Saki Matsumoto: Ilustrace aneb jak to vidí a vnímá jedna česká Japonka či Home Baking During Covid-19

05.10.2020 08:40

 

Hotel Zámeček  - Poděbrady

12. 9. - 29. 11. 2020

V září jsme trávili pár dní volna v námi milovaných Poděbradech. Ještě se k tomu pobytu časem na našem webu vrátíme. Ale - jsme už tací - nemohli jsme při ryze lázeňských (ne)aktivitách pominout, že se tu konají různé kulturní akce, mimo jiné i výstava prací Saki Matsumoto, ilustrátorky a grafičky, členky sdružení Hollar. Navíc se výstava odehrávala v poklidném hotelu u Labe, který se právem nazývá Hotel Zámeček.

 

Hotel Zámeček - Poděbrady

Hotel Zámeček je neoklasicistní reprezentativní sídlo, jehož podoba vychází z přestavby roku 1923 provedené na popud někdejšího majitele, velkostatkáře Josefa Hyrosse mladšího. Ten před 2. sv. válkou zámeček věnoval lázním a dodnes se jedná o luxusní lázeňský dům, řazený k unikátním architektonickým skvostům 20. let min. století. Situován je do krásného prostředí lužního lesoparku poblíž Labe i centra Poděbrad. Hotel prošel citlivou rekonstrukcí a nabízí hostům moderní komfort ve stylovém prostředí. Dnes objekt spolutvoří hlavní budova, někdejší zámeček, a dependance, dostavba provedená pro potřeby lázeňského objektu. V historické části se výstava děl Saki Matsumoto také konala.

 

Saki Matsumoto

Saki Matsumoto je japonská ilustrátorka a grafická designérka, delší čas žijící v Praze. Studovala přírodní vědy a grafický design v Japonsku a Londýně a ilustraci na VŠUP v Praze. Nejužívanější techniky, jež volí při své tvorbě, jsou litografie, lept, kresba perem, sítotisk a risografie, jež se v poslední době stala oblíbenou tiskařskou technikou pro autorské tisky, plakáty apod. Hlavními tématy ilustrací je víra v nadpřirozené bytosti, které propojuje příšerami, přírodou, duchy, temnotou, lidovou tradicí a mytologií.

Vydala už několik knížek a byla oceněna v Tokijské ilustrátorské soutěži, na Lipském knižním veletrhu  “It’s a book!” a získala 2. místo v londýnské soutěži o studentský produktový design v Central Saint Martins. Je členkou Sdružení českých umělců grafiků Hollar a Klubu Ilustrátorů.

 

Objevili jsme nový poděbradský výstavní prostor

Na výstavě, po průchodu vznešenými chodbami Zámečku, nás všechny - v rouškách, ale jinak zcela svobodně a srdečně - přivítal představitel Lázní Poděbrady, jenž nám prozradil, že výstava Saki Matsumoto je v tomto sále první výstavou v nově adaptovaném sále.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autorka byla přítomna. Její tvář byla sice, jako i naše, předpisově zahalena, ale nakonec nám se svolením hostitele a na žádost přítomných (vč. kolegů novinářů z Prahy) tvář odhalila.

 

Autorka připravila výběr z prací. Ale značně rozsáhlý, napočítali jsme 104 obrazů, takže jimi byla vyzdobena nejen výstavní síň, ale i přilehlá křídla sousedních zámeckých chodeb.

Saki Matsumoto je www.www-kulturaok-eu.cz  známa z jiných výstavních projektů, ale vždyšlo shodou okolností o setkávání se s jejími pracemi na výstavách kolektivních. Uvítali jsme proto, že konečně můžeme pro návštěvníky našeho webu referovat o její výstavě samostatné.

 

Autorka a její obrazy

Saki Matsumoto nám především poděkovala za to, že jsme vážili cestu na její výstavu a následně nám přiblížila témata, jimž věnovala svůj výběr. Jak jsme se dozvěděli, tak se jedná především o výběr vzpomínek. Na Česko, na něž se zaměřila především, ale i místa, která již navštívila. Vše v duchu české výtvarné tradice, nikoli rodné japonské.

 

A vskutku, mezi obrazy s více méně všeobecnými názvy a obsahem jsme objevili i skoro realistické obrazy jako Anonymus Kitchen, Bomba či Pool, dokazující, že si i ve zcela jasných tématech ilustrátorka umí najít malebnost. A přičteme-li k tomu náměty pohádkové, Dragon či Vodník, je vidět, že autorka oplývá fantazií a ne nadarmo je ilustrátorkou. Nás jako Pražáky upoutaly náměty důvěrně známé (Jiřák, Letná, Lucerna, Moráň, Náplavka, Old Market Praha 2, Praha 3, Stromovka, Umprum a dokonce Zabíjačka Jiřák).

A abychom nebyli jen pragocentristy, ani autorka není, našli jsme i Brno, Horňácké slavnosti či Mikulov. A že ji přitahují české kulturní události, dokládaly témata Mikuláš či Morena. Nechyběly ale ani náměty ze světa (Normandie). Šlo by jmenovat dál (Home Baking During Covid -19), ale lepší je výstavu vidět a zažít.

A ještě seznámení s flétnou shakuhachi

Při zahájení jsme vyslechli nejen zasvěcený komentář kurátora výstavy, Vojtěcha Odcházela, ale i koncert na japonskou flétnu shakuhachi (hrál Marek Kimei Matvija). O tomto tradičním japonském nástroji jsme se navíc dozvěděli i mnohé zajímavé. Nejen z japonského pohledu, ale i evropského, neboť nástroj se stal v 70. letech min. století populárním v Evropě a i ve světě, takže kromě tradičních japonských skladeb jsme vyslechli i díla moderních nejaponských skladatelů, komponovaná právě pro tento nástroj.  

        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Máme otevřeno: úterý - neděle 10.00 -12.00 a 13.00 - 18.00 hodin (BEZ ZÁRUKY!)

Vstup: zdarma pro lázeňské hosty

 

 

 

 

Hodnocení:  99 %

Richard Koníček

Foto: © Richard Koníček, © Ing. Olga Koníčková

 

 

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/draw-you-inside-vtahnout-dovnitr-aneb-proc-jiz-male-deti-rady-kresli/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/hollar-dnes-hollar-today-aneb-scug-hollar-zavrsilo-100-let-trvani-vystavou-v-obecnim-dome/