Kaiza Luna – Moje srpnová výstava aneb kam jsem dala duši (nejnovější perokresby, abstrakce a kombinovaná technika)

12.08.2022 16:47

 

 

 

Kaiza Luna

Moje srpnová výstava

Od 1. 8. do 31. 8. 2022

Café Martin Karlín

 

 

„Vítám vás ve svém světě plném fantazie, kouzelných bytostí a nadpřirozena.“

Kaiza Luna

 

 

Kdo ví, zda je správné a dobré rozlišovat umění na ženské a mužské. Spíše by se chtělo a mělo rozlišovat výhradně na dobré a špatné. Jenže život a vývoj, i v oblasti umění – výtvarné nevyjímaje – přinesl pokřivené vnímání a škatulkování v něm upřednostnil umění mužské a potlačil – potlačoval – umění ženské. Jako cosi mimo oficiální linii, jako cosi mimo. Časy se ale naštěstí mění a my se měníme v nich (což už věděli staří latiníci, viz. Tempora mutantur, et mutamur in illis). Trvalo to, ale ženské umění, je už na scéně a pro většinu rozumných se stává rovnocenným umění mužskému. Takže nastává už konečně čas, kdy lze umění dělit opravdu už jen na dobré a špatné. A obrazy, jež vytváří mladá umělkyně, která si říká Kaiza Luna, lze směle řadit mezi to umění – dobré. A ženské navíc. Jako divácký bonus…

 

        

 

Kaiza Luna o sobě v první osobě

 

·         V mých obrazech se ukrývá plno lásky, emocí a energie.

·         Inspiruje mě příroda, ženy, děti, hudba, meditace a vášeň pro život ve všech jeho podobách.

·         Využívám různé techniky.

·         Ráda pracuji s tuší a linery.

·         Pohrávám si s perokresbou a drobnými detaily.

·         Tvorba je pro mne způsob bytí.

·         Tvořit pro mne znamená – být svobodná.

 

 

Talent - na správném místě

 

Dobré umění, by mělo vycházet ne z mozku, není to přece kalkul, ale ze srdce. Umění je - nebo by rozhodně být mělo – doslova srdeční záležitost. Malovat ne jak to vidím, ale jak to cítím. A to, platí pro obrazy signované podpisem Kaiza Luna, v plné parádě. Vznikají nejprve tam, kde mají, v hřejivém tepu pumpy života, a až pak tryskají – ne vytrysknou na ráz jako pramen ropy, ale tryskají postupně, z nitra. Obrazy se zaplňují dalšími detaily, tak jak velí cit. Vznikají jako sdělení, sdělování, projev, výpověď o nitru autorky. A o jejím náhledu na ony jí – výše zmíněné – hlavní motivy: Lásku, emoce a energie. Všech tří esenci má v sobě na rozdávání, tak je nám svými obrazy rozdává. Nevnucuje. Nabízí. Věnuje…

 

       

Milí lidé a přátelé,

zvu Vás na mou srpnovou výstavu. Koná se v krásné kavárně Martin.

S láskou a humorem Vás zde obslouží.

Přijďte se podívat a prohlédnout si mou tvorbu, včetně mé aktuální nové tvorby, perokresby, abstrakci a kombinované techniky.

Ať se vám výstava líbí…

Kaiza Luna

 

O poslání

 

Pozvánka, kterou Kaiza Luna adresovala nám všem, všem co máme rádi ji, její tvorbu a ztotožňujeme se s tím, čím nás oslovuje, není jenom pozvánkou na výstavu konanou kdesi – kdekoli. Cit autorky nejen vystupuje z jejích obrazů, ale předpokládá i vstřícné prostředí, souznějící s posláním jejích prací. A proto nevolí k jejich vystavení jen tak jakýkoli galerijní prostor, ale vybírá prostředí podobně naladěné jako ona sama a jako její obrazy. A Café Martin Karlín je rozhodně místem zvoleným správně.

 

    

Café Martin Karlín, není jen kavárna

 

Karlínská Café Martin, je tzv. „tréninková“ kavárna. Trénují zde lidé, potrefení nějakým zdravotním postižením. Je to jejich terapie, jejich odrazový můstek k přeskoku přes jejich tělesný problém a hlavně místo, které jim napomáhá zvedat sebevědomí a vrací je co nejvíc do života.

Má to své výhody i pro hosty. Můžeme se zde těšit na opravdu pozitivně naladěnou obsluhu, což dosud není tak úplně všude samozřejmé, na domácí produkty a hlavně na vlídné prostředí.

Zkrátka a dobře, jak si vetkla Café Martin Karlín do vínku: 

„Kavárna Martin, skýtá bezplatnou péči osobám se zdravotním postižením, a prostřednictvím pracovní terapie zvyšujeme kompetence uživatelů, kteří tak získávají sebevědomí, upevňují si pracovní návyky, trénují každodenní komunikaci se zákazníkem a zkouší si široké spektrum činností, které se přímo váží na profesi kavárníka.“

 

 

O smyslu této chvályhodné služby

 

·         Smyslem sociálně-terapeutické dílny poskytované organizací Centrum MARTIN o.p.s., je v první řadě posílit možnost získání pracovního uplatnění osobám se zdravotním postižením, a to prostřednictvím nácviku pracovních dovedností.

·         S ohledem na individuální možnosti a potřeby každého klienta upevňujeme pracovní návyky, prohlubujeme samostatnost a budujeme pocit zodpovědnosti.

·         Služba sociálně terapeutických dílen je určena pro osoby se zdravotním postižením.

·         Primárně uživatelům s mentálním, kombinovaným postižením a chronickým duševním onemocněním z Prahy a středních Čech ve věku od 16 let do 64 let.

 

 

Takže na závěr?

 

Co jiného, než doporučení od nás: Navštivte Café Martin Karlín, prohlédněte si obrazy, které sem pro nás vytvořila Kaiza Luna (* 1984) a vypněte stresy, běsy a děsy, jimiž tahle podivná doba přímo kypí a naopak zapněte na plné pecky fantazii, relax a hoďte se - alespoň na čas - do pohody, jak se teď tak často říká (a potřebuje…).

 

Text: Richard Koníček

Foto: Kaiza Luna (6 x) a Richard Koníček (6 x)  

 

 

Kaiza Luna

Moje srpnová výstava

Od 1. 8. do 31. 8. 2022

Café Martin Karlín

Sokolovská 75/29, 186 00 Praha 8

T.: +420 725 992 559

Otevřeno:

Pondělí: 9:30 - 20:00

úterý – pátek: 9:30 - 21:00

sobota – neděle: zavřeno

 

A POZOR!

Vystavené obrazy je - po dohodě s autorkou - možno zakoupit…

https://www.facebook.com/profile.php?id=100014072509026 

 

 

Více o autorce:

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/kaiza-luna-laska-ve-viru-fantazie-aneb-kdyz-v-sobe-nalezneme-zdroj-vlastni-umelecke-tvorby/