Fotografické výstavy vítězů ´e-moc-e´ 2013 aneb když umění v nás vyvolává emoce

20.09.2013 10:07

Café Gallery Černá Labuť - Praha

16. 9. 2013 - 29. 11. 2013

 

Byli jsme pozváni 16. 9. 2013 na vernisáž  fotografií Martiny Nitsche a Aleše  Přikryla do Café Gallery Černá Labuť.  Oba autoři patří mezi vítěze soutěže uměleckého projektu e-moc-e v kategorii fotografie. Projekt ´e-moc-e´ již sedmým rokem podporuje umělce v oblasti fotografie, malby, grafiky, poezie a hudby, kteří tak dostanou  šanci vystavovat na internetové galerii www.e-moc-e.cz.  Odborná porota složená z galeristů a profesionálních umělců vybírá každý rok vítěze.

 

Umění v lidech vyvolává emoce. Pokud umění vzniká pro radost sobě i ostatním, není svázáno pomyslnou kazajkou komerce, může mít ohromnou a pozitivní moc. Proto jsem se rozhodl před šesti lety představit veřejnosti projekt e-moc-e, který si klade za cíl propagaci a motivaci umělců v České republice. Všude kolem vidím spoustu lidí, kteří se uměním nechtějí nebo nemohou živit, ale věnují se mu pro radost sobě i druhým. Takové talenty si zaslouží podporu a zviditelnění,“ řekl o projektu jeho zakladatel Milan M. P. Deutsch.

 

 

Martina Nitsche (série From the Urban Fiction in Progress Serie - 2013)

Letos od 17. 9 2013 vystavuje  (2013, série From the Urban Fiction in Progress Serie) své fotografie Martina Nitsche, jež pochází z Německa, poté dlouhou dobu působila v USA. Během své kariéry v Evropě i USA se zaměřovala na dokumentární fotografii i portréty.  Spolu s ní představil  své fotografie Aleš Přikryl, který je vítězem loňského ročníku projektu ´e-moc-e´.

 

 

´Burning Man´ Aleše Přikryla

Aleš Přikryl fotografoval jedinečnou akci v Nevadské poušti.

 

 

 

 

 

 

Café Gallery Černá Labuť

(■ kavárna ■ galerie ■ teatr ■ hudební klub ■) - koráb plující pražským nebem

Café Gallery Černá Labuť bylo založeno v roce 1999. Komorní, avšak multikulturní umělecká platforma působí v netradičním prostoru v centru Prahy. Prostory v 8. proskleném patře navrhla pro tyto účely architektka Eva Jiřičná. Díky ní představují výstavy a umělecké akce v Černé labuti jedinečný nejen kulturní, ale i interiérový zážitek.  Galerie pořádá především výstavy českých a slovenských umělců ze všech výtvarných oborů, ale také prezentuje umělce ze zahraničí - nejčastěji z německy mluvících zemí, avšak i ze zemí exotických.

Galerii najdeme v centru Prahy v ulici Na Poříčí 25. Výtahem se svezeme  do  8.patra, kde nás přivítají  fascinující prosklené prostory s krásným výhledem na pražské střechy.  Součástí uměleckého prostředí je kavárna s vyhlídkovou terasou.

 

Máme otevřeno:

pondělí – pátek:  14.00 do 22.00 hodin (v den představení do 18.00 hodin)

Tel.:  222 827 827

e-mail: cernalabut@cernalabut.cz

www.srdcervaci.cz (dárky a zážitky, které nikde nekoupíme!)

Hodnocení: 90 %
 

 

Ze životopisu Martiny Nitsche

  • 1962 - narodila se v Hamburku
  • 1985 – odešla do Ameriky
  • studia: Harvard University
  •             fotografie v San Francisco State University
  •           Corcoran College of Art and Design in Washington .
  • Jako kosmopolitní dítě strávila své dětství a mládí v Německu, Francii a ve Švýcarsku
  • Všímá si rozdílů v USA v období pozdních 80. let 20. Století -   mezi bohatými a chudými, černými a bílými, které ji vyděsily. Proto začala fotograficky dokumentovat, aby upozornila na tyto zřetelné rysy společnosti, nemilosrdný kapitalismus a pokračující AIDS epidemii.
  • 1993 – odchod do Ameriky - School of Visual Arts
  •  2000 - 2004 – vytvořila skvělou sérii  černobílých a abstraktních portrétů
  • V dalších letech – se autorka obrací k barvě, křiklavým a divokým představám  - bojuje svým individualismem proti všem konvencím. Klade si stále častěji otázky typu: jak si může individualista najít své místo ve světě neomezených hranic a rozpadající se rodiny? Jakou roli hraje ještě církev?  Jakou roli hraje umění?  Může se umění participovat, narážet nebo dokonce křížit sociální hnutí?!
  • V dalších pracích vnímá narůstající kolektivní egoismus, lidstvo jako přízrak, izolovaný od svého reálného života. Komunikuje, ale je již němé….
  • www.mnitsche.com

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: autorka