Depresivní děti touží po penězích: ´Robot Revue´ aneb k lásce musí být dva, třeba i robot

11.08.2013 19:01

(Depressed  children wish for money: Robot Revue) –(qeer edition)

 

Piazzeta Národního divadla
Národní  4
Praha 1
Divadelní představení: Robot Revue - 14. 8. 2013/19.00 hodin

 

Umělecké těleso: Depresivní děti se rozhodly ukázat, že jsou nejen umělecky tvořivé, ale i technicky zdatné, a pozvali nás  na večer, v úterý 7. 8. 2013,  plný robotických překvapení .  Na  1. patře Galerie Jaroslava Fragnera  jsme za ukrutánského vedra  zhlédli  skoro dvouhodinové představení  ´Robot Revue´.

 

V rychlém spádu k robotům
* Hned na začátku divadelního představení  jsme vybrali pro čtyři roboty k nim protějšky z řad diváků. A tyto páry  pak strávili celé představení až do konce hry. Poté jsme byli poučeni,jak vzniklo slovo robot v Česku, kdy se na tomto  pojmu  podle  Karla Čapka hry R.U.R.  dohodli oba Čapkové (Karel  i Josef).  Slovo robot jsme převzali ze slova ´robota´-  kdy lidé vlastně pracovali pořád…slovo robot se ujalo celosvětově!  A robot? Ten vlastně také pracovat může pořád, že!

* Poté následovala  technická část představení, kdy jsme mohli ochutnat jídlo robotů (br!!) ,  vyšperkovat své tělo jako robot (stůl plný stříbrných rourek, rourek i lepidla) a sestavit si na počítači vlastní hudbu.

* Poté jsme zhlédli minipředstavení o robotech podle hry K. Čapka R.U.R.ve třech rychlostních verzích, a dobře jsme se bavili.

* Poté jsme s úlevou, že konečně, jsme zhlédli undergroundový film – kde zjistíme, jak to vlastně s těmi roboty v budoucnu bude…zda  nám budou schopni nahradit i živého partnera?...uvidíme sami…přijďme se pobavit a zatleskat jim…byli skvělí…

Hodnocení: 80 %
 

Umělecké těleso  -  Depresivní děti touží po penězích - je zcela nezávislé.  Od roku 2004 realizuje řadu kulturních projektů, převážně divadelních cyklů v netradičních prostorech. A oživuje nezvyklá prostředí svým uměním, reaguje na současná společenská témata, vnáší silné interpretační přístupy, propaguje a vytváří  progresivní současné umění různých žánrů a druhů (divadlo, literatura, video, film, výtvarné umění), obohacuje  kulturní život v republice, ve městě i na venkově.
 

Piazzeta Národního divadla
Národní  4
Praha 1
Středa 14. 8. 2013 – 19.00 hodin

e-mail: depresivni.deti@gmail.com
www.depresivnideti.com

www.pozorholky.cz

 

„Učíme se být ke gayům tolerantní, k rovnoprávnosti je ale ještě daleko.“

Prague Pride 2013  - 10. ročník
12. – 18. 8. 2013

Letošní  výstava velkoformátových fotografií na Piazettě ND  (od 12. – 31. 8 2013) i festivalu Prague Pride 2013 bude ve znamení  ´coming outu´ (čti kaming aut). 

Co  pod pojmem  ´Coming out rozumíme´?
• V širším smyslu znamená označení procesu, během kterého člověk rozpoznává a akceptuje svoji menšinovou sexuální orientaci („coming out před sebou samým“ či tzv. „vnitřní coming out“).

• Vnější coming out - používá se pro okamžik, kdy se osoba se svojí orientací dobrovolně svěří jiným osobám (nejčastěji rodině, přátelům, známým, spolupracovníkům), veřejně ji deklaruje anebo svoji orientaci přestane tajit před svým okolím. Proces coming outu nelze zaměňovat s outingem, což je zveřejnění sexuální orientace třetí osobou, nejčastěji proti vůli samotného subjektu.

• Někdy  používáme  pro vnitřní coming out český výraz "sebepřijetí", v souvislosti s vnějším coming outem se objevuje i mírně zavádějící sousloví "přiznat svou homosexualitu", které odkazuje na překonané pojetí homosexuality jako něčeho pohoršujícího či trestného, anebo "přihlásit se k homosexualitě".

• V USA i dalších zemích připadá na 11. říjen tzv. Coming Out Day, který slouží pro upozornění na existenci sexuálních menšin ve společnosti, jejich potřeby a problémy. 

• (Zdroj:  z Wikipedie)

 

Pár informací neuškodí
Průvodu hrdosti  v sobotu 17. 8. 2013 bude předcházet  skoro stovka událostí - veřejné debaty, koncerty, výstavy fotografií… V ulici Na Příkopech – od 13.00 do 14.00 hodin se nejdříve sejdeme, a pak vyrážíme na Letnou (prostor za kyvadlem). V 16.00 – 22.00 hodin budou koncerty moderovat herci Jan Cína, Petr Vančura  a Olats Otesoc.   Současně budeme mít k dispozici DJ Stage a JarmaQ. 

www.praguepride.cz

www.praguepride.com

 


Ing. Olga Koníčková
Foto: internet

Pro fajnšmekry nejnovější zpráva o robotovi Kirobo z Japonska:
Posádku mezinárodní stanice ISS posílil první android – robot Kirobo, tvář mu dal Astro Boy
• Japonský androidní robot se stal dalším členem osádky Mezinárodní vesmírné stanice
• Robota Kirobo s tváří podle animovaného seriálu Astro Boy přivezla  japonská nákladní loď HTV (při řízeném návratu a sestupu do atmosféry  pak shoří) .
• Kirobo mluví japonsky, protože bude dělat společníka budoucímu japonskému veliteli ISS Koičimu Wakatovi, který tam dorazí na podzim
• Robot je naprogramován, aby poznal Wakatu  a přijal ho za svého nadřízeného
• Kirobo (jméno z japonského výrazu pro naději a z mezinárodněného českého robot) je vysoký 34 cm a váží 1 kg
•  Kirobo  má zastupovat svého ´pána´ při společné činnosti osádky v kontrolní místnosti stanice, pomáhat mu s vědeckými experimenty, zaznamenávat konverzaci a rovněž komunikovat se svým identickým dvojčetem Miratou na Zemi
• Tvůrcem robota Kirobo je Tomotaka Takahaši, šéf společnosti Robo Garage Co.
• ( aa –zdroj Rudé právo – 10. 8. 2013)