TRIKADELIA aneb tři strany jedné mince aneb když jednotný pohled na věc má každý z nás - naštěstí/bohužel - nejednotný …

13.01.2017 11:51

Galerie NoD/ Experimentální prostor - Praha

12. 1. - 10. 2. 2017

 

Na vernisáži nové výstavy ´TRIKADELIA aneb tři strany jedné mince´ jsme kvůli přívalům zajímavých videoprojekcí a obrazů vystavujících umělců příliš své pocity tak hned neanalyzovali (až mnohem později, poté) a vyčkali jsme raději na slavnostní zahájení s projevem kurátorky Veroniky Zajačikové, která protentokrát připravila dvě akce – výstavu TRIKADELIA a ve vedlejší Galerii Video NoD   videoprojekci  čtyř video  - Jan  Vyčichlo aka  Mr. Tomka: ´Obrazy odjinud (Vietnam a Bali)´.  

 

  

Civilizace si za staletí vybudovala uměle vytvořený svět, který žije svým vlastním životem a samospádem paralelně s přírodními cykly.

Jak je to v případě lidské společnosti, která je označována termínem kultura a jak je to s vnímáním světa z pohledu jedince?

Autoři ve svém díle nejenže realitu popisují, karikují, parodují či jinak modelují, ale také se snaží s ní splynout. Nacházejí jiné dimenze, skrytá místa i principy, systémy a řády.

Kolik neobjeveného se, i přes desítky let zkoumání lidského vědomí, skrývá pod povrchem běžně vnímané skutečnosti?

Kolektivní výstava se zabývá polohami vnímání světa s důrazem na vizuálně vnímanou skutečnost pod vlivem mentálních pochodů v hlavě člověka, a to v základě ze tří úhlů pohledu jakými je: běžně chápaná realita, jsoucno (vytržení z reality, satori) či moment odvlastnění (poblouznění a snění). Téma výstavy se váže také k odkazu tzv. posvátné geometrie a obrazci metatronovy kostky, která je základním vzorcem přírodních jevů a energií.

Jaký by byl vzorec pro život v současné technologicky vyspělé společnosti?“

(zdroj: Veronika Zajačiková)

 

 

 

 

 

 

Vystavující umělci:

Jakub Geltner, Jan Gemrot, Jaroslava Kadlecová, David Možný, Jan Šrámek a Veronika Vlková

Kurátorka: Veronika Zajačiková

Architekt projektu: Miloš Marek

 

A on pořád stál a na fujaru hrál

Jako hudební vložku vystoupil umělec, u jehož bosých nohou se zahříval jeho věrný psík.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nás na www.www-kulturaok-eu.cz zaujalo především video, které se promítá v zadní části výstavního prostoru, 3-kanálové  video Davida Možného ´Sleepless´ (8:15 minut, 2016), jež nás uvede do kulis interiérů 70. let 20. stol.. Záběry jsou jak banální, převratné, násilné, tak i nudné (nám divákům to však nepřišlo). Jde o to, když je člověk (extrémně) nevyspalý, tak se mu v hlavě mohou místo snů objevovat různé (i hrůzné) nereálné představy o prostoru jsoucím ´nikde´.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Další videa v hlavním výstavním sále, u kterých si jistě rádi postojíme... 

 

Jakub Geltner: The Bookshelf: A Study, single-channel video, 16:33 minut, 2015

  • (jde o digitální rekonstrukci standardizované dřevěné police v animované podobě…)

 

 

Jan Šrámek a Veronika Vlková: Ztrácení, (3) multi-channel video instalalation, 5:26 minut, 2014

  • (autoři zde vstupují za hranice virtuálního světa, kresba se k nám dostává, do reálného světa, a díky interaktivní hře nás uvádí do světa snů a představ v japonském stylu)

 

 

 

 

 

 

 

 

A na závěr si dáme malířskou lahůdku -  Jana Gemrota!

 (nebyl akci přítomen, právě se nacházel  někde v teplých krajích v Asii)

 

Jan Gemrot zapůjčil do expozice trojici svých děl Metamorphism (olej a akryl na plátně), které jako celek dosud byly prezentovány pouze v Lipsku v roce 2016 v Alina Gallery. V cyklu Metamorphism se autor se vyrovnává s tématem krajiny a figury, hledá prolnutí člověka s přírodou a také prolnutí technicky vyspělé civilizace s přírodou.

 

 

 

 

 

 

 

 

Proces malby je pro mne vyrovnáním se s realitou, skrze malbu si skutečnost ujasňuji, ne-li zpřítomňuji.“

(Jan Gemrot)

 

 

Kurátorka: Veronika Zajačiková

Architekt projektu: Miloš Marek

 

******

Video NoD: Mr. Tomka: Obrazy odjinud (Vietnam a Bali)

Projekt pro galerii Video NoD nás přenese skrz velkoformátovou projekce do pro nás ještě  exotického prostředí Vietnamu a Bali, mezi život obyčejných lidí…

Romantická vidina pozemského ráje se rozplývá při setkání s autentickými záběry filmařsky zpracovaného materiálu z cest po lákavých destinacích.

 

Jan Vyčichlo

  • vystudoval audiovizuální tvorbu Fakulty multimediálních komunikací na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně
  • specializuje se na kameru, střihovou a zvukovou kompozici

Support: Barbora Trnková

110 00 Praha 1

Dlouhá 33

Vstup: zdarma

www.nod.roxy.cz

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/holy-ways-ales-brazdil-jan-gemrot-marketa-koreckova-dusan-mravec-david-saudek-jaroslav-valecka-aneb-kdyz-neco-je-trochu-jinak/

 

Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/generation-smart-aneb-jak-internet-ovlivnuje-soucasne-umeni/

 

 

Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/jan-sramek-dizzcock-between-the-world-and-me-aneb-jaky-je-vztah-mezi-periferii-a-city-center/

 

Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/krajino-malba-landscape-painting-aneb-kde-idealni-ci-snove-krajiny-nalezneme/