27. Mezinárodní filmový festival Praha - Febiofest 2020 - Nevlídná planeta: Oceány aneb není na světě jen David Attenborough a BBC, i když…

25.09.2020 10:02

 

Cinema City Slovanský dům

20. 9. 2020

 

Febiofest 2020 to měl letos asi nejtěžší ze všech, často také ne příliš jednoduchých ročníků. Boj - ne o přežití, ale o žití - nakonec zvládl. I když pamětníci minulých ročníků trpí. Opatření, jež nese doba a strach, který do nás pumpují media horem dolem, dělá své.

 

A k tomu změna místa, velkoleposti a všeobecné nálady. No, roušky věnované každému diváku jsou milé, snaha organizátorů obdivuhodná, ale přece na všem leží jen stín nepohody. A nejen tím, že sedící, platící, nebojácný divák musí na svět funět skrze roušku.

 

Ale takový už je současný stav světa. Nejsme výjimka. Tak raději hurá k filmům. Jako první jsme na www.www-kulturaok-eu.cz  „lovili“ v léty osvědčené sekci označené Docs.

Tituly zde nabízené:

Až se moře změní v modré (režie: Jia Zhang-ke / 2020 / 111 minut)

Expedition Amelia (režie: Chad Cohen / 2019 / 95 minut)

Marianne & Leonard: Slova lásky (režie: Nick Broomfield / 2019 / 97min)

Nic než krása (režie: Erwin Wagenhofer / 2019 / 116 minut)

Občan K (režie: Alex Gibney / 2019 / 128 minut)

Promítač (režie: Abel Ferrara / 2019 / 81minut)

Příběhy z bambusu (režie: Shaheen Dill-Riaz / 2019 / 96 minut)

Škola svádění (režie: Alina Rudnitskaya / 2019 / 97minut)

Velká zelená zeď (režie: Jared P. Scott / 2019 / 90 minut)

a

Nevlídná planeta: Oceány (režie: Guillermo Navarro / 2019 / 47 minut)

 

Naše volba - Nevlídná planeta

Film jsme si vybrali ani ne tak pro jeho víc než symbolický název k současnému dění na planetě, ale pro ryze dokumentárně technické záběry prezentované tentokrát ne BBC a její superstar Davidem Attenboroughem, ale společností s neméně vysokým renomé, National Geographic a hvězdou ze zámoří Bearem Gryllsom. Jak to zvládají za oceánem? A náš názor?

 

Zvládají. Technika, trpělivost a důvtip tvůrčího týmu umí fascinovat. Pravda přece jen víc senzacechtivě, ale umí. A trochu i varují, ne-li straší. Příroda je i v tomto případě neokoukatelná. Tedy, a to je dost z filmu citelné, ta, jež nám po tom všem našem „lidském“ pinožení, ještě zbyla a o níž nám nezbývá než doufat, že i přežije. A nejen na umných záběrech.

 

Samozřejmě se nabízejí odkazy na obdobné dílo, jakým byl v celku nedávno uvedený film Our Planet. Ale upřímně, ono vlastně nelze natočit nic jiného než to, co je. Jen to umíme díky technice líp a líp. A snímek je opravdu řemeslná paráda, byť opakuje známé. A tušená apokalypsa z oteplování? Také známé blues, jež se už za desetiletí stává obehraným a nevnímaným. Film se sice snaží i o tvrdší rify, ale člověk si říká, zda je zahlušená mobilní generace mileniálů vůbec vnímá jinak než tím, že požírá všeliké bizarní „pamlsky“ v alternativním objektu s pocitem, že právě tím tu planetu zahrání. Jo, film stojí za to.

 

Epizoda Oceán

Nutno doříci, že film je jednou z částí šestidílné minisérie. Jako celek i jako každá epizoda zvlášť zkoumá všemožné způsoby, jimiž zvířata zvládají přežití i v těch nejnehostinnějších koutech světa. Nic jiného jim ani nezbývá. Celosvětové klima je, jak víme, čím dál krutější a čím dál méně stabilní. Zvířata tak (i díky nám) musejí čelit stále silnějším požárům, vánicím, lijákům či suchu. Pro některé živočišné druhy je toho hodně a zanikají, pro jiné šance se s tím vypořádat. Film pak podtrhávají výdobytky techniky, neboť k natáčení byly použity nové technologie, umožňující opravdu hodně detailní pohled na měnící se planetu. A poznámka na závěr: Bear Gryllsom není David Attenborough a naopak. I v tom se časy mění… 

Původní název: Hostile Planet: Oceans

Režie: Guillermo Navarro

Země: Spojené státy

Rok výroby: 2019

Délka (min): 47

Jazyk: čeština

Distributor: Channels.cz

Sekce: Docs

Trailer: https://www.facebook.com/watch/?v=1216521221841077

Kdy a kde film můžeme v rámci Febiofestu v regionech vidět?

29.  9. 2020 / 10.00 hodin/ České Budějovice

  6. 10. 2020 / 10.00 + 17.00 hodin/ Děčín

 

Hodnocení:  89 %

Richard Koníček

Foto: Richard Koníček, www.febiofest.cz

 

Trailer: https://www.facebook.com/watch/?v=1216521221841077