Bohunka Waageová: V kosmu a na náměstí krále Jiřího aneb duhové vlnění či stvoření

05.04.2018 09:23

Informační centrum MČ Praha 3/Galerie Toyen - Praha

4. - 27. 4. 2018

 

Bohunku Waageovou, malířku, ilustrátorku, grafičku a organizátorku výstav, jsme znali na www.www-kulturaok-eu.cz doposud jen z výstav Hollaru a z výstavy v bývalé galerii Portheimka. Proto jsme uvítali možnost zhlédnout konečně, na vlastní oči, také její samostatnou výstavu, která se koná v prostorách prestižního výstavního stánku Prahy 3, v Galerii Toyen. Na vernisáž této lákavé výstavy nás jako vždy pozvala jménem městské části Praha 3 její starostka paní Vladislava Hujová.

 

První osobní setkání s Bohunkou Waageovou

O Bohunce Waageové se tvrdí, že její tvorba je reflexí magického minula a optimistické, i když nejednoznačné budoucnosti, což podává s laskavostí a nadhledem. Jak jsme při osobním setkání shledali, platí to i pro osobní vztah k ostatním. I těm, co teprve poznává. Jako nás…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vešli jsme do vlídného podzemí Galerie Toyen totiž první. Bohunka Waageová, drobná, subtilní, tam byla v té chvíli sama. Jen ona a její obrazy. Znovu, pokolikáté už asi, trochu snad i rozpačitě, obhlížela uspořádání, zda je vše v pořádku. Inu, premiéra výstavy. Radostně a trochu překvapeně na nás pohlédla. Ujistili jsme ji, že jsme sice první, ale že za námi se už trousí četní další hosté. Dali jsme se do řeči a vzájemně představili. Se smíchem a nadhledem překlenula i malé milé zmatení pojmů při vzájemné výměně vizitek. Vyzařovala z ní pohoda, pozitivní energie a radost z okamžiku. Vzápětí ji už ale atakovali další a další, zahrnovali ji květinami, polibky i radostnými pohledy a autorka zářila, obležena svými přáteli. My se tak mohli věnovat jejím obrazům, dokud byl v galerii klid a čas. Vnímat a vpíjet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obrazy Bohunky Waageové

Nejde je vidět. Je třeba je zažít. Nechat se jimi vtáhnout a unést do hlubin, nadčasí i bezčasí, do citů, jež jsou v nich obsaženy a které - když se jim poddáme - z nich přecházejí i na nás.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I když je autorka především grafička, členka slovutné SČUG Hollar,

nebojí se vstupovat i do hájemství malířství.

Její propagátorka a kurátorka této výstavy, Olga Szymanská,

ji coby malířku charakterizuje jako

 

„ovlivněnou linkou - linií,

s hlubokým smyslem

 pro detail

a vazbou na konkrétní znaky a symboly ve volných barevných plochách obrazů,

čímž v nich dosahuje až podmanivé moci a specifického kouzla…“

 

A přesně tak na nás obrazy působí. Ne, nejde je jen vidět, je třeba je zažít. Názvy, jimiž jsou opatřeny, naznačují jak směrovky, ale nevedou jako turistické značky. Cestu si ne-musí, ale může, najít každý sám. Podle své fantazie. A tak ani realistické názvy obrazů nejsou zárukou reálna (Břízy, Varhany, Jablko, případně v titulu výstavy citované Na náměstí krále Jiřího). Působí tak, ale s přesahem pro vlastní či autorčino duchovno. Natož pak obrazy s názvy abstraktnějšími (Událost vesmírné poutě, Horoucí srdce, Let s katedrálou, Nový Fénix, Cesta ke světlu, Zrod vesmíru, Zrod hvězdy, Vesmírné divadlo, Do jiného času, Duhové vlnění či Stvoření) nebo dokonce navozujícími (V žáru horkého léta, Vůně koruny, Stalo se v Kuksu nebo Jákobův žebřík). Nic není jen tak, vše má v sobě vždy něco navíc a je na nás najít si ono - CO.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zahájení…

Zahájení za Galerii Toyen bylo na Evě Slezákové, na milé hostitelce. Úvodní slovo měla Olga Szymanská. Ani ta nás ale nevedla k výkladu obrazů Bohunky Waageové. Konstatovala jen, že obrazy působí poklidně, pocitově a vzletně. A na své sbírce básní pak Szymanská doložila všestrannost Bohunky Waageové, která jí básně ilustrovala, neboť k básním se její obrazy hodí nejvíc. Na důkaz nám pak přečetla jednu z nich - báseň Anděl.

My si k tomu dovolíme dodat, že obrazy Bohunky Waageové jsou vlastně už samy o sobě jakési malované básně, a že by se daly naopak básně psát podle nich.

 

… s překvapením…

Zahájení výstavy byl celou dobu přítomen i Jan Vodňanský. Nic divného, umělců zde bylo víc. Ale jak se ukázalo, Jan Vodňanský, přítel Bohunky Waageové, jí často výstavy zahajuje. A vyhověl jí i tentokrát. A jak je jeho zvykem, nejen, že nás oslovil jako běžný obdivovatel autorčiny tvorby, ale také oživil svůj vstup přednesem trojice svých nonsensových básní a k nemalé radosti přítomných i zpěvem jednoho ze songů (píseň Maršálové) z repertoáru zlaté éry spolupráce nesmrtelné dvojice Skoumal - Vodňanský, a to vše s  hudebním doprovodem z doneseného CD.

 

(https://www.youtube.com/watch?v=Crnbz_kdyfo)

 

130 00 Praha 3

Milešovská 846/1 (přímo na rohu náměstí Jiřího z Poděbrad)

Máme otevřeno:

po, st: 9.00 - 19.00 hodin

út, čt, pá: 9.00 -16.00 hodin

Vstup: volný

Bohunka Waageová (*29. 5. 1948 v Ústí nad Labem)

  •  
  • 1963 – 1967: Střední odborná škola výtvarná v Praze (prof. J. Kaiser, J. Mahelka)
  • členka Sdružení českých umělců a grafiků Hollar
  • ocenění: 1995/ cena Masarykovy akademie umění, 1997/ cena Franze Kafky
  • sbírky: Středočeská galerie, MK ČR, Galerie výtvarného umění v Litoměřicích, Galerie výtvarného umění v Rychnově nad Kněžnou a soukromé sbírky doma i v zahraničí

 

 

Grafiku i obrazy Bohunky Waageové

charakterizuje imaginativní estetické myšlení a abstraktní vír barev a světla.

Obrazy nejsou symboly pocitu jednotlivé bytosti,

nýbrž vyjadřují myšlenku splynutí vášně a věčnosti,

něčeho, co nemá začátek ani konec.

(www.waageova.cz)

 

Hodnocení:  99 %

Richard Koníček

Foto: © Richard Koníček

 

www.galerietoyen.cz

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/jubilanti-hollaru-2018-aneb-leta-leti-jako-cvoci-ci-neprodejna-prutrz-mracen/

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/ceske-more-aneb-ani-jednatricet-pohledu-na-umori-neumori-/

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/hollar-dnes-hollar-today-aneb-scug-hollar-zavrsilo-100-let-trvani-vystavou-v-obecnim-dome/