Libuše Ladianská: Krátké okamžiky aneb ´bóže, to je krásný den!´

08.01.2016 09:20

Poštovní minigalerie – Praha 3

7. 1. – 1. 2. 2016

 

Byli jsme za www.www-kulturaok-eu.cz pozváni na vernisáž nové prodejní výstavy obrazů Libuše Ladianské do žižkovské Poštovní minigalerie. „Není však malých galerií“, šlo by zvolat v parafrázi na okřídlený divadelní slogan, a dodat, že jsou jen malé ambice galerií. Příklad za jiné - nad jiné – Poštovní minigalerie. Troufáme si tvrdit, že není moc Pražanů, co o ní vědí. A je to škoda. Oboustranná. Pro Galerii i potenciální návštěvníky. Zůstává sice ve stínu renomovaných výstavních institucí, kde se občas divíme, co a proč je nám představováno, a přesto, možná právě proto, si léta skromně, leč cílevědomě, kráčí svou cestou, cestou vybraného vkusu, zajímavosti a pozoruhodných vystavovatelů…

 

Poštovní minigalerie, na rohu náměstí, to není nějaká lecjaká věc…

… abychom - pro změnu - parafrázovali příhodnou báseň Jiřího Wolkera, nazvanou Poštovní schránka z autorovy sbírky Host do domu. Ano, tak už to konečně prozraďme:Poštovní minigalerie, se nachází na Praze 3, v Přemyslovské ulici číslo 2 (vchod má ale z rohu náměstí Jiřího z Poděbrad) a je součástí - jinak běžné - místní pošty (Česká pošta Praha 33). Návštěvník poštovního úřadu se tu stává i návštěvníkem Galerie a čas čekání si už 15. rok, zpestří či vylepší o možnost zhlédnout měsíc co měsíc nové a zajímavé výstavy, některé z našich předních osobností výtvarného umění. Výstava je přístupná souběžně s úředními hodinami pošty, tedy vždy v době otevření pošty, takže v pracovní den od 8 do 18 hodin.

 

Může za to Club gentlemanů Žižkov

Club gentlemanů Žižkov je svérázné občanské sdružení vzniklé roku 1998. Navazuje na – jak samo o sobě uvádí – staré a úctyhodné žižkovské tradice, zachycené v kultovní ´Bohatýrské trilogii´autorů Vlastimila Rady a Jaroslava Žáka“. Club je hlavně tzv. stolní společností, ale je i dobročinným spolkem, strážcem odkazu Žižkova, a co je podstatné pro Poštovní minigalerii, také kulturní institucí, která mimo jiné aktivity provozuje (ve spolupráci a s pochopením s České pošty)i tu minigalerii. Club má v čele Presidium a v jeho čele presidenta Zdeňka Pavelku. Na vernisáži nás, osobně, každého zvlášť, u vstupu do poštovny - galerie přivítal Tomáš Roubal, organizátor výstavy, člen Clubu gentlemanů Žižkov a bývalý vedoucí této pošty, který k nám posléze pronesl i otevírací řeč na zahájení – jak připomněl, již 173. – výstavy v Poštovní minigalerii. Zajistil také malou, milou a trefnou hudební vsuvku provedenou jedním z členů zmíněného Clubu.

 

Kněžna Libuše viděla naproti město veliké

Libuše Ladianská vidí všude vzrušující krásu

Libuši Ladianskou známe na www.www-kulturaok-eu.cz už 20 let. Psali jsme o ní i na našem webu (viz. článek https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/libuse-ladianska-vystavuje-aneb-kdyz-krasna-zena-sni-o-krasnych-zenach- , takže jsme pozvání na její výstavu neodmítli.

Na obrazech Libuše Ladianské jsou povětšinou krásné ´krátké okamžiky´, jak tuhle výstavu autorka nazvala. Proč okamžiky? Autorka nám to objasnila tím, že každý z jejích obrazů zachycuje právě a jen nějaký krásný okamžik. No, a ten,-  jak už to tak bývá – je vždycky pouze pouhopouhým – krátkým okamžikem…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A jak by ne. Ve všech jejích obrazech totiž najedeme erotiku. Tím jsou její obrazy nejen krásné, ale tím jsou i vzrušující a hlavně radostné a životné. A - jak trefně a vtipně poznamenal organizátor téhle výstavy Tomáš Roubal: „Libuše Ladianská si pro své obrazy najde cudnou, a tím víc svůdnou erotiku vždy, i kdyby malovala třeba jen květiny, či minerály. Natož pak krásné ženy.“

 

Výstava v Poštovní minigalerii žel ale nenabízí - k naší škodě - mimořádné obrazy, jež namalovala autorka (na foto nahoře vpravo ) za právě uplynulý rok, rok 2015. Jsou totiž – jak jinak – erotické, a to možná dokonce i o malinko víc, než u ní bývá zvykem. Rozhodně ale víc než ty vystavené v Poštovní minigalerii. Důvod? Dostala od České pošty měsíc před zahájením výstavy ´pokyn´, aby právě ty chystané a připravené obrazy v jejích prostorách nevystavovala…

 

Co k tomu dodat?

Na www.www-kulturaok-eu.cz známe obrazy i vývoj tvorby Libuše Ladianské dobře. A myslíme si, že dobře také víme, co erotika je a co už ne. Obrazy L. L. jsou sice vždy – soft– erotické, ale nikdy nepřekročí ani o tah něžného autorčina štětce vkus a decentnost.

No nic. Se – zakázanými – se rádi setkáme jindy a jinde na některé z dalších výstav. O to víc se budeme těšit. A vřele to doporučujeme i všem, koho zajímají obrazy Libuše Ladianské.

Tu současnou výstavu autorky tedy berme jako rozjezdovou ranvej k velkému vzletu, či jako degustaci následného vybraného menu, plného pikantních lahůdek té nejvyšší kvality.

 

I bez toho jsou vystavené obrazy krása. A zaručujeme, že kdo na tuhle galerijní poštu vejde, zažije s nimi vskutku krásné, žel, ale jen krátké, okamžiky. Neboť okamžiky strávené s obrazy Libuše Ladianské jsou vždy krásné a vždycky příliš krátké. Jako erotika sama.

Takže, kdyby nic jiného, změní nám krajně nelibý zážitek z nuceného placení nenáviděné složenky s ještě nenáviděnější částkou na mírně vzrušující odreagování. To jde, ne?

 

130 00 Praha 3

Přemyslovská 2 (vchod z náměstí Jiřího z Poděbrad)

Výstava přístupná vždy v pracovní dny od 8.00 – 18.00 hodin

 

 

 

Hodnocení: 100 %

Richard Koníček

Foto: © Ing. Olga Koníčková