Denisa Kirschnerová: Hurvínkova nebesíčka aneb naučme Žeryka mluvit či ani smrt nás nerozdělí!?

27.10.2015 14:30

Nakladatelství Fragment  pokračuje ve svém plánu spolupráce s Divadlem Spejbla + Hurvínka, když již předtím vydalo knihy jako  ´Hurvínkova cesta do Tramtárie´, ´Jak pan Spejbl prášil´ a ´Hurvínek mezi osly´. Nyní držíme v ruce novou knížku  ´Hurvínkova nebesíčka´, jejíž autorkou je  Denisa Kirschnerová. Jedná se opět o knižní zpracování úspěšného loutkového představení Divadla Spejbla a Hurvínka.

 

Jak se přihodilo, že se Hurvínek, Mánička a jejich kamarád pes Žeryk setkali se svérázným znalcem zvířat doktorem Kytlem, s jeho kocourem Petrklíčem a hubatou kavkou Francim? Všechno začalo tím, že se Hurvínek rozhodl naučit Žeryka mluvit lidskou řečí. Hurvínek a jeho kamarádi se ocitnou v podivuhodném domě zvaném Nebesíčka, který se tu a tam zjevuje v Praze na Malé Straně. Najdou v něm podivnou skříňku Kostitřasku, ale k čemu slouží, neprozradíme. Pokud se to chceme dozvědět, pusťme se do čtení! (oficiální anotace)

 

Knihu  jsme rozdělili do osmi kapitol. Každou z kapitol můžeme číst samostatně. Děj do dalšího čtení ani po delší čtenářské pauze nezapomeneme, pokud ano, můžeme dětičkám ve stručnosti vždycky provést rychlé resumé předchozí kapitoly.

 

 A jak to vlastně začalo? Všechno to začalo tak nevinně! Jako vždy! Hurvínek se začal frajersky vychloubat, že bude mít nejlepší úkol z přírodovědy, že Žeryka naučí mluvit…no, ve škole je z toho poprask,

Čteme od první řádky! Jak se mohl i již Hurvínek s Máničkou  octnout na Nebesíčkách?  A jak je Žeryček přivítal? A co muí Hurvínek udělat, jak a co musí pochopit, aby své milované zvířátko dostal opět mezi živé…?

A propos! Spejbl tu projednou vůbec nemá dovolený vstup do knížky…proč? No, asi by ho z toho neposlušného a nerozumného Hurvínka pepka bohužel klepla…

 

Kniha pro radost i poučení – aneb každý mluví tak, jak mu zobák narostl  No, a na závěr knihy si přečteme poučení, jaké že má být naše chování ke zvířátkům? A jak jim máme rozumět? A proč zvířata nemohou mluvit lidskou řeší? A jak mluví vlastně zvířata…nacvičíme si např.  – žába kváká. No, hádejme dále …kočka, morče…?..příjemnou zábavu přejeme… 

 

Kniha se čte dobře. Převažují dialogy, jež jsou plné fantazie a  nudit se nebudeme ani my dospělí. Přesto doporučujeme spojit četbu knihy s návštěvou stejnojmenného divadelního představení.

 

Pokud, zejména před nastávajícím vánočním čase, zakoupíme knížku našim dětem, které ještě číst neumějí, můžeme ji jim předčítat před spaním. A aby nedocházelo k mýlce, co kdo říká, měli bychom aspoň trochu modulovat hlas podle loutky, která dialog vede. A ti větší děti, čtenáři, si už jistě poradí samy.

Edice: beletrie pro děti a mládež/ edice Pohádky pro děti od 5 let /Pohádky pro školáky do 9 let

 

www.fragment.cz

www.albatrosmedia.cz

 

Nakladatelství: Fragment

Jazyk: český 

Pořadí vydání: 1.

Rok a měsíc vydání: 2015/09

Počet stran: 48

Vazba: pevná

Pro čtenáře od 5 let

Foto: Jiří Vyskočil

Doporučená cena: 229 Kč

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/martin-klasek-denisa-kirschnerova-hurvinkova-cesta-do-tramtarie-aneb-jak-zachranime-zerycka-/

 

Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/jak-pan-spejbl-prasil-aneb-proletme-se-na-kouli-jako-baron-prasil-/