Jonathan Messe: My Über Daddys aneb ozvali se proroci v červenci za noci?

24.07.2015 15:27

NG - Veletržní palác  - Malá dvorana -  Praha

21. 7. /20.00 hodin

 

Po vynikající komentované dopolední prohlídce výstavy ´Umělci a proroci - Schiele, Hundertwasser, Kupka, Beuys a další´ (o akci píšeme na jiném místě webu www.www-kulturaok-eu.cz), kterou pro nás připravila Schirn Kunsthalle ve Frankfurtu ve spolupráci s Národní galerií v Praze a na níž nás nezapomenutelným způsobem prováděla sama její autorka Pamela Kort, následovala večer oficiální večerní vernisáž.

 

Nejprve další skvělé sólo Pamely Kort

I přes extrémní a rekordní vedro, které panovalo vzdor klimatizaci i přímo v prostoře Malé dvorany Národní galerie, vystoupila na začátek celé akce hrdinně drobná štíhlá a neuvěřitelně vitální Pamela Kort na připravený stupínek. A znovu k bezpočetným přítomným promluvila o své výstavě. Ale jak! Opět to byl vizuální i zvukový zážitek i pro ty, co nerozumí anglicky. A bezesporu i hodně náročná práce pro opět vynikající překladatelku.

Pamela zvládla v jednom vystoupení jedním dechem nadchnout přítomné pro výstavu, seznámit je se vším podstatným a vytvořit příjemnou zvukovou i pohybovou show. Její energie se přímo pumpovala do vedrem umořených hlav i těl diváků. Závěrečný spontánní aplaus byl upřímným vyjádřením sympatií, jež si svým emotivním projevem získala.

 

 

Doplňková výstava v Malé dvoraně jako bonus

Zatímco v 1. patře Veletržního paláce čeká na diváka rozsáhlá, svým způsobem převratná a poněkud kontroverzní, ale hlavně objevná výstava věnovaná vrcholným tvůrcům – Umělcům – moderního umění a objevení jejich inspirací vizionáři, podivíny – Proroky, konce 19. a počátku 20. století, tak dole v Malé dvoraně se konala jako přídavek výstava současného umělce, který se na ony proroky i dnes hrdě odvolává.

 

Jednotlivá vystavená, nekonformní obří plátna, obsahem a dedikací korespondovala s oficiální výstavou. Každé z pláten bylo věnováno jednomu z výše představovanýchv podstatě už zapomenutých proroků. Autorem ultramoderních a ve street-artovém duchu provedených děl je u nás prakticky zcela neznámá osobnost, jakou je Jonathan Messe (1970 v Japonsku, na foto dole vlevo v dlouhých černých  vlasech).

Ve světě jsou však jeho práce a hlavně performance známy a žádány. A také oceňovány. Tvorba Jonathana Meeseho integruje rovnocenně malířství, sochařství, instalace, performance, kresby, koláže a divadlo. Pro lepší seznámení s tímto multiumělcem, dejme ale slovo precizní tiskové zprávě.

 

„Třebaže Jonathan Meese vnímá sám sebe jako antiproroka, ve svém aktuálním představení  “You“, Living in the Erzbox: L.O.V.E. de LARGE (VISIONTELEFON) vychází z tradice vizionářského hnutí umělců-proroků. Ti na přelomu 19. a 20. století usilovali o společenskou revoluci a jejich životní styl a myšlenky ovlivnily tvorbu řady klíčových osobností především německého výtvarného umění.

Myšlenka integrálního umění, výrazný aspekt performativního přístupu, představa umění jako antisvěta a „diktatura umění“, z níž vycházejí všechny Meeseho práce, spojují jeho dílo již od tvůrčích začátků s divadlem.

 

 

 

 

 

 

Široké uznání získal již při konání své první výstavy na 1. Berlínském bienále v roce 1998, kde jeho instalace oslavovala různé hrdiny a antihrdiny světových dějin, mytologie, filmu a popkultury.

 

Od té doby následovala mnohá pozvání velkých institucí na výstavy a performance – například v Tate Modern v Londýně,  P.S.1. v New Yorku, Kestner Gesellschaft v Hannoveru, Deichtorhallen v Hamburku, Magasin v Grenoblu či Gemeentemuseum v Haagu.

 

Web: https://www.jonathanmeese.com/

YouTube: https://www.youtube.com/user/PROPAGANDAWERK/videos

 

Každou pořádnou vernisáž zahajuje odpovídající performance

Nebylo tomu jinak ani v případě výstavy ´Umělci a proroci´. V Malé dvoraně Veletržního paláce byl instalován soubor Meeseho pláten, nazvaný My Über Daddys, která odkazují na působení a vliv proroků. Při zahájení expozice ´Umělci a proroci. Schiele, Hundertwasser, Kupka, Beuys a další´, tedy německý výtvarník Meese nejen vystavoval svá plátna, ale také vystoupil s performancí, kterou speciálně pro Národní galerii v Praze připravil.

Během ní ze svého úkrytu rozmlouval s osobnostmi proroků představenými v rámci výstavy. Pro běžného diváka výstav a běžného účastníka případných vernisáží a performancí na našich výstavách to možná byl tak trochu šok, ale šokující byly na počátku i výše vystavení ´proroci´. A nakonec je následovaly a zbožňovaly davy. A jejich myšlenky, jakkoli se vymykající normálu, ovlivnily a dosud ovlivňují celé řady umělců podnes. Dokladem je koneckonců i sám Jonathan Meese, jeho výstava a jeho performance.  

www.ngprague.cz

 

Facebook: www.facebook.com/NGvPraze

 

Instagram: https://instagram.com/ngprague/

 

Twitter: https://twitter.com/narodnigalerie

 

Hodnocení:  40 %

Richard Koníček

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

 

Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/umelci-a-proroci-schiele-hundertwasser-kupka-beuys-a-dalsi-aneb-budou-se-prepisovat-dejiny-moderniho-umeni/