Divoké narozeniny Maxipsa Fíka aneb Jiří Šalamoun dětem aneb když se ilustrátor také do svého dětství vrací

10.05.2016 14:01

Galerie Villa Pellé - Praha

10. 5. – 12. 7. 2016

 

Na vernisáži výstavy děl jednoho z nejznámějších českých ilustrátorů 2. pol. 20. stol.  - Jiřího Šalamouna -  jsme měli příležitost se s autorem i s jeho dcerou Barbarou Šalamounovou, ilustrátorkou se setkat osobně a současně oslavit s Maxipsem Fíkem  jeho 40 let.

 


 

Profesor Jiří Šalamoun byl obdarován kyticí z fíků a nechyběl ani čtyřpatrový marcipánový dort, který  po svém rozkrájení rychle mizel v ústech malých i velkých návštěvníků.  Výstava je určena především dětem. Akci, kterou jsme díky krásnému slunečnímu podvečeru mohli strávit na zahradě, slavnostně zahájil kurátor výstavy Jan Rous mimo jiné i slovy, že v době normalizace byly děti ochráněny Šalamounovými kresbami... ať již Maxipsa Fíka či dalšími postavičkami…

 

 

 

 

Jiří Šalamoun kromě stovky ilustrovaných knih, grafik, řady filmových, divadelních a výstavních plakátů, grafických úprav knih a časopisů je znám i řadou kreslených filmů. Z nich nejpopulárnější se stal večerníček o životě Maxipsa Fíka (1976). Od roku 1981 k tomu přidala i knižní podoba. Od roku 1990 – 2003 Šalamoun vedl ateliér ilustrace a grafiky na VŠUP v Praze, v roce 1992 byl jmenován profesorem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ve všech patrech galerie jsme zhlédli originální ilustrace či plakáty Jiřího Šalamouna, který nám ve svém díle představuje svůj magický fantazijní svět a který přitahuje děti i rodiče několika generací a je zdrojem poezie, radosti, hravé nostalgie, ale i ironie a černého humoru.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Vystavili jsme mimo jiné i originální fólie z večerníčku Maxipes Fík, které jsou podepsané Jiřím Šalamounem a které si můžeme zakoupit. Polovina finančního výtěžku bude věnována na charitu pro nemocné děti,"   řekla Klára Voskovcová.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MagicBox

V podkroví si mohou děti kromě videa vyzkoušet MagicBox. Je to ryze český výrobek, mobilní interaktivní vzdělávací zařízení, určené pro nejmenší děti. Umožní jim nejen kreslit, ale i hrát zajímavé hry. Podporuje kreativní myšlení i rozvoj motoriky. (www.magbox.cz)

 

Výstavu provází doprovodný program zahrnující komentované prohlídky, přednášky a besedy, animační programy a tvůrčí dílny, a také hravé nedělní Mumraje, aneb tvůrčí odpoledne v zahradě pro rodiče a děti s účastí zajímavých hostů.

 

Kurátor: Jan Rous

160 00 Praha 6

Pelléova 10

Máme otevřeno: úterý –neděle: 13. 00 – 18.00 hodin

www.villapelle.cz

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/jiri-salamoun-evidence-80-aneb-cim-jsme-starsi-tim-vic-ziskavame-nadhled-a-jsme-shovivavejsi/

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková

Foto: © Ing. Olga Koníčková