Chlapci a chlapi z druhého břehu aneb to nejlepší z Šestáka ve prospěch Prague Pride

13.08.2015 10:10

café/snack/bar Druhý břeh  - Praha

11. - 31. 8. 2015

 

Když nás (všechny!) oslovila vesměs internetovými cestami ředitelka již tradičního festivalu Prague Pride Kateřina Saparová provokativním tvrzením že ´všichni jsme stejně teplí´, uvědomili, jsme si, že už popáté budeme za www.www-kulturaok-eu.cz svědky a v rámci svých možností i účastníky tohoto festivalu.

 

Zajímavá informace týkající se letošního, jubilejního 5. ročníku zazněla z úst Kateřiny Saparové. 

Myslíme si, že je čas přestat se soustředit jen na LGBT komunitu a otevřít naši akci skutečně všem lidem bez rozdílu, tedy i heterosexuální většině,“ uvedla doslova ředitelka festivalu, který byl až doposud programově orientován na gay, lesbickou, bisexuální a transgender tematiku.

Samozřejmě, že bychom i bez této ´změny´ festival navštívili a navštěvovali, jak by to jen šlo, také, ale tento zajímavý a podle nás i prospěšný posun v programu festivalu nás zaujal tím víc. A tak jsme z nepřeberné celotýdenní nabídky hledali to – podle nás a v rámci nové koncepce - nejzajímavější. Další zajímavosti jsou na jiném místě tohoto webu (https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/prague-pride-2015-aneb-slunicko-ovsem-svitilo-vsem/ jako průřezová reportáž ´letem festivalovým světem´. 

 

Nevíte, co s dnešním večerem?

Tak byla skromně a neokázale avizována špičková výstava fotografií Petra Šestáka,  jíž jsme se se zájmem zúčastnili. Celý ´zvací´ text zněl takto:

„Nevíte, co s dnešním večerem? Přijďte se podívat na dnešní vernisáž výstavy Chlapci a chlapi z druhého břehu k nám na Druhej břeh. Připraveno pro vás bude občerstvení v podobě chuťovek z naší nabídky, příjemné víno a nealko, hrát bude dobrá muzika a taky bude na co koukat.

 

A pak to celé mělo ještě i upřímný osobní dodatek:

„Tak jsme se pro jednou rozhodli udělat něco dobrého a v rámci dnešní vernisáže výstavy, která se koná jako side event k Prague Pride se odehraje i dražba jedné z fotografií. Výdělek z dražby bude věnován na podporu festivalu Prague Pride. Zároveň Druhej břeh, tedy jako my, věnujeme z dnešního večera 10% tržeb také na podporu Prague Pride. Takže i malej drink pomůže - tak neváhejte a přijďte se s námi pobavit.

Přijďte v úterý 11. 8. 2015 v 19.00 hodin na Druhej břeh a pomozte dobré věci.

Vaši Michal a Petr, ´A je to´-  tým z Druhýho břehu

Těšíme se na Vás!“

No, uznejte, kdo by odolal.

Petr Šesták - mág mužného aktu

I když jsme ten večer věděli až moc dobře, co s časem, konalo se v Praze prakticky v tutéž dobu i několik jiných vernisáží a akcí (čtěte náš web www.www-kulturaok-eu.cz a dozvíte se vše, co jsme stihli a považujeme za kulturu O. K.), vernisáž v galerii a kavárně Druhý břeh jsme pominout prostě nemohli. Proč? Autorem fotografií je totiž Petr Šesták. Tak to se nemůže nevidět. Prodejní výstava portrétů a aktů předního mladého českého fotografa Petra Šestáka zahrnující průřez jeho tvorbou za posledních 6 let v kombinaci s příjemným, mírně industriálními prostorem kavárny Druhý břeh, je nad jiné. Navíc, vernisáž byla vyšperkována dobročinnou aukcí jedné z vystavených fotografií. Což je lákavé samo o sobě. Vzrušení na dvakrát, dalo by se říci.

 

Tak jaké to tedy bylo?

Jedním slovem skvělé. Nálada – vzdor příšernému vedru sužujícímu snad každého – perfektní. A vezmeme-li v potaz heslo letošního Prague Pride ´všichni jsme stejně teplí´ s dovětkem, že běžná teplota lidského těla je 36,5 °C, odkazujícím k faktu, že všechny lidské bytosti jsou si rovny a jakékoli rozčleňování do skupin přináší jen diskriminaci a další negativní jevy. To sedělo. Dokonce si myslíme, že jsme – vzdor zoufale, ale marně se snažící lokální klimatizaci – nebyli všichni stejně teplí, ale přímo horcí, až z nás lilo. Bylo to tam takové hic, pot a úsměvy.

Prostory kavárny byly našlapány jak ranní metro do Kolbenky. Skladba návštěvníků, obdivovatelů fotek Petra Šestáka i jeho přátel a přátel jejih přátel, odpovídala idejím paní ředitelky Kateřiny Saparové. I když tam osobně nebyla a zastoupil ji jeden z jejích spolupracovníků, dejme jí ještě - zprostředkovaně - jednou slovo. Letošní kampaň má být, a je, jak bylo vidět, reakcí na nárůst šikany a extremistických nálad v české společnosti, zaměřené proti všem odlišnostem. A to – jak známo - pramení jen a jen z neznalosti.

 

„Lidé se vždy bojí toho, co neznají. Proto festivalem chceme zprostředkovat vzájemné poznání mezi LGBT komunitou a většinovou společností. Prague Pride není jen sobotní veselý průvod, ale celý týden s rozmanitým programem, v němž si jistě každý dokáže vybrat akci, která jej osloví, “  řekla doslova Kateřina Saparová.

 

A z akce na Druhém břehu, stejně jako z předchozího kratšího pobytu na Střeleckém ostrově, to můžeme i z vlastní zkušenosti potvrdit. 

 

A co fotky měly správný drajv?

Autor, fotograf Petr Šesták vybíral a osobně instaloval z rozsáhlého období a z obrovského množství fotek. Nakonec jich dostalo prostor v galerii 34. Všechno černobílé jednotně paspartované, nepobuřující, ale emotivně eroticky vzrušující fotoakty mužů, mladíků i veteránů. Pohledná těla, žádní pražští Venoušové, žádné podbízení lacinou lascivitou, vše nafoceno tak, jako by šlo o právě zachycenou momentku. Mnozí z modelů byli ostatně přítomni mezi námi. A všichni na výstavu zvolení, měli pod svou fotkou své křestní jméno, bez ohledu na věk, pojetí a atmosféru fotografie. Momentky z volna, ze zamyšlení, z ranní kávy, z večerní pohody. Akční i klidné. Jak který model zřejmě autora oslovil a jak se dohodli, bez zbytečných naturalizmů a přesto s vyzařující a všudypřítomnou mužností.

 

A dražený snímek?

No, vyvolával mezi přítomnými diskuzi. Muž ve svém aktu projevující důvěrný (?) postoj k ženské, životem a užitím poznamenané figuríně vyvolával nejednoznačnou reakci. Byl kompozičně odlišný od ostatních snímků a nabízel řadu příběhů a vysvětlení. A přesně o to asi Petru Šestákovi šlo, nebo se nabídlo, poznáním jeho modelu, nebo…, no každý nechť si dovypráví ten příběh po svém…

 

Podstatné je, že dražba proběhla. Po obdivuhodně skromném a neokázalém projevu a slovu autora, které sklidilo opravdu spontánní potlesk.

Dražby samé se ujala půvabná a osobitá slečna Dominika. Její šarm a kouzlo rozvášnily přítomné – z obou břehů, bez rozdílu – tak, že když navyšovala cenu po 100 korunách a v jednu chvíli se to pravidelné přihazování poněkud zadrhlo, byla auditoriem vyzývána, aby si odložila a že ceny půjdou nahoru. Těžko říci, z ´kterého břehu´ přítomných to zaznělo, ale dlužno dodat, že to kvitovaly ´břehy´ oba. I my na www.www-kulturaok-eu.cz . Neprošlo. Dražitelka zachovala dekorum a cena stejně stoupala, tak jako naše napětí. Konec skvělé show, kde se, myslím, už tím naplnilo přání paní ředitelky, aby festival  a jeho dění bylo pro všechny, koneckonců, stejně žhnoucí, bylo naplněno do puntíku. Dívka Dominika všechny přítomné – vesměs pány z obou břehů – ale i dámy, dovedla až k závěrečnému poklepu na částce 3 500 korun. Tedy 35 přihození! To jde.

 

Ostatně i sám autor fotek, Petr Šesták, to později nadšeně okomentoval takto:

„Ještě jedno malé shrnutí: Cena dražené fotky na podporu Prague Pride se vyšplhala na krásných 3500 Kč. K tomu 17 rezervací na fotky....Báječný výsledek a nádherný pocit pro mě, jako autora. Nezbývá mi než poděkovat všem zúčastněným. Moc rád jsem vás všechny viděl a bylo mi s vámi skvěle. Jo, a nemohu zapomenout na kluky a holky z café/snackbaru Druhej břeh za prvotřídní servis!“

Ano. Přesně tak. Lépe a souhlasněji bychom to nevyjádřili ani my, takže se k slovům Petra Šestáka, s dovolením, připojujeme i za www.www-kulturaok-eu.  

 

Petr Šesták

Narodil se v roce 1975 v jižních Čechách. Vystudoval gymnázium a obchodní akademii. Focení se věnuje od mala. Poprvé ho k němu přitáhl táta. Fotili spolu a dělali fotky v temné komoře na půdě. Sestavování záběru a vytváření fotky samotné byl pro něj napínavý a fascinující proces objevování nové reality, kterou sám aktivně spoluvytvářel a zdokonaloval.  A tato fascinace u něj trvá dodnes.

Od střední školy se focení věnoval stále více, a po přestěhování do Prahy v roce 2006 se stalo hlavní náplní veškerého volného času. Fotí převážně kluky a muže, ale rád spolupracuje s každým, kdo má zájem o zajímavou fotografii pro sebe, nebo chce svůj portrét darovat někomu blízkému.

Fotografuje nejraději v ateliéru, ale vyráží i do přírody. Hledání vhodných exteriérů je jeho dalším koníčkem.Připomíná mu to práci detektiva nebo hledače pokladů.  Příroda – voda, skály, kmeny stromů, tráva, listí, květiny nebo i obyčejná hlína a písek ve spojení s lidským tělem dokážou vytvořit jedinečnou symbiózu. (Více na https://www.petrsestak.com/)

Druhej břeh

Který pražský břeh je ´ten druhý´ je věčnou otázkou. Zakladatelé nového café/bistra Druhej břeh na ni odpověděli jasně tím, že podnik otevřeli na levém břehu Vltavy v uličkách Prahy 5. Jednoduchý interiér jde ruku v ruce s jednoduchým menu, v němž nechybí kvalitní vína ani káva, ale hlavně sendviče, polévky a saláty. Restaurace se blíží americkému stravovacímu modelu, kdy právě tato trojkombinace tvoří základ každodenního oběda.

café/snack/bar Druhej břeh

150 00 Praha 5 - Smíchov

máme otevřeno: denně od 9.30 - 18.00 hodin

Vodní 586/17

 

 

 

Prague Pride

Festival letos v Praze probíhá od 10. do 16. srpna 2015. Součástí jsou kulturní, společenské, debatní i duchovní akce. Na týden před sobotním průvodem vyrostla na Střeleckém ostrově festivalová vesnička. Široká veřejnost může navštívit koncerty, umělecké workshopy, sportovní odpoledne nebo si třeba užít piknik. V Pride House se letos proměnil Langhans – Centrum Člověka v tísni, kde se po celý týden odehrávají veřejné debaty.

Prague Pride 2015 uvítá významné mezinárodní hosty, řada z nich se přijede podělit o svůj inspirativní příběh na večeru Pride Voices. Bude mezi nimi bývalá islandská premiérka a první veřejně vyoutovaná hlava národní vlády Jóhanna Sigurðardóttir, nizozemský plavec Johan Kenkhuis – jeden z 11 otevřeně gay sportovců na olympiádě v Athénách 2004 nebo palestinský gay Abdul Rawashdi z oceňovaného dokumentu Yariva Mosera Neviditelní, který se před svou rodinou musel ukrývat na území Izraele. Do Prahy míří také 130členný pěvecký soubor The London Gay Men´s Chorus, který je od roku 1991 nejsilněji znějícím hlasem LGBT lidí po celém světě. Kompletní program čítající více než 120 akcí je zveřejněn na www.praguepride.cz.

Autorem letošní kampaně, která slogan ´Všichni jsme stejně teplí´ doprovází záběry lidí pořízenými termo-kamerou, je kreativní tým agentury Made by Vaculík.

Komunikace spojená s letošním festivalem volně navazuje na kampaň www.sbarvouven.cz, jejímž prostřednictvím letos Prague Pride představila on-line poradnu pro LGBT osoby, jejich rodiče, učitele apod. Služby poradny za prvních pět měsíců provozu využilo již přes 600 návštěvníků.

 

Namátkou některé odkazy na předchozí ročníky na našem webu www.www-kulturaok-eu.cz :

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/maika-elan-the-pink-choice-aneb-cim-jsme-vyjimecni-/

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/fotoreportaz-z-prague-pride-2013-aneb-co-nam-wenca-nikonicek-zase-pripravil-/

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/festival-prague-pride-2012-aneb-za-trochu-lasky-sel-bych-sveta-kraj-j-neruda-/

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/transgender-me%3a-kultura%c2%b4cas%c2%b4kontext-aneb-jsou-soucasti-3-rocniku-festivalu-prague-pride-2013/

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/depresivni-deti-touzi-po-penezich%3a-%c2%b4robot-revue%c2%b4-aneb-k-lasce-musi-byt-dva%2c-treba-i-robot/

 

Hodnocení:  99 %

 Richard Koníček

Foto: © Ing. Olga Koníčková