Jaromír Másler: POEZIE aneb mám tě plnou hlavu…

08.10.2018 09:41

Galerie Knupp - Praha

4. - 24. 10. 2018

 

 

Na základě pozvání od Galerie Knupp jsme se zúčastnili zahájení autorské (prodejní) výstavy obrazů Jaromíra Máslera nazvané Poezie. Autor byl přítomen a od počátku se věnoval příchozím návštěvníkům. Výstava, nevelká počtem vystavených prací, 8 pláten, ohromí už z ulice lákavou zklidňující barevností a v neposlední řadě i formátem. Jde o velkoplošné obrazy (vesměs 160 x 160 cm).  Skromný autor nás na nich vtahuje do niterného světa snů, něhy a v titulu zmíněné – Poezie.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dva roky a  výstava se koná…

Máslerovu autorskou výstavu figurálních obrazů, typických pro svůj barevný kontrast, zahájil samozřejmě galerista Aleš Knupp. Vylíčil genezi výstavy, jejíž počátek byl o dva roky dříve. Dopomohla k ní tak trochu i náhoda. V prodejní galerii Knupp tehdy mezi jinými vynikajícími díly předních autorů nechyběl obraz Jaromíra Máslera. O ten projevil zájem zákazník. Jak se ukázalo, měl ale zájem i o další Máslerovy obrazy. Galerie se tedy spojila s autorem a požadavek uspokojila. Přitom došlo k dohodě o uspořádání výstavy Jaromíra Máslera v Galerii Knupp.

 

Nálady okamžiku ve formě akrylů na plátně

 

Odborného slova k výstavě se zhostil Josef Kessler:

 

 

 

 

 

 

 

 

„Pro Jaromíra Máslera je pointou

 zachycení nálady okamžiku

formou detailního minimalismu

a

důkazu o účinnosti simplicitních siluetních vyobrazeních,“

shrnul autorovu tvorbu do odborné definice.

 

Současně nám ale na Jaromíra Máslera prozradil, že autor slaví své šedesátiny a výstava je tedy tak trochu i jubilejní. Autor hned zaprotestoval, že se na ta leta necítí a vědu z toho nedělá. Což potvrdilo i následné konstatování Josefa Kesslera, jenž Máslera charakterizoval jako věčného a nekompromisního solitéra, co si vždy šel a jde svou cestu, nesnaží se za každou cenu být ´in´ a přesto má za sebou už 29 výstav. Tato v Galerii Knupp je tedy třicátá - takže také jubilejní…

 

Žádné bilancování

Ač by se vzhledem k dvěma jubileím nabízela výstava bilanční, průřezová, není tomu tak. Vystavené obrazy vznikly, až na jeden, letos a výjimkou je obraz z roku 2017. Na všech jsou lidské figury. Ne pózující. V banálních, obyčejných situacích, jakési nevšední momentky všednosti žití. Autor nás tak svými obrazy učí, a možná i trochu nutí prožívat reálný život, což je - jak také konstatoval i Josef Kessler - zvláště důležité dnes, kdy většina lidí uniká před přívalem pravých i nepravých informací, kladných i negativních emocí, jež jsou nám vnucovány, do virtuálního světa, aniž by si uvědomovali detaily a půvab života reálného.

 

Nevšední všednosti jako obrazové básně

Ostatně stačí přečíst a uvědomit si názvy vystavených akrylů na plátně.

Sama se svými myšlenkami I.

 Mám tě plnou hlavu, Úsměv

 Stydlivá

 Pohoda

 Skrčená

 Poezie

 V květinách

 

Nic námětově světoborného, žádná dramata, a přece zapojíme-li fantazii, jde o příběhy plné něhy a klidu. A o to autorovi jde. Josef Kessler to charakterizoval tím, že hledáme-li poselství v autorových obrazech, pak je jím víra v sebe. A jak také Josef Kessler upozornil, současná výtvarná tvorba (a nejen výtvarná, dodáváme my) prezentuje svět především jako katastrofickou vizi. Másler nabízí optimistická zastavení a východiska. Postavy nefrivolní, ale nahé, neboť i oděv mění někoho v někoho jiného. Takhle je každá z postav sama za sebe. Upřímná a bez přetvářek. Na některých obrazech lze sledovat i pouhé výřezy z celků, detaily, k nimž si můžeme celek po libosti domýšlet. Josef Kessler to přirovnal k přibližování celku teleobjektivem, až se objeví detail, který je pak na obraze zachycen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Když barvy duši pohladí ...

Nedílnou, ba možná i hlavní, složkou působivosti obrazů Jaromíra Máslera jsou barvy. Jejich volba. Sladění. Jejich celkové vyznění a působení. Jak to shrnul Josef Kessler, navozují pocit harmonie. Což není nic snadného. Jak nám Josef Kessler na autora prozradil, autor tvoří velice těžce, dlouho, zcela ukryt před dotírajícím světem nedaleko Příbrami. Ale výsledek je vždy dokonale vyvážený a bez afektu. A za nás, můžeme potvrdit, že celá akce proběhla bez snobství a afektů, běžných jevů jiných vernisáží a že zde zavládla opravdová harmonie.

 

Koncert ´na přání malířovo´

 

 

 

 

 

 

 

 

O krásné zakončení se pak přičinil ještě i prof. Miroslav Petráš se svým violoncellem. Jaromíra Másler si přál něco z Janáčka. Jak nám Másler prozradil, je to jeho milovaný autor. Profesor Miroslav Petráš mu vyhověl, dokonce zahrál vlastní kompozici, sestavenou z motivů Leoše Janáčka, naznačující šíři a škálu různých janáčkovských odstínů a motivů. Prof. Pertráš ji nazval ´Hukvaldská fantazie na motivy Leoše Janáčka´.

 

 

Jaromír Másler (* 25. 9. 1958 Zlín)

  • získal výtvarné vzdělání u akad. malířů  Pavla Lisého, Rastislava Michala, sochaře Miloše Hrušky
  • www.jaromirmasler.cz

 

 

 

 

110 00 Praha 1

Revoluční 17

Máme otevřeno:

po - pá: 10.00 - 19.00 hodin

so - ne: 11.00 - 18.00 hodin

Vstup: volný

 

 

Hodnocení:  99 %

Richard Koníček

Foto: © Richard Koníček

 

 

 

 

Více na našem webu:

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/jaromir-masler-roman-krelina-cas-naplneny-barvou-aneb-den-odpocinku-ci-kazdodenni-kaficko/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/bohumil-elias-jaromir-masler-na-chvili-se-zastavi-cas-aneb-mlcenliva-tajemnost-sklare-a-barevna-realita-malire/