Generation Smart aneb jak internet ovlivňuje současné umění?!

13.05.2015 09:48

Galerie NTK – Praha

13. 5. – 13. 6. 2015

Na vernisáži nové výstavy v Galerii NTK, kde jsme pozorovali  především mladé návštěvníky, jakož i mladé současné autory, kteří nám svými vystavenými pracemi odpovídali  na ožehavou otázku, jak ve své tvorbě reflektují každodenní samozřejmou přítomnost digitálních obrazů, chytrých technologií a sociálních sítí? Zhlédli jsme  skulptury, obrazy, instalace a četná videa, která nás zaujala nejvíce. 

 

 

 

 

 

 

Oba kurátoři výstavy, Milan Mikuláštík a David Kořínek , kteří výstavu zahájili,  vyšli z předpokladu, že se umění v posledních 20 letech změnilo a za klíčový činitel  této změny považují internet, jehož masové rozšíření se datuje do pol. 90. let 20. stol.

 

Dalším významným činitelem, který ovlivňuje podobu současného umění, jsou tzv. ´smart´ technologie a sociální sítě jako je např. Facebook. Umělecký názor zúčastněných umělců se vytvářel v době, kdy již internet existoval, proto jej považují za zcela běžnou součást světa a společnosti. To se pak odráží nejen v práci s novými médii, ale ovlivňuje podobu veškerých uměleckých výstupů, včetně obrazu, fotografie či sochy, ale přirozeně také grafického designu.

 Výstava je českým příspěvkem k diskusi o aktuálních tendencích na světové umělecké scéně, pro které se vžil termín ´postinternetové umění´.

 

Název výstavy Generation  Smart odkazuje k textu Lva Manoviche Generation Flash, který, ačkoliv je starý jen 13 let, působí dnes téměř archaicky. Autorova víra v softwarová umění inspirovaná tehdejší popularitu flashových animací se ukázala jako mylná.Tehdejší nástroj Flash sloužící k vytváření interaktivních animací, byl vytlačen nekonečným množstvím  aplikací,které jsou instalovány do našich chytrých mobilů. Manovichova poznámka o mladých umělcích čtoucích manuály k programům místo uměleckých časopisů se ironicky obrátil: manuály nikdo nečte, časopisy ovšem byly nahrazeny tumblr blogy.
 

„Popírat postinternet je jako popírat holocaust! Obojí se stalo.“ (zdroj: tisková zpráva)

Vystavující umělci:
Kryštof Ambrůz, Filip Dvořák, Jakub Geltner, Katarína Hládeková, Ondřej Homola, Martin Kohout, Martin Kolarov, Adéla Korbičková, David Krňanský, Ladislav Kyllar, Martin Lukáč, Kristýna Lutzová, Black Media, Andrea Mikysková, Richard Nikl, Olbram Pavlíček, Julius Reichel, The Rodina, Lucie Rosenfeldová, Barbora Švehláková, Ladislav Tejml, Nik Timková

 


 

Kurátoři: David Kořínek a Milan Mikuláštík

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Praha 6 - Dejvice
Technická 6
Máme otevřeno: pondělí – pátek 10.00 –18.00 hodin, sobota:  10.00 -16.00 hodin
Vstup: zdarma

 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení: 80 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková