27. Mezinárodní filmový festival Praha - Febiofest 2020 - Škola svádění aneb časosběrný dokument jak ruské děvočky k emancipaci přicházejí

02.10.2020 09:56

 

 

Cinema City Slovanský dům

22. 9. 2020

 

Febiofest 2020 to měl letos asi nejtěžší ze všech, často také ne příliš jednoduchých ročníků.

Boj - ne o přežití, ale o žití - nakonec zvládl. I když pamětníci minulých ročníků trpí. Opatření, jež nese doba a strach, který do nás pumpují media horem dolem, dělá své.

A k tomu změna místa, velkoleposti a všeobecné nálady. No, roušky věnované každému diváku jsou milé, snaha organizátorů obdivuhodná, ale přece na všem leží jen stín nepohody. A nejen tím, že sedící, platící, nebojácný divák musí na svět funět skrze roušku.

 

Ale takový už je současný stav světa. Nejsme výjimka. Tak raději hurá k filmům. Na www.www-kulturaok-eu.cz  jsme opět „lovili“ v léty osvědčené sekci označené Docs.

 

Škola svádění

Název je samozřejmě svůdný. Zejména, když pod tímto názvem, či jeho minimálních obměnách, vzniklo filmů více a byly opravdu o svádění a nejen o tom. I tento projekt je sice o svádění, ale ne jako prostředku k sexu, tedy ne především, ale jako prostředku k utržení se od role predikované samotným tatíčkem vší Rusi. Jeho citace v titulcích a hlase či přímo v záznamu film provázejí. Ano, v postsovětské zemi už žena nemusí být nutně jen v šátku, montérkách, holínkách a na traktoru či za soustruhem.

 

Ale to hlavní, k čemu je nabádána a za co je dál i hodnocena, je její role matky, kuchařky, hospodyně, služky, a když muž - živitel - chce, tak i matrace. Ale sebevzdělávání, seberealizace, pracovní zapojení v jiném než děleném pojetí je tam už za hranou.

 

A vyhovovalo-li to ještě jejich matkám, tak dnešním děvočkám to vyhovovat nemíní. Ale jak uniknout? Škola svádění je kurz. Ne na to jak chlapa připravit a uspokojit, to víceméně zvládne každá, ale jak chlapa ulovit, zbalamutit a dostat se jeho prostřednictvím dál. Výš. Nejlépe ulovit oligarchu a mít se jako carevna. A o tom, a proto Škola svádění je. Hraný dokument o třech pokusech o únik na společenská nebesa.

 

Tři v jednom

„Dokumentární mozaika vykresluje sedm let v životě Diany, Lidy a Viky. Všechny tři ženy se snaží najít jistoty a získat vyšší sociální status, což není v patriarchální kultuře současného Ruska nic jednoduchého. Aby dosáhly svých cílů, přihlásí se do „kurzu svádění“, kde se učí, jak žít, myslet a chovat se tak, aby byly milovány. V době, kdy je téma rovnoprávnosti a seberealizace na pořadu dne, vypráví Škola svádění velmi důležitý příběh.“ (Febio)

 

Časosběrný dokument ze sekce Docs

Není na škodu, vidět, sledovat, a trochu i pochopit, že není jen náš svět a naše myšlení, ale že to může být i jinak. A - z nejrůznějších pohledů - to dokumentují filmy z festivalové sekce Docs.  Tituly této sekce to braly od jednoho možného konce ke druhému. Zatímco o epizodě ze série přírodní, nazvané Nevlídná planeta: Oceány (Režie: Guillermo Navarro / 2019 / 47 min) jsme už na našem webu informovali ( viz. náš článek: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/a27-mezinarodni-filmovy-festival-praha-febiofest-2020-nevlidna-planeta-oceany-aneb-neni-na-svete-jen-david-attenborough-a-bbc-i-kdyz/ ), o ostatních zajímavostech osobní pohled nabídnout nemůžeme. Ne vše se dá stihnout a vidět.

 

A tak filmy jako

Až se moře změní v modré  (Režie: Jia Zhang-ke / 2020 / 111 min)

 Expedition Amelia (Režie: Chad Cohen / 2019 / 95 min)

 Marianne & Leonard: Slova lásky (Režie: Nick Broomfield / 2019 / 97 min)

 Nic než krása (Režie: Erwin Wagenhofer / 2019 / 116 min)

 Občan K (Režie: Alex Gibney / 2019 / 128 min)

 Promítač (Režie: Abel Ferrara / 2019 / 81 min)

 Příběhy z bambusu (Režie: Shaheen Dill-Riaz / 2019 / 96 min)

Velká zelená zeď (Režie: Jared P. Scott / 2019 / 90 min)

 

jsme k naší lítosti neviděli.

 

Film Škola svádění (Režie: Alina Rudnitskaya / 2019 / 97 min) jsme si však ujít nenechali.

Už kvůli ohlasu snímku z festivalu Jeden svět.

Jak to viděl Jeden svět?

„Nasadit vysoké podpatky, dbát na svůdné pohyby a přesně vědět, jak zaujmout vhodného muže, s nímž se žena vdá, a bude tak zabezpečená a navždy šťastná. Diana, Lida a Vika kvůli tomuto „umění“ navštěvují speciální kurzy v ruské škole svádění. Také je tu naučí, do jaké role se má žena v Rusku stylizovat, aby byla muži milována. Podaří se studentkám svádění dosáhnout svých snů? Dokumentováním osudů partnerského života tří žen v období sedmi let autorka vytvořila tragikomický portrét ruské patriarchální společnosti. Žena tu bez muže není nic, naopak je společensky žádoucí, aby ženy dosahovaly lepšího sociálního statusu pouze prostřednictvím sňatků s výše postavenými muži. (Jeden svět).

 

A jak jsme to viděli my na www.www-kulturaok-eu.cz ?

Ani my neprozradíme, jak dopadly tři děvočky v tomto dokumentu. Jen prozradíme, že každá jinak a ne vždy k jejich spokojenosti. Ale tak už to v rozmanitém životě chodí. Nezbývá ale než dodat, že nelitujeme, že jsme ten film viděli. Není to sice, když si to vezme z gruntu, film oddechový film, ale je poučný a stojí za to ho vidět. Kdyby pro nic jiného, tak ze studijních důvodů. A režisérka filmu, Alina Rudnitskaya, je toho zárukou.

 

 

Alina Rudnitskaya

Ruská režisérka, scenáristka a producentka natáčí dokumentární snímky od roku 2002. Za své filmy získala řadu ocenění na mnoha významných festivalech po celém světě. Její tvorba má charakteristický rukopis, originální perspektivu a lidský rozměr. Nezajímá ji pouze zobrazování faktů, ale zároveň zkoumá i vnitřní život svých protagonistů.

 

Původní název: School of Seduction

Země: Rakousko, Dánsko, Norsko, Rusko

Rok výroby: 2019

Režie: Alina Rudnitskaya

Hudba: Karwan Marouf

Střih: Cathrine Ambus

Jazyk: ruština

Titulky: angličtina, čeština

Distributor: Autlook Filmsales

Sekce: Docs

Trailer:

https://www.youtube.com/watch?v=mbmbD-U8Vos

 

 

Hodnocení:  99 %

Richard Koníček

Foto: © Richard Koníček, www.febiofest.cz