26. MFF Praha - Febiofest 2019: Nikdy neodvracej zrak aneb dusný film o Německu na hraně režimů, aneb zlo bylo, je a bude …

22.05.2019 13:15

Cinestar Anděl - Praha

23. 3. 2019

 

Jeden z nejsilnějších filmů z letošního Febiofestu, alespoň pro osoby, mírně poučené o peripetiích dějin, byl německý, překvapivě hodně sebereflexní, snímek Nikdy neodvracej zrak.

 

I když titulková věta ve filmu samozřejmě zazní, možná není jediným možným mottem filmu. Ano, zazní tam proto, aby nabádala malého hrdinu, potažmo každého diváka a vlastně každého z nás vůbec, abychom se snažili vidět vše doopravdy, na vlastní oči, protože jedině tak si o tom můžeme udělat svůj vlastní názor a ten pak mít a nedat si ho nikdy vzít.

 

Jiné, neméně výstižné motto je druhá rovina filmu, vyjádřená originálním názvem Werk ohne Autor, čili Dílo bez autora. Ač je snímek otevřená sebereflexe Němců na jejich přelomovou a stále ještě nedávnou minulost, i s jejími důsledky a přesahy, je to film o umělecké svobodě. A možná hlavně o ní. Vzdor každému režimu a bez ohledu na něj. Ten konflikt poznáváme ve filmu jak za fašistického režimu v nacistickém Německu, tak za režimu raně socialistickém při vzniku NDR a do třetice pak v až bezbřehé svobodě v režimu kapitalistickém.

 

Jde o typovou ságu jedné generace Němců, zahrnující turbulence, rozhodné části jejich žití. Snímek zvládá s přehledem jak životní příběh hrdiny od malého chlapce po silnou uměleckou osobnost na vrcholu sil a začátku hvězdné umělecké kariéry, ale i mnohé typické ´detaily´, spojené se všemi výše uvedenými režimy. A na pozadí všeho je všudypřítomné zlo, které se - žel - umí adaptovat na každý režim a na každou situaci.

 

 

Rozhodně silný film,

na který se jen tak hned nezapomíná…

 

 

Taková byla sekce Central Park

Ve festivalové sekci Central Park se objevily filmy pro diváky všech profesí, každého věku i všemožných zájmů. A to jak zábavné, tak plné emocí a až hrdinných činů. Výběr tvůrců a představitelů byl navíc plný známých jmen a zahrnul i řadu distribučních předpremiér stejně jako filmy úspěšné v zahraničí, které se do našich kin mimo Febiofest nedostanou.

 

Nikdy neodvracej zrak

Rozsáhlé německé drama režiséra snímku Životy těch druhých sleduje 30 let života výtvarníka Kurta Barneta, jehož postava je volně inspirovaná jedním z nejvýznamnějších vizuálních umělců 20. století Gerhardem Richterem. Kurtova umělecká kariéra, ale hlavně osobní život jsou krutě poznamenány dětstvím v nacistickém Německu a děsivým rodinným tajemstvím jeho životní partnerky Elizabeth.  (zdroj: Febio)

 

Poznámka o dvou jménech s filmem spojených

Ve filmu vystupuje postava ´jakéhosi´ malíře Kurta Barneta (představen je Tomem Schillingem). Ale u této postavy se jedná o volnou inspiraci osudy skutečného malíře a to Gerharda Richtera, který je aktuálně považován a odborníky kvalifikován jako nejvýznamnější vizuální umělec 20. století. Praha měla v roce 2017 tu vzácnou příležitost zhlédnout obrovskou výstavu jeho děl v sálech Paláce Kinských na Staroměstském náměstí a druhou část výstavy v Anežském areálu. My za www.www-kulturaok-eu.cz jsme měli navíc díky pozvání Národní galerii možnost se Gerhardem Richtrem osobně setkat a v naší rubrice věnované výstavám, o něm a jeho výstavě přinést návštěvníkům našeho webu obsáhlý článek. (pro zájemce je k dispozici odkaz na konci tohoto článku).

 

A druhé jméno, které podle nás stojí za povšimnutí?

 

Je to jméno představitele všudypřítomného zla, impozantní německý herec Sebastian Koch (* 1962, Karlsruhe). Jeho role a její ztvárnění je děsivé. Špičkový odborník, na straně jedné, poslušný stroj na zabíjení, na druhé. Bezcitný pragmatik, jdoucí si podle svého a za svým i za cenu zločinných praktik na vlastní dceři. Manipulátor, bezcharakterní kariérista spolčený s každým a za každé situace ve svůj prospěch. Padouši se hrají dobře, ale Sebastian Koch ho zahrál nad jiné. Jen se na plátně objeví, už máte tlak v žaludku a strachem vyšší tlak.  Svou hereckou výjimečnost dokázal v řadě rolí a mnoha filmech. Vždyť jen v roce 2018, v roce vzniku filmu Nikdy neodvracej zrak, natočil nepřehlédnutelné Bel Canto, a mohli jsme ho vidět v takovém přelomovém filmu, jakým byl Most špionů z roku 2015 a dalo by se pokračovat. Už pro ty dvě osobnosti - pomineme-li děj - stojí za to film vyhledat. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Název snímku: Nikdy neodvracej zrak 

Originální název: Werk ohne Autor

Žánr: Drama, Thriller, Historický

Země původu: Německo, Itálie

Rok výroby: 2018

Režisér a scénář: Florian Henckel von Donnersmarck

Kamera: Caleb Deschanel

Hudba: Max Richter 

Střih: Patricia Rommel, Patrick Sanchez Smith 

Scénografie: Silke Buhr

Kostýmy: Gabriele Binder

Hrají: Sebastian Koch, Tom Schilling, Lars Eidinger, Paula Beer, Florian Bartholomäi, Saskia Rosendahl,Oliver Masucci, Cai Cohrs, Ina Weisse, Jevgenij Sidichin, Mark Zak, Rainer Bock, Hanno Koffler, Florian Bartholomäi, Pit Bukowski, Ben Becker, Ulrike C. Tscharre, Jonas Dassler, Johanna Gastdorf, Martin Bruchmann, Jörg Schüttauf, David Schütter, Michaela Caspar, Antonia Bill, Chris Theisinger, Anke Sabrina Beermann, Johannes Allmayer, Hans-Uwe Bauer, Matthias Faust, Andreas Nickl, Oleg Tikhomirov, Martin Baden, Benjamin Lillie, Linda Svobodová, Jeanette Hain, Bruno F. Apitz, Inga Birkenfeld, Lutz Blochberger, Luc Feit, Konstantin Frolov, Sven Gerhardt, Hannes Hellmann, Eva Maria Jost, Jacob Matschenz, Manfred Möck, Oscar Müller, Jörg Pose, Rainer Reiners, Anton Rubtsov, Marlene Tanczik, Juta Vanaga, Axel Wandtke, Adrian Zwicker, Stefan Mehren, Manuel Zschunke

 

Jazyk: německy

Titulky: české

Stopáž: 189 minut

Žánr: drama, thriller, historický

Distributor: CinemArt a. s.

Premiéra v českých kinech: 25. 4. 2019

Světová premiéra: 4. 9. 2018 - filmový festival Benátky

Ocenění: Academy Awards 2019 - Caleb Deschanel (kamera)

Hodnocení: 99 %

Richard Koníček

© Ing. Olga Koníčková, www.febiofest.cz

  

(https://twitter.com/Febiofest)
 (https://www.facebook.com/febiofest/)
 (https://www.febiofest.cz)
 (https://www.instagram.com/febiofest/)
 (https://www.febiofest.cz/en/)

Copyright © 2018 MFF Praha - Febiofest

All rights reserved
MFF PRAHA - FEBIOFEST s.r.o.

Praha 21. - 29. 3. 2019 / Regiony 1. 4. - 18. 4. 2019

 

 Trailer -  znělka Febio: 

https://www.youtube.com/channel/UCkIR1AfZTMuBXnYn_95A2XQ

 

Trailer snímku Nikdy neodvracej zrak:

https://www.youtube.com/watch?v=DMisdLvN3DE

 

O snímku Most špionů

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/most-spionu-aneb-americky-film-s-hloubkou-lidskosti/)

 

Více o Gerhardu Richtrovi:

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/gerhard-richter-aneb-co-jsem-jeste-ve-svem-dile-nevyzkousel-cim-vas-jeste-prekvapim/