Most špiónů aneb americký film s hloubkou lidskosti

21.11.2018 11:00

ICP3  - Praha Žižkov

2. 11. 2018

 

V rámci promyšlené dramaturgie projekcí významných filmů, jakou pravidelně dvakrát každý měsíc přináší zájemcům akční a úspěšné Informační centrum Prahy 3, jsme se odstupem času (film vznikl již v roce 2015) setkali na projekci s filmem, který dokumentuje jednu významnou událost z doby vrcholné studené války, konkrétně z roku 1957.

 

Dnes už asi málokdo zná historii tak, aby věděl, co pojem most špionů znamenal. Málokdo má  ponětí o unikátním aktu výměny špiona, vyslaného jednou mocností (SSSR) do druhé mocnosti (USA) a o jeho dopadení a následné výměny za jiného špiona z opačné strany (USA), který byl pro změnu dopaden v rivalské mocnosti (SSSR). Unikátnost události je v tom, že oba přežili, a tak způsobili precedens v řešení v možném vztahovém konfliktu. Od té doby se svět špionáže na obou stranách k podobným taktickým krokům občas  uchyluje nadále. Jen se o tom raději moc neví. Co ale asi neví, skoro nikdo nejsme zasvěcení, jak to tenkrát bylo. Detaily, zákulisí, konkrétní kroky. Spielbergův film z roku 2015 nazvaný jasně Most špionů nám to dostatečně detailně rozkryl.

 

Co napoví distributor CinemArt?

„Svět po obou stranách železné opony se propadá do šílené paranoie. Uplynulo více než 10 let od porážky nacistického Německa a lidstvo teď ohrožuje studená válka, napětí mezi USA a SSSR je téměř hmatatelné.

Když FBI v roce 1957 zatkne Rudolfa Abela (Mark Rylance), sovětského špióna žijícího v New Yorku, strach a mocenská nedůvěra se ještě více vystupňují. Abel se ve skutečnosti jmenuje Viljam Genrichovič Fišer. Řídil síť agentů a důmyslným způsobem do Moskvy odesílal kódované zprávy, a tak vyšetřování jeho případu do dějin vstoupilo jako ´Případ dutého nikláku´.

 

 

Americká vláda osloví Jamese Donovana (Tom Hanks), uznávaného právníka z Brooklynu, aby se chopil Abelovy obhajoby. Přes počáteční obavy jeho i rodiny a odmítání tak nepopulární kauzy se Donovan nakonec Abela rozhodne zastupovat. Chce zajistit, aby byl podroben spravedlivému soudu. Během příprav na obhajobu se mezi oběma muži začne vytvářet pouto, které je založené na vzájemném respektu. Donovan obdivuje Abelovu sílu a loajálnost. Před soudem přednese vášnivou obhajobou, aby ho uchránil před trestem smrti. Rudolf Abel je v říjnu 1957 odsouzen na 45 let vězení.

 

O tři roky později je nad sovětským vzdušným prostorem sestřelen americký průzkumný letoun U-2 a jeho pilot Francis Gary Powers (Austin Stowell) je zajat a odsouzen k 10 letům vězení.

CIA se obává, že Powers bude krutými výslechy a tvrdými vězeňskými podmínkami přinucen k odhalení přísně tajných informací. CIA proto osloví Donovana a přesvědčí jej, aby se stal členem záchranné mise. Donovan se vydává do Berlína, kde má za úkol vyjednat výměnu Abela a Powerse.

 Nedlouho po svém příjezdu se dozví i o americkém studentovi, který byl zatčen ve východním Berlíně. Vzdor CIA se nesoustředí jen na pilota, ale rozhodne se vyjednat propuštění obou, protože odmítá v této zemi kohokoliv opustit. Velká hra začíná ...“.

 

A co dodáváme my, jakožto diváci tohoto filmu, mírně historii poučení?

Konečně se v USA podařilo natočit film, který není prvo- i druho-plánovou agitkou o americké jedinečnosti, o jejich šíření demokracie všemi možnými i nemožnými prostředky. Není to ani jejich typický špionážní thriller a obejde se bez supermanských akcí.

 

Spielbergovi a jeho týmu šlo zjevně o víc. Tak trochu o dokument z té podivné doby, ke které ale nemáme daleko ani dnes, ale hlavně o lidský pohled na lidi, kteří se více čí méně danými okolnostmi stávají zprvu kolečky v chodu dějin, a pak dokonce jejich nechtěnými protagonisty. 

 

Lidský pohled je na filmu to nejcennější. Spielberg vytvořil v postavě rutinního právníka James  Donovan, jakých (snad) je či bylo v USA víc, skutečnou postavu, která se oproštěně od politiky věnuje obhajobě svého (nevyvoleného, leč přiděleného) klienta (plukovník Abel) tak, jak se právník klientově obhajobě věnovat profesně má. Bez ohledu na tlaky úřední, společenské a dokonce i rodinné.

 

 

 

Tvrdošíjnou a účinnou obhajobou skeptického a sarkastického klienta z druhého břehu si Donovan vykoleduje klíčovou roli v následné misi, kdy je třeba vyměnit jednoho špiona za druhého a čelit dokonce třem rozdílným zájmům dvou mocností a etablující se NDR, jež právě staví svou neblaze proslulou, Berlínskou zeď. Z obhájce se stává opět nechtěným, ale skvělým a hlavně úspěšným vyjednavačem. Jeho role vrcholí výměnou obou špionů na Mostě špionů.

 

Jde o striktně dialogový film, ne o ty americké nekonečné řeči u soudu, ale o dialog dvou lidí, jež okolnosti vehnaly, kam vehnaly a oni se jim staví čelem. Příval událostí zvládl Spielberg separovat ve zkratce na důležité, abychom neztratili kontinuitu.

 

 

Tom Hanks v hlavní roli samozřejmě dominuje, ale v přidělování cen zůstal za skeptickým a sarkastickým Markem Rylancem, který za svou vedlejší roli získal Academy Awards 2016, Golden Globes 2016, BAFTA2016, New York Film Critics Circle2015, AACTA International Awards 2016). Možná je to trochu i nespravedlivé, Tom Hanks táhne a fakticky uhraje věrohodně celý film, ale většinu diváků to u něj nepřekvapí, proto roli získal. Ale Mark Rylance je úchvatný a neokoukaný. A zazářil tak, že hlavní ceny na všech možných úrovních potkaly jeho. Ne neprávem a rozhodování mezi oběma bylo asi nesnadné.

 

 

 

 

 

 

 

Finále je silné, rovnocenně chlapské, i když už maličko barvotiskové. Ale oba aktéři si to po té své křížové cestě zaslouží a divák se s nimi octne v uvolněné euforii. Je to film, kterému lze po filmařské stránce těžko co vytkout.

 

 

Titul: Most špiónů

Originální titul: Bridge of Spies

Země původu: USA / Německo / Indie/ 2015

Producenti: Steven Spielberg, Marc Platt, Kristie Macosko Krieger, Henning Molfenter, Christoph Fisser, Charlie Woebcken

Režie: Steven Spielberg 

Scénář: Ethan Coen, Joel Coen, Matt Charman

Kamera: Janusz Kamiński

Hudba: Thomas Newman

Hrají: Tom Hanks, Mark Rylance, Amy Ryan, Alan Alda, Austin Stowell, Scott Shepherd, Michael Gaston, Sebastian Koch, Domenick Lombardozzi, Peter McRobbie, Stephen Kunken, Eve Hewson, Billy Magnussen, Victoria Leigh, Ashlie Atkinson, Jesse Plemons, Marko Caka, Doris McCarthy, Nolan Lyons, Greg Nutcher, Joachim Paul Assböck, Burghart Klaußner, Nadja Bobyleva, Martin Dew, John Rue, Paul Jude Letersky, Tracy Howe, Stephen Badalamenti, Joe Forbrich, David L. Price, Daniela Schulz, Rafael Gareisen, Nico Ehrenteit, Rainer Reiners, Dakin Matthews, Maik Rogge, Victor Schefé, Ivan Shvedoff, Matthias Gärtner, Moritz Berg, Mark Zak, Petra Marie Cammin, Chris Theisinger, Mike Houston, James Lorinz, Michael Pemberton, David Wilson Barnes, Joshua Harto, Joel Brady, SawyerBarth, Roger Smith (a. z.), Steven Boyer, Jonathan Walker, Andy Schneeflock, Noah Schnapp, Will Rogers, Henny Russell, Victor Verhaeghe, Frederic Heidorn

 

Střih: Michael Kahn

Scénografie: Adam Stockhausen

Kostýmy: Kasia Walicka - Maimone

Žánr: drama / historický / thriller

Stopáž: 142 minut

 

Hodnocení:  100 %

Richard Koníček (tisková zpráva CinemArt)

Foto: internet

 

Trailer:

https://www.youtube.com/watch?v=kMCeQf1MKzw