botanická zahrada Praha zahájila tradiční a stále více oblíbenou výstavu orchidejí.

Otevření jedné z nejoblíbenějších akcí bylo jako vždy slavnostní a proběhlo ve spojení se zahájením nové sezony Botanické zahrady Praha.

 

 

„Velmi mě těší, že naši výstavu podpořily oblíbené herečky Iva Janžurová a Sabina a Theodora Remundovy, které se současně staly i patronkami nové sezóny.“

Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy

 

 

Událost v kostce

 

Návštěvníci zahrady a tropického skleníku Fata Morgana se mohou těšit na výstavu Orchideje, s podtitulem poklady vietnamské džungle, během níž se seznámí s rostlinným bohatstvím Vietnamu.

 

 

Ve Vietnamu bylo dosud nalezeno přes 170 rodů orchidejí ve více než 1200 druzích.

Nejširší zastoupení na výstavě mají orchideje z rodu Dendrobium, nechybí ani skutečné perly vietnamské džungle, jako je střevíčníkovec Paphiopedilum delenatii, velkokvěté druhy rodu Cymbidium a Coelogyne či kouzelné miniaturky Dendrobium unicum a Phalaenopsis lobbii. Originální aranžmá, přibližující oslavu vietnamského Nového roku (Tết Nguyên Đán) pro výstavu navrhla a ve spolupráci se studenty České zahradnické akademie Mělník vytvořila přední česká floristka Klára Franc Vavříková.

 

 

Patronkami přehlídky, ale také celé sezóny 2023 se staly herečky Iva Janžurová a Sabina a Theodora Remundovy.

 

 

Součástí výstavy je prodej květin a pěstitelská poradna.

Pro výstavu platí běžné vstupné.

Výstavy orchidejí lákají do tropického skleníku Fata Morgana návštěvníky již od roku 2006 a

Tuto unikátní přehlídku specifické rostlinné krásy a rafinovanosti si každoročně nenechává ujít až několik tisíc návštěvníků.

 

 

Výstava orchidejí je otevřena denně (mimo pondělí) od 9.00 do 19.00 hodin a potrvá jen do 19. března !!!

 

 

Co jsme zaslechli při zahájení

 

Akci moderovala Mgr. Michaela Bičíková, Tisková mluvčí a Manažerka pro PR, komunikaci a mediální partnerství.

 

 

Akci tentokrát pojala poutavě, nejen jako uvedení jednotlivých vstupů, ale také jako jakýsi usměrňující dialog s ředitelem ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy, Bc. Bohumilem Černým.

 

 

Dozvěděli jsme tak od něj, že „jeho“ Botanická zahrada otevírá svoji letos již 54 sezonu, kterou naplní nejen tradiční a divácky oblíbené a vyhledávané akce, ale můžeme se těšit i na mnohé novinky. Těmi nejzásadnějšími jsou nesporně dvě akce investičního charakteru, které výrazně zlepší divácký komfort při návštěvě a pobytu v Botanické zahradě. Na prvním místě je to jednoznačně propojení areálu venkovních expozic botanické zahrady s areálem u skleníku Fata Morgana. Propojení zajistí zcela nová lávka vedoucí nad historickým úvozem, která je umístěna ve střední části areálu, v blízkosti sousoší lam. Lidé se tak díky tomuto přemostění velice snadno dostanou ke skleníku Fata Morgana. Jednak již běžnou cestou, ale také přímo od vstupu a parkoviště u Sídliště Bohnice, a také od vstupu Kovárna vzhůru přes Vinici sv. Kláry. V okolí lávky budou postupně vybudovány nové expozice. Přemostění je – jak dodala Michaela Bičíková – vyvrcholením dvacetiletí dohadů a jednání ohledně projektu a realizace.

 

 

Druhou investicí méně složitou, je vznik nového gastrostánku. A jak naznačil Bohumil Černý, tak stavebních akci chystá Botanická zahrada pro letošní rok ještě víc…

 Michaela Bičíková při zahájení také od pana ředitele vyzvěděla, že základ výstavy tvoří vybrané druhy orchidejí pocházející z vietnamské domoviny, které pěstuje přímo pražská botanická zahrada, ale o některé další druhy se zasloužili zápůjčkou také soukromí pěstitelé.     

Na tento úvod navázala svým vstupem Romana Rybková, kurátorka Botanické zahrady hl. m. Prahy a kurátorka výstavy Orchidejí.

 

 

Především připomněla, že největší koncentrace orchidejí je ve Vietnamu chráněna v přírodní rezervaci, že tam jsou podmínky pro orchideje ideální a proto je jich tam takové množství druhů. Na výstavě spatříme ty nejzajímavější, ale také se budeme moci seznámit na celé řadě exponátů a infopanelů kulturou a životem ve Vietnamu, což je jakási nadstavba celé letošní výstavy. Zaměření této nadstavby je na oslavy vietnamského Nového roku. Která se slaví jindy než u nás a samozřejmě zcela jinak než u nás. Dozvíme se především to, jak se tento svátek slaví.

 

 

Vyplyne z toho, že Vietnamci mají mimořádně silný vztah ke květinám vůbec a květinám dávají mnohomluvné názvy, jichž pár nám Romana Rybková také tlumočila.

Zajímavá byla informace, že přesto že jsou orchideje ve Vietnamu bedlivě sledované a zatříděné a zmapované, podařilo se naší expedici při přípravě výstavy a pro rozšíření sbírkového fondu Botanické zahrady, přesto objevit několik exemplářů, které ještě popsány a zařazeny nebyly a dát jim tak jméno a místo v katalogizaci orchidejí. Na výstavě je jim věnováno specielní místo i s podrobnou informací o nich.

 

 

Pak už Michaela Bičíková odstartovala vlastní akt zahájení nové sezony. Zlatým hřebem a ozdobou akce byly tři „sudičky“ – tři patronky výstavy Orchidejí ale také celé sezony roku 2023.  Iva Janžurová a obě její dcery, Sabina Remundová a Theodora Remundová. Složila především svůj hold paní Ivě Janžurové, která ochotně svoji účast potvrdila a dodržela, ač odjela ze zkoušky v divadle, aby se po akci vracela zpět do divadla, kde ji čeká představení. Všechny tři patronky pak byly odměněny novým parfémem vyvinutým v laboratořích Botanické zahrady, který historicky druhým parfémem, a jeho vůně je směs právě z vietnamských bylin. Proto nese pořadové číslo 2. a podtitul Vietnamský.

 

 

Pak Michaela Bičíková jemně a nenásilně uspořádala přímo na pódiu neformální besedu s trojicí patronek.

 

 

Samozřejmě na téma orchideje. Dozvěděli jsme se, že manžel Sabiny Remundové, Adam Pitra, je dokonce sám pěstitelem orchidejí. Stalo se tak ale náhodou a díky jeho vztahu ke květinám vůbec. Je scénograf, výtvarný architekt, produkční návrhář a mimo jiná ocenění byl v kategorii Nejlepší scénografie (výprava) nominován na Českého lva za práci na psychologickém dramatu Jako nikdy (2013). Lva však nakonec nezískal. Jeho vztah k orchidejím vznikl po jednom natáčení, kde jako rekvizity sloužily i orchideje. Po natočení scény, kdy měly takříkajíc odehráno, zbyly na place a vadly. Bylo mu jich líto a ujal se jich – doma. Jak připodotkla paní Janžurová, je jich dnes už všude plno.

 

 

Paní Iva Janžurová ke svým zkušenostem s orchidejemi, přidala zvláštní příběh. Kdysi dostala orchidej od Karla Gotta. A celkem jí prospívala. Bylo to ale v době, kdy Gott poprvé vážně onemocněl a orchidej do něj, náhle začala ve stejné době chřadnout také. Paní Janžurová si to tak moc do souvislosti nedávala, ale protože jí bylo květiny líto, a Adam Pitra je fanda orchidejí a úspěšný pěstitel svěřila mu svoji orchidej k ozdravnému pobytu. A hle, podařilo se. Orchidej od Karla Gotta ožila. A přesně v téže době, se zlepšil – žel dočasně – zdravotní stav také Gottovi. To už si paní Janžurová uvědomila jako souvztažnost a tak když se po čase opět přitížilo Gottovi, přitížilo se i orchideji. Druhý ozdravný pokus se už ale zdařil bohužel jen u orchideje.

 

 

Paní Thedora Remundová, je – jak nás informovala – už především režisérka a aktuálně se věnuje přípravě filmu z Himalájí věnovanému tamní filozofii žití a ústřední postavou je jeden z tamních obyvatel. V Himalájích příliš mnoho orchidejí není, je tam nevhodné klima pro tyto rostliny, ale filozofie tamních prostých obyvatel je podobná té Vietnamské a vztah ke květinám se také shoduje.

Závěrem jsme se od všech dozvěděli, že hlína není to, v čem rostou rostliny, to je vždycky jenom zem, protože z hlíny se dělají květináče.

Vkusná a zajímavá „Tok show“ vedená Michaelou Bičíkovou, ale musela končit a výstava konečně začít. Po přestřižení tradiční pásky se dav novinářů ze všech možných medií vydal do nitra skleníku Fata Morgana, kde se konali četné individuelní rozhovory se patronkami a mezi tím se fotily a obdivovaly nádherné orchideje, stejně jako výzdoba skleníku ve Vietnamském stylu. 

 

 

                

Text: Richard Koníček a Marie Kubíčková, DiS.

Foto zahájení a přemostění: Wenca Nikoníček

Ilustrační snímky ze skleníku: Marie Kubíčková, DiS. a Wenca Nikoníček

 

 

Více o výstavě Orchidejí:

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/orchideje-uz-zase-kvetou-ve-skleniku-fata-morgana-aneb-tentokrat-za-poklady-vietnamske-dzungle/  

 

 

Orchideje

3. 3. – 19. 3. 2023

Skleník Fata Morgana

Botanická zahrada Hl. m. Prahy v Troji

Otevřeno denně, kromě pondělí od 9.00 do 19.00

Cena vstupného od 1. března 2023

Dospělí 180 Kč, děti od 3 do 15 let a studenti 120 Kč, senioři nad 60 let 95 Kč.

Rodinná vstupenka 540 Kč.

Zájemci mohou zakoupit i roční vstupenky (permanentky):

Na 10 vstupů nebo bez omezení počtu vstupů (neomezenou).

Vstupenky on-line (e-vstupenky):

dospělí 150 Kč, děti od 3 do 15 let 100 Kč, senioři 75 Kč, rodinné vstupné 450 Kč. Jednorázová vstupenka po opuštění areálu botanické zahrady pozbývá platnost!

Skleník Fata Morgana je otevřený každý den kromě pondělí.

Doprovodný prodej rostlin zajišťuje firma Pokojovky.cz

Dění v botanické zahradě na sociálních sítích (Facebook, Instagram a YouTube).

https://www.botanicka.cz/