Cena Vladimíra Boudníka! aneb jaká byla Grafika roku 2016?

16.02.2017 15:18

22. ročník Ceny Vladimíra Boudníka/23. ročník soutěžní výstavy Grafika roku

Clam  -  Gallasův palác

16.  2. – 26. 3. 2017

Grafika roku je tu už po třiadvacáté a zájem stále roste 

Vzhledem k zástupu tvůrců, co se grafice u nás věnují soustavně i dalších, kteří se grafikou vyjadřují jen příležitostně a ještě většího počtu těch, kdo sami netvoří, ale grafika je osloví, nás, diváků a milovníků výtvarna, bylo logické, že si takový zájem vyžádá přehlídku.

 

Nazvána byla Grafika roku a 1. ročník odstartoval  roku 1994. Byl důsledkem rozpuku možností otevřeného vyjádření tvůrců, možností vyjadřovat se - až do té doby - umlčeným a možností otevírajících se adeptům novým. Přehlídka tedy vznikla a ujala se. Rok co rok zájem o ni a s ní spojenou výstavu, nejlepšího za uplynulý rok, rostl a roste. Bez ohledu na věk tvůrců, styly, techniky i témata. Jak k tomu uvádějí organizátoři celé akce z Nadace Hollar:

 

 

 

 

 

 

 

„Grafika roku je výstavním projektem s dlouholetou tradicí a je v České republice zcela jedinečným projektem zaměřujícím se na představení a zprostředkování současné grafické tvorby širokého spektra českých umělců – grafiků…. Soutěže se každoročně účastní stovky renomovaných českých autorů i studentů a výstava se tak stává platformou pro navázání mezigeneračních uměleckých vztahů, umožňuje teoretikům i samotným umělcům každoročně zhodnotit posun a trendy ve volné grafické tvorbě.“

 

 

 

 

 

 

 

Cena Vladimíra Boudníka je takový malý Řád bílého lva pro grafiky

Nebylo divu, že po vyhlášení soutěže Grafika roku na dveře pořadatelů ťukala myšlenka udělovat ocenění nejvyšší. Za nesmrtelnost v oblasti grafiky, dalo by se říci. Otázku, jak cenu nazvat, vyřešil konsenzus těch, kdo se diskuze zúčastnili. Jako nejvhodnější mimořádná a symbolická osobnost se jevil Vladimír Boudník (17. 3. 1924 Praha – 5. 12. 1968 Praha).

 

Mimořádný grafik a malíř, představitel aktivní a strukturální grafiky, zakladatel uměleckého směru, tzv. explosionalismu, který odešel od práce předčasně, zdrcen a zlomen vpádem okupačních vojsk v srpnu 1968 – vlastní rukou. Od roku 1995, tedy od 2. ročníku soutěže Grafika roku, je udělována pravidelně i cena Vladimíra Boudníka. Jak praví oficiální klauzule:

 

„Cena Vladimíra Boudníka je prestižní ocenění v oblasti umělecké grafiky, určené českému umělci za významný tvůrčí přínos v dané oblasti…Cílem je společenské ocenění umělců grafiků za tvůrčí přínos české grafice, za přesvědčivý a výrazný soubor grafických děl objevného výrazu či formy bez časového a generačního omezení….“

 

 

A že to tak je, dokazují jména těch, kdo už mimořádný titul získali: Ladislav Čepelák, Dalibor Chatrný, Alena Kučerová, Eduard Ovčáček, Jan Kubíček, Jan Měřička, Květa Pacovská, Michal Cihlář, Marie Blabolilová, Jiří Anderle, Jaroslava Severová, Lubomír Přibyl, Vojtěch Kovářík, Zdeněk Sýkora, Mikoláš Axmann, František Hodonský, Jiří Lindovský, Oldřich Kulhánek, Zbyněk Janáček, Jindřich Růžička a loni oceněný Dalibor Smutný.

 

 

 

 

 

 

 

 

Akce Grafika roku a Cena Vladimíra Boudníka za rok 2016 uděleny

 

Počátek roku je u všech oborů příležitostí udělovat nejrůznější ceny za rok minulý. Od filmu přes divadlo, po literaturu. Mnohé ceny jsou diskutovány, průběhy předání bulvarizovány, a tak uspořádat podobnou akci pro grafiky důstojně a neškrobeně není snadné. Letošní ročník, byl druhý, pořádaný Nadací Hollar. Akce se konala, opět, v opravdu důstojném Mramorovém sále Clam-Gallasova paláce.

 

 

 

 

 

 

 

Náš web www.www-kulturaok-eu.cz byl Nadací Hollar přizván, aby se spolu s dalšími medii, umělci, teoretiky umění i zástupci klíčových institucí a sponzorů, akce osobně zúčastnil. Obava z nedůstojného prostředí tak nehrozila a nenastala obava o důstojný a inteligentní průběh ceremoniálu.

 

Letos byly hlavními postavami celé akce opět předseda správní rady Nadace Hollar, ing. Michal Najman a projektová manažerka Nadace Hollar, Mgr. Kateřina Obozněnková. Oba celý akt moderovali a posouvali od rizik trapnosti, nudnosti, zdlouhavosti a nedůstojnosti podobných akcí. Dopadlo to tedy výborně a spokojenost, dobrá nálada a pospolitost všech přítomných, zejména oceněných, to dokazovala.

 

Následná prohlídka přehlídky prací ve výstavních sálech Clam - Gallasova paláce, kam jsme se hromadně přesunuli, dokazovala živý zájem všech a byla živým neformálním diskuzním fórem přítomných. Připomeňme, že do soutěže bylo přihlášeno rekordních 272 prací a na výstavu se z nich vměstnalo 147!. Víc než dost na to, aby si divák, tvůrce i odborník udělal dostatečný přehled o vývoji naší grafiky v minulém roce. 

 

Karel Malich jako 22. laureát Ceny Vladimíra Boudníka

Na již 22. Cenu Vladimíra Boudníka byli letos nominováni: Šimon Brejcha, Jan Hísek, Karel Malich, Miloš Michálek, Ondřej Michálek, Pavel Piekar, Miloslav Polcar a Jan Vičar.

 

 

22. laureátem Ceny Vladimíra Boudníka se stal Karel Malich,

a to po zásluze, neboť podle slov výběrové komise:

Malichovy grafické práce se vyznačují puristickou formou,

jednoduchostí tvaru a linie.

Jeho vesmírem je čistá bílá plocha…“

 

Ano, ač v povědomí je Karel Malich znám více prostorovými díly, viz nedávná výstava v Museu Kampa (https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/karel-malich-nove-objeveny-rediscovered-aneb-jak-lze-do-prostoru-take-vstoupit/) a zejména nezapomenutelná v Jízdárně Pražského hradu (https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/malich/) z roku 2013.

 

Malichovy práce grafické, zaslané do soutěže Grafika roku, potvrdily jeho mistrovství a všestrannost.

 

Nominace na ceny Grafiky roku 2016

Nominace na Hlavní cenu Kategorie A – velký formát: Šimon Brejcha, Petr Brožka, Jan Holoubek, Jan Jemelka, Iva Krupicová, Martin Mulač, Gabriela Nováková, a Klára Stodolová

  • Cenu získal Jan Jemelka za dřevořez – Zimní lept

 

Nominace na Hlavní cenu Kategorie B – malý formát: Lenka Falušiová, Lenka Kahuda Klokočková, Petr Nikl a Petr Štěpán

  • Cenu získal Petr Štěpán za měkký kryt - Milenci  

 

Nominace na Cenu Simeony Hoškové / Kategorie C – studenti: Jakub Bachorik, Eva Bičanová, Stanislava Bílá, Lenka Falušiová a Olga Moravcová

  •  
  • Cenu získal Jakub Bachorik za dřevořez motorovou pilou, linoryt – Haf & Hail

 

Nominace na Cenu za tisk z výšky: Zdenka Hušková, Jan Jemelka, Vojtěch Kovářík, Ivo Křen a Klára Stodolová

  • Cenu získala Klára Stodolová za dřevořez – Motýlí keř

 

Nominace na Cenu za tisk z hloubky: Stanislava Bílá, Šimon Brejcha, Jaromíra Němcová a Martin Velíšek

 

  • Cenu získal Martin Velíšek za prořezávaný hlubotisk – Ouverture

 

 

 

Nominace za Cenu za serigrafii: Jan Bažant, Eduard Halberštát, Leona Hlavinková, Miroslav Macík a Jakub Špaňhel

  • Cenu získal Jan Bažant za kolorovaný sítotisk, stříkané šablony – Podél toku

 

Nominace na Cenu za digitální tisk: Petr Brožka, Markéta Crhová, Berenika Ovčáčková, Vlas Presnetsov a Veronika Skalická

 

  • Cenu získala Markéta Crhová za dílo – Mech

 

 

 

 

 

 

Cena Poroty:

  • Cenu získal Petr Brožka za grafický list – Symetrie č. 7 (počítačová grafika)

 

 

 

Cenu za litografii se v letošním ročníku porota rozhodla neudělit.

 

 

 

 

22. ročník Ceny Vladimíra Boudníka

23. ročník soutěžní výstavy Grafika roku

konané pod záštitou primátorky hl. města Prahy Adriany Krnáčové a ministra kultury ČR Mgr. Daniela Hermana, za spolupořadatelství hl. m. Prahy a MČ Praha 1, pořádá Nadace Hollar ve spolupráci se Sdružením českých umělců grafiků Hollar.

 

110 0 Praha 1

Husova 20

Máme otevřeno: út-ne: 10.00 – 20.00 hodin

www.hollar.cz

https://www.facebook.com/GrafikarokuCZ/

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/grafika-roku-2014-cena-vladimira-boudnika-aneb-ceska-grafika-jiz-popelkou-neni-/

 

Hodnocení:  99 %

Richard Koníček

Foto: © Richard Koníček, © Ing. Olga Koníčková