Jak pan Spejbl prášil aneb proleťme se na kouli jako baron Prášil

10.03.2013 16:16

Miki Kirschner

Helena Štáchová

 

Nově vydaná kniha ´Jak pan Spejbl Prášil´, kterou vydalo Nakladatelství Fragment, je dílem Mikiho Kirschnera a Heleny Štáchové. Kniha vznikla na základě stejnojmenného divadelního představení, které se hraje v Divadle Spejbla + Hurvínka v Praze 6 – Dejvicích a je ilustrovaná barevnými fotografiemi Jiřího Vyskočila. Vyšla tak již druhá kniha ze série (Vzhůru za dobrodružstvím), kde se opět setkáme s našimi oblíbenými hrdiny – Hurvínkem, Spejblem, Máničkou, tetou Kateřinou i se psem Žerykem. 

 

Nakladatelství Fragment totiž pokračuje ve svém plánu spolupráce s Divadlem Spejbla + Hurvínka, když již předtím vydalo první knihu ze série ´Hurvínkova cesta do Tramtárie´.    

Nakladatelství Fragment plánuje vydat jako třetí část ze série další knihu, rovněž napsanou na základě divadelní hry, tentokrát půjde o hru ´ Hurvínek mezi osly´, která bude navíc obsahovat písničky a noty.

 

Inspirace u Karla Zemana

Jistě všichni známe film o baronovi Prášilovi, který je vynikajícím dílem Karla Zemana, a tak autoři divadelního představení, a následně i této knihy, v něm nalezli vynikající inspiraci pro své dětské diváky i čtenáře. Neboť, co známe z dětství, to nás nejvíce poznamená, takže se pobavíme i my dospělí.  

 

Kniha je rozdělena do sedmi kapitol

Každou z kapitol můžeme číst samostatně, děj do dalšího čtení ani po delší čtenářské pauze nezapomeneme. Jinak můžeme dětičkám ve stručnosti vždycky provést rychlé resumé předchozí kapitoly.

 

Obsah:

1 Doma u Spejblů

2 V říši mocného sultána

3 Na Sýrovém ostrově

4 Na moři

5 V břiše velryby

6 Na měsíci

7 Zase doma

 

Některé kapitolky nejsou, ale příběhem barona Prášila inspirovány. Schválně si tipneme, zda to poznáme!?

 

A jak to vlastně začalo?

Všechno to začalo tak nevinně! Hurvínek dostal za úkol vymyslet, jak usnadnit cestování. Inspiroval se baronem Prášilem, který se nechal vystřelit na dělové kouli. Kde ale Hurvínek takovou kouli sežene? A tak proč cpe do staré roury od kamen fotbalový míč?  A je to tady!  Najednou... prásk! Z roury míč vyletí a s ním i taťulda Spejbl! Jsme už zvědavi, jak to dopadne? A dokáže pan Spejbl, který vypráví o svých neuvěřitelných příhodách, nás vůbec přesvědčit, že je to všechno pravda? Prožijeme skvělá dobrodružství a dozvíme se také, jak to doopravdy bylo!  A přitom všechna Spejblova dobrodružství prožíváme kompletně se všemi hrdiny, tj. s celou  rodinou, tj. S Hurvínkem v parádním oblečku, se Spejblem v bílé paruce, Máničkou v červeném turbánku i paní Kateřinou jako muslimkou. Jen postrádáme psa Žeryka, který zůstal doma, aby pohlídal byt. 

 

Číst od první řádky!

Knihu jsem si přečetla jedním dechem, i když už zdaleka nejsem ve věku dětském.  Zejména mne zaujal v druhé kapitolce barvitý popis sultána, kde začínáme sledovat dobrodružství našich hrdinů, kteří uniknou jen tak tak popravě. Naštěstí připlachtí na tržišti vypůjčeném létajícím koberci Mánička!  A když všichni po střetu s pelikánem přistanou do podivné země, kde se jim nohy lepí, na Sýrový ostrov, počteme si barvité líčení o rozličných vůních sýrů.  A jak se všichni z ostrova dostanou? Ne, neřeknu, nechceme přece přijít o vzrušení, které v nás jejich nečekané osudy vyvolávají. Nebudeme přece ošizeni o to správné napětí, které knížku provází od začátku až do konce. Samozřejmě, že naši hrdinové v případě potřeby pomohou obyvatelům roztodivného ostrova a za odměnu se tak naši hrdinové octnou na lodi na moři.   A proč pak skončí všichni v břiše velryby?  A jak se z ní dostanou?  Jak si poradili? A kdo jim poradil? Jak se mohl i již jenom Spejbl a Hurvínek  octnout na Měsíci?  A jak je přivítal bezhlavý král Měsíce, zlí Slunečníci, rozzuřené včely…? No, a na závěr se zasmějeme zcela zdemolovanému bytu u Spejblů,  musí to být nádhera na divadelní scéně,  všude saze a prach... Ale to my, milí čtenáři, jsme pěkně doma v teploučku a přece čisťouncí. Že mám pravdu, milí rodiče i milé dětičky!

 

Kniha pro radost i poučení

No, a na závěr knihy si přečteme poučení, jaké že je cestování nejsnadnější a nejlevnější? No, hádejme…? No, přece v našich snech a představách, nebo také s pomocí nějaké krásné knížky!

Kniha ´Jak pan Spejbl prášil´ se čte dobře, převažují dialogy, je plná fantazie a mystických prvků a ani na okamžik se nudit nebudeme. Přesto doporučujeme spojit četbu knihy s návštěvou stejnojmenného divadelního představení.

 

Když křtíme knihu

Na slavnostním křtu knihy, v Paláci knih Luxoru na Václavském náměstí v Praze, za účasti autorů knihy i ostatních loutkoherců Divadla Spejbla + Hurvínka, jsme si vyslechli slova Hurvínka. Popřál knize, aby se líbila dětem, a tak prohloubila jejich vztah k němu.  A co řekl Spejbl? Ten si přál, aby kniha se četla, aby nebyla jen ozdobou v regálech, aby si ji děti přečetly aspoň 2x až 4x, aby byla kniha pak pěkně ošmataná. A pokud šlo o věk loutek, děti to moc neuhádly, tipovaly tak na 6 až 8 let.  Ale chyba lávky! Poslušná Mánička a pes Žeryk se narodili v roce 1930 (82 let), neposlušný Hurvínek a věčně pobouřený Spejbl v roce 1926 (86 let),  a nejmladší je ´bábinka´- paní Kateřina Hovorková, která se narodila  až v roce 1971 (41 let) .

Pokud, zejména před nastávajícím vánočním čase, zakoupíme knížku našim dětem, které ještě číst neumějí, můžeme ji jim předčítat před spaním. A aby nedocházelo k mýlce, co kdo říká, měli bychom aspoň trochu modulovat hlas podle loutky, která dialog vede. A ti větší děti, čtenáři, si už jistě poradí samy.

 

Vydalo Nakladatelství Fragment, s. r. o.

 

Pujmanové 1221/4, Praha 4

jako svou 2384. publikaci, 80 stran, 1. vydání, rok 2012, cena 249 Kč 

Beletrie pro děti a mládež/ edice Pohádky pro děti do 7 let /Pohádky pro školáky do 9 let

 

Pro děti navíc vydalo Nakladatelství Fragment více než 50 samolepek v brožované úpravě:

ve dvou sešitech o 12 stranách po 89 Kč (Hurvínek - Poznáváme barvy, Hurvínek - Poznáváme tvary).

 

www.fragment.cz

e-mail: fragment@fragment.cz

 

Ing. Olga Koníčková

Foto:  Jiří Vyskočil