IX. ročník PRAGUE PHOTO 2016 aneb nenechávej nezodpovězené!

20.04.2016 13:16

Kafkův dům  - Praha

19. – 24.  dubna 2016

 

Jako každý rok, i v dubnu 2016 ožila Praha fotografií. Již tradičně se PRAGUE PHOTO koná v centru Prahy, v Kafkově domě u  Staroměstského náměstí. Výběr ze své dramaturgie zde uvede téměř 30 vystavujících subjektů. Exponáty jsou prodejné. Na vernisáži zněla všude hudba i radostná nálada všech návštěvníků, milovníků i odborníků fotografie.

 

V Kafkově domě se představila nejširší plejáda jednotlivých fotografů, galerií a společností zabývajících se fotografií, prezentovány budou originály téměř 190 autorů, a to jak současných, tak i klasiků. Své kolekce autorských fotografií uvedli např. Artinbox Gallery,  The Chemistry Gallery,  Indigo Space, Pražská fotografická škola, aj.

 

Stále více se prosazuje forma pop-up prezentací jednotlivých fotografů – letos jsou to např. Magdalena Blahová, Robert Carrithers, Jiří a Jiřina Hanke, Tomáš Paulus, Antonio Cossa, Assem Alsabban, Alexandre Katsapov  aj.  Nově se  prezentovali fotografové ze zahraničí – Itálie, Německa, USA a Saudské Arábie.

 

 

 

 

 

 

Již od vzniku přehlídky je na návrh odborné komise každoročně udělována mladému fotografovi do 35 let cena Young Prague Photo Award. Díky tomuto ocenění zaznamenali dosavadní laureáti značně zvýšený zájem o svoji práci a tento kredit jim následně přinesl i zajímavé nabídky ze zahraničí.

 

Letošními laureáty ceny Young Prague Photo Award jsou Patrik Borecký a Tomáš Brabec (Indigo Space), jejichž fotografie zachycují portréty mužů, kteří se věnují tradičnímu sportu buzkashi (v doslovném překladu to znamená ´tahání kozla´), rozšířenému v zemích Střední Asie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Patrik Borecký: “Jsme moc rádi, že jsme byli pozváni k účasti na Prague Photo, čímž se částečně zúročila naše dlouholetá práce na tomhle projektu. Je to vlastně naše diplomová práce z UMPRUM. Fotografie jsme pořídili ve Střední Asii, kam jsme na 2 měsíce odjeli a nafotili tam 14 tisíc fotek, ze kterých by měla vzniknout i knížka. Pobývali jsme v Afghánistánu, Kazachstánu, Uzbekistánu, Tádžikistánu a Kyrgyzstánu, což jsou všechno země, kde se tenhle sport provozuje."

 

Díky téhle šanci jsme byli nuceni zvětšit vybrané 4 záběry do formátu, ve kterém jsme je ještě sami neviděli, za což jsme moc rádi. Cena nás samozřejmě moc potěšila a už teď se těšíme na příští ročník”, řekl druhý z laureátů Tomáš Brabec.

                                                                                  

www.praguefoto.cz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Program: středa 20. 4. 2016 v 17.00 hodin

  • Prezentace nových fotografických publikací vydaných ve spolupráci Artinbox Gallery a nakladatelství Kant
    Vystoupí:  Nadia Rovderová (Artinbox, spoluautorka 3 publikací), Suzanne Pastor (spoluautorka Czech Fundamental), Karel Kerlický (nakladatelství KANT)


  • Nově vydané publikace:
  • Czech Fundamental / Suzanne Pastor, Gunther Dietrich
  • Jan Lukas: Lidé / People 1930 - 1995 / Helena Lukas, Nadia Rovderová
  • Hella Hammid: Osud ženy / Feminine Fate / Petra K. Hammid, Nadia Rovderová
  • Stanislav Tůma: Different View / Jiný pohled / Nadia Rovderová / Jiřina Borkovcová - Tůmová

 

  • Prezentace publikace Pražský dům fotografie 25 let
    Publikaci uvedou Josef Moucha a Zdeněk Lhoták
    Bilancuje uplynulé čtvrtstoletí Pražského domu fotografie prostřednictvím ukázek tvorby významných soudobých fotografek a fotografů, členů PHP

 

Pátek 22. 4.  v 18.00 hodin

  • Rusko 1896 – 2016
    Přednáška a projekce o výstavě, která proběhne v Artinbox Gallery 6. - 28. 5. 2016
    Vystoupí: Dana Kyndrová (autorka), Pavel Scheufler, Nadia Rovderová (kurátoři)

Přednáška představí výstavu tří autorů – živnostenského fotografa Františka Krátkého,
který přijel do Ruska na jaře 1896 fotografovat carskou korunovaci, dále  neznámého fotoamatéra - legionáře, který v letech 1918-1919 fotografoval lidi kolem transsibiřské magistrály, a cyklus "Rusové … jejich ikony a touhy” Dany Kyndrové, která  se věnuje tomuto tématu téměř čtyřicet let. Jejím záměrem je pokusit se o určitý esej o životě ruského národa, počínaje 70.  léty 20. stol. až do současnosti

 

 Sobota 23. 4. 2016 v 17.00 hodin

  • Kambodža – Kingdom of wonder
    Volné vyprávění fotografky českého původu Anny Betts o jejím téměř desetiletém pobytu a práci fotografa v Kambodže, kde kromě poutavého příběhu můžete získat i cenné turistické informace o jihoasijském regionu

     

Neděle 24. 4. 2016 v 15.00 hodin

  • Od reflexu k ambrotypiím / Od portrétu k erotice – přednáška Petra Jedináka  

 Neděle 24. 4. 2016  od 14.00 hodin

Galerie umění pro děti - 1. patro 
Workshop pro nejmladší návštěvníky PRAGUE PHOTO


Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/ix-rocnik-prague-photo-2016-aneb-prazska-fotograficka-skola-je-jedna-z-nejstarsich/

 

 

 

Hodnocení:  100 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková