IX. ročník PRAGUE PHOTO 2016 aneb Pražská fotografická škola je jedna z nejstarších

19.04.2016 15:03

Kafkův dům - Praha

19. – 24.  4. 2016

 

Na slavnostním zahájení PRAGUE PHOTO v Kafkově  domě byla udělena zvláštní cena PRAGUE PHOTO Young Award mladému umělci do 35 let/tentokrát dvojici Patrik Borecký a Tomáš Brabec.

 

 

 

 

 

 

Akce včetně prodeje fotografií se koná ve třech patrech starobylého Kafkova domu. PRAGUE PHOTO také uvedlo sekci tvorby nejmladší generace fotografů – studentů a čerstvých absolventů 7 odborných škol (Slezská univerzita Opava, Západočeská univerzita Plzeň, Univerzita J. E. Purkyně Ústí nad Labem, Střední škola grafická a Vyšší odborná škola grafická v Praze, Škola střední a Vyšší odborné školy Michael a Orange Factory a Pražská fotografická škola).

 

Pražská fotografická škola je škola s dlouholetou tradicí

Nás na www.www-kulturaok-eu.cz v záplavě zahraničních fotografů potěšila expozice české Pražské fotografické školy, kterou 1. 9. 1972 založil Dr. Ing. Václav Vlášek, CSc. Proč nás tak zaujala tato expozice? Na www.www-kulturaok-eu.cz jsme v 80. letech 20. stol. totiž u profesora Vláška absolvovali několikaletý fotografický kurs, který byl určen fotoamatérům. Pan Vlášek byl skálopevně přesvědčen, že i amatéři by měli mít alespoň fotografické základní vzdělání. A měl a má pravdu… Jeho kursy byly plné nadšení, jak našeho, tak i Vláškova. Mohli bychom jeho lektorské vystupování zcela přirovnat k panu Davidovi Attenboroughovi z anglické BBC. 

 

Škola již není pod vedením Václava Vláška. Vzhledem k jeho vysokému věku (86 let) je vedena jinými, ale také do fotografie zanícenými lidmi viz www.fotografickaskola.cz

 

Lektoři Pražské fotografické školy

Karel Novák, Martin Salajka, Josef Vokněr, Linda Vonásková, Stanislav Vaněk, Jiří Kroupa, Roman Sejko

 

Expozice PFS se nedala přehlédnout. Žluté rámy u všech exponátů svítily jako právě rozkvetlé pampelišky Žlutá je firemní barva školy. Zhlédli jsme tedy např. práce Milana Teršla z cyklu Moderní zátiší, ale i další…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O Pražské fotografické škole … Pražská fotografická škola (PFŠ) má za sebou dlouhou tradici, byla založena 1. září 1972. V roce 1989 byla volně přidružena ke Svazu českých fotografů, od roku 1990 je školou samostatnou. Díky moderním výukovým metodám a zkušenému lektorskému kolektivu připravila za léta své činnosti celou řadu vynikajících fotografů pro jejich profesionální dráhu. Pražská fotografická škola je připravena zpřístupnit studium zajímavého a kreativního oboru fotografie všem zájemcům a připravit je na úspěšnou dráhu profesionálních fotografů. Nabízí odborné vzdělání pro všechny (absolventy, zaměstnané, začínající  i amatérské fotografy). Vychová další generaci kvalitních fotografů, kteří mohou své zkušenosti předávat dál.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PRAGUE PHOTO se koná pod záštitou paní Adriany Krnáčové, primátorky hl. m. Prahy, a pod záštitou starosty Městské části Prahy 1, pana Oldřicha Lomeckého, a s podporou Magistrátu hl. m. Prahy a Městské části Praha 1. K celému průřezu prodejní výstavou se věnujeme na jiném místě (viz. náš článek https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/ix-rocnik-prague-photo-2016-aneb-nenechavej-nezodpovezene/. )

www.praguefoto.cz

Photoprague 2016

110 00 Praha 1

náměstí Franze Kafky 3

 

Máme otevřeno:  11 – 19 hodin

kromě neděle 24. dubna 2016    11 – 18 hodin

Vstupné:  90 Kč

Snížené vstupné:  60 Kč

 

 

 

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva, internet)

Foto: © Ing. Olga Koníčková