Marek Musil: WORLD ON FIRE | The Burning Man Collection aneb vizuální dokument o místě, kde svoboda ještě stále dýchá z plných plic

02.02.2018 10:35

Leica Gallery Prague - Praha

 2. 2. – 8. 4. 2018

 

Na tiskové konferenci k nové výstavě velkoformátových barevných fotografií World on fire | The Burning Man Collection, byli   Marek Musil - autor fotografií, Jan Kunze - kurátor výstavy a Míla Dubská - ředitelka Leica Gallery Prague osobně přítomni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Soubor Burning Man Collection vznikl před 2 lety a má za cíl ukázat svébytnou lidskou subkulturu, která se potkává v extrémních podmínkách 3 rozdílných pouští na třech světadílech. Kromě fotogarafií si můžeme prostudovat  10 základních principů, z nichž filozofie Burning Man vychází a osobní glosy účastníků festivalu.

 

....lidé objevují svoji silnou vnitřní stránku a začínají z ní čerpat...

 

Vzniklá debata s Markem Musilem se týkala dotazů na samotný festival, jaké jsou podmínky účasti – zakoupení vstupenek za vysokou cenu, jaká je délka trvání festivalu,  jaké jsou podmínky ubytování (stany, karavany) i že jsou striktní pravidla na chování všech účastníků, včetně schválení uměleckých děl.  Současně nám bylo zdůrazněno, že v  poušti nepoletuje ani tak  písek, jako prach, takže nosit masku či brýle, můžeme říci, je skoro nutností.  A festival je určen pro věkové skupiny  i staršího věku. A bez kola to také moc nezvládneme, areál je vskutku rozsáhlý. A nekoupíme si tam nic, jen čaj, kávu a vodu.  Všem zúčastněným jde o oproštění se od civilizačního  stresu …a na závěr festivalu se zapálí vše, co je ze dřeva...odtud plyne název Burning Man.

 

 

Marek Musil nám předložil subjektivní dokument z místa, kde ještě svoboda dýchá z plných plic a fungování společnosti je založeno na myšlence soudržnosti, respektu k lidem i přírodě. U některých snímků vysledujeme oko reklamního profesionála, ale nechybí zde ani spontánní dokumentární náhled do zákulisí festivalu a portrétní fotografie. To vše ve vyváženém atraktivním mixu, ve kterém se mísí zrnka písku s pozitivní atmosférou svobody a tolerance

 

Přední český módní a reklamní fotograf Marek Musil se ve své volné tvorbě zaměřil na fenomén amerického festivalu Burning Man, který se koná od druhé poloviny 80. let uprostřed nevadské pouště, přesněji v lokalitě Black Rock Desert. S fotoaparátem navštívil i nejznámější odnože festivalu, a to Midburn v Izraeli a Afrikaburn v Jihoafrické republice.

Marek Musil se ve svém fotografickém cyklu zaměřil na fenomén amerického uměleckého  festivalu Burning Man, který se od 2. pol.  80. let koná uprostřed nevadské pouště.  S fotoaparátem navštívil i méně známé odnože festivalu, a to Midburn v Izraeli a Afrikaburn v Jihoafrické republice.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotografický triptych je subjektivním dokumentem z místa, kde svoboda ještě stále dýchá z plných plic a fungování společnosti je založeno na myšlence soudržnosti a respektu k lidem i k přírodě. Z fotografií uměleckých instalací, nápaditých alegorických vozů, bláznivých kostýmů i portrétů účastníků získáme možnost nasát svobodomyslnou atmosféru festivalů.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zakladatel Larry Harvey se snažil, aby filozofie Burning Mana vycházela z principu svobody, individuálního sebevyjádření, osobní zodpovědnosti a základních ekologických principů, kdy po sobě návštěvník nezanechává žádnou negativní stopu.  Nedají se zde použít peníze a všechno potřebné k několika dennímu přežití je nutné si přivést a po skončení akce zase odvést. Za 30 let existence se Burning Man vyvinul v celosvětový umělecký fenomén, který každý rok přitáhne víc než 75 tisíc lidí z celého světa.

 

....lidé objevují svoji silnou vnitřní stránku a začínají z ní čerpat...

 

Dnes má festival Burning Man punc nedosažitelnosti, snů a nepředstavitelna. Drží prvenství v tom, jak obtížné je se ho zúčastnit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Festival vychází z koncepce dočasné autonomní zóny pro setkávání lidí bez předsudků, kde můžou společně sdílet nevšední zážitky a pocit volnosti. Na obrovské ploše vyschlého nevadského jezera jsou volně rozesety umělecké instalace a skulptury, ke kterým se dostaneme kličkováním mezi písečnými víry a bouřemi. Atmosféru dokreslují mnohdy bizarní masky, kostýmy návštěvníků, polonahé dívky a alegorické vozy vyzdobené podle kreativity majitele. Celkový dojem a vizualita festivalu není nepodobná postapokalyptické sci-fi Mad Max, ovšem s vlídnější a svobodomyslnější psychosociální atmosférou.  Burning Man tradičně zakončuje spálení všech dřevěných instalací, aktu, který dal festivalu jeho jméno.

Kurátor výstavy: Jan Kunze
 

Marek Musil  (* 1974 Kroměříž)

  • vystudoval střední potravinářskou školu
  • po ukončení povinné vojenské služby pracoval jako soustružník v továrně

Na začátku 90. let po sametové revoluci formoval ve svém rodišti různé hudební kapely,

ve kterých sám aktivně hrál na bicí nástroje.

Koncem 90. let odcestoval do Izraele,

kde začal zhmotňovat svoji vizuální představu skrz hledáček objektivu.

Potřeba zdokonalovat se ve fotografii v něm stále rostla.

  • po návratu do České republiky se usadil v Praze (asistent komerčních fotografů).
  • V jejich fotostudiích získal možnost nahlédnout do tajů technické fotografie a samotného řemesla
  • po čtyřleté práci asistenta odcestoval do USA, kde získal zkušenosti v módní a portrétní fotografii

 

Vybaven zahraničními zkušenostmi se po návratu domů v roce 2007 již dokázal postavit na vlastní nohy.

Brzy se prosadil jako fotograf ve své milované Praze.

V průběhu 15 let komerční práce v Praze nepřestal navštěvovat USA,

kde pracoval na svých volných fotografických cyklech.

 

Za zmínku stojí jeho opakované cesty na Florida Keys,

kde vytvořil soubor podvodních fotografií s názvem ´Underwater Emotion

Další jeho sedmiletý fotografický cyklus zachycuje černobílý svět zákulisí pražských módních přehlídek.

Zde ukazuje veřejnosti skrytou stranu módního byznysu.

 

Soubor Burning Man Collection vznikl před 2 lety a má za cíl ukázat svébytnou lidskou subkulturu,

která se potkává v extrémních podmínkách 3 rozdílných pouští na třech světadílech.

  • je ambasadorem značky Nikon a členem Asociace profesionálních fotografů APF
  • žije a pracuje v Praze


110 00 Praha 1
Školská 28

 

 

Hodnocení: 100 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

 

 

 

www.lgp.cz
https://www.lgp.cz/cz/udalost/vystava/world-on-fire.html

Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/fotograficke-vystavy-vitezu-%c2%b4e-moc-e%c2%b4-2013-aneb-kdyz-umeni-v-nas-vyvolava-emoce-/