´Hradeckozámecká noc´2013 počtvrté aneb 31. 8. 2013 ve znamení hradů a zámků-nově informujemel!!

06.08.2013 14:43

 

V sobotu  31. srpna  2013 ve večerních a nočních hodinách  otevřeme  brány více než 60 českých hradů, zámků a dalších památek. Čeká nás již po čtvrté perná noc  –  ´Hradozámecká noc´.
Hradozámecká noc letos přichází v sezóně, kdy mnoho návštěvníků kvůli teplému počasí dalo přednost koupání před návštěvou hradů a zámků. Doufáme, že příjemné večerní počasí na konci léta naladí k návštěvě všechny milovníky památek,“ uvedla generální ředitelka NPÚ Ing. arch. Naďa Goryczková.


Jako návštěvníci podvečerních a nočních programů památek se můžeme těšit na  noční prohlídky historické i pohádkově-strašidelné, koncerty klasické i moderní hudby, ukázky poezie, performance a mnohá další lákadla. Z průběžného programu už nyní můžeme vybírat na webových stránkách památek a na www.hradozameckanoc.cz.

Rožmberk je centrem ´Hradozámecké noci 2013´
Hrad Rožmberk připravil program sladěný  do atmosféry ´Roku francouzské kultury´. Šlechtickým rodinám, které do českých zemí přišly z Francie či frankofonních zemí, ale také kultuře, kterou přinesly, je zasvěcen celý rok.

Změna programu je vyhrazena!
Protože může z různých důvodů dojít ke změnám, doporučujeme  zájemcům o ´Hradozámeckou noc ´ 2013 průběžně sledovat  zpravodajství Národního památkového ústavu na serverech www.hradozameckanoc.cz a www.npu.cz.  Tipy na výjimečné kulturní pořady i upřesněný program centra – hradu Rožmberka – budeme  postupně doplňovat…

 

 

Nyní dne 15. 8. 2013 podle tiskové zprávy doplňujeme!!

 

Na co se mohou návštěvníci Rožmberka těšit?

Odpolední program je již tradičně věnován rodičům a dětem – od 13:30 hod. se v prostorách hradního nádvoří a předhradí představí skupina historického šermu Vítkovci nebo hudební soubor CANTUS FIRMUS. Připraveno bude divadlo, kejklíři a mnoho dalšího.
Večerní program bude slavnostně zahájen v 19.00 hodin na hradním nádvoří.

Hlavním hostem večera kořeněného Francií bude Chantal Poullain, v atmosféře Roku francouzské kultury pak zazní nejen chanson nebo výběr z francouzské opery, ale také poezie v přednesu Saši Rašilova.

Milovníci módy a historie jistě ocení přehlídku historických vojenských uniforem a celý Rožmberk se na chvíli přenese i do časů Napoleona Bonaparte.
 

Na návštěvníky však čeká ještě mnohem víc!

V průběhu magické sobotní noci nabídne hrad Rožmberk návštěvníkům také unikátní noční prohlídky v doprovodu historických postav. Všem, kteří se zúčastní, může kouzlo Hradozámecké noci přinést další překvapení – vstupenky z nočních prohlídek budou v závěru večera slosovány a vítěz získá exkluzivní víkendový pobyt na státním hradu Rožmberk! Více na  www.hrad-rozmberk.eu 


Stejně bohatý a pestrý kulturní program však nabídnou i další hrady a zámky po celé ČR. Na stránkách www.hradozameckanoc.cz si mohou návštěvníci vybrat, kde by svou Hradozámeckou noc strávili nejraději – mohou např. sestoupit do Hladomorny SZ Lemberk, prožít mýty legendy a mordy SZ Opočno nebo mystérium řádu v klášteře Zlatá Koruna. Možné je seznámit se s tajemnými skřítky na Mníšku pod Brdy či s příběhy posledních šlechticů žijících na Bečově do roku 1945.

To vše a ještě mnoho dalšího nabízí sobotní večer 31. 8. 2013 – srdečně zveme!



Hlavním partnerem ´Hradozámecké noci´ je skupina ČEZ a její program Šťáva, mediálními partnery jsou Český rozhlas a CzechTourism.
Národní památkový ústav a památky v jeho správě
Národní památkový ústav je největší příspěvkovou organizací Ministerstva kultury ČR.  Vedle své role odborné složky v procesu památkové péče v České republice plní NPÚ také povinnosti vyplývající ze správy více než stovky státních památek. Většina z nich je veřejnosti přístupná a z konvolutu památek přímo ve správě NPÚ je 7 zapsáno na Seznamu světového dědictví UNESCO: zámecký komplex Český Krumlov, zámek Litomyšl, zámek Telč, poutní kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou, zámky Valtice, Lednice a Janův Hrad v rámci Lednicko-valtického areálu, Arcibiskupský zámek a zahrady v Kroměříži. Národní památkový ústav v rámci zpřístupněných hradů a zámků pečuje také o cca tři čtvrtě miliónu sbírkových předmětů a pro zámecké i hradní areály jsou typické rovněž historické zahrady a parky.
Mimořádně významnou složku kulturního dědictví tvoří kostely, kláštery a další řeholní domy. V úplné nebo částečné správě Národního památkového ústavu jsou významné klášterní areály např. Plasy, Kladruby u Stříbra nebo Doksany. Nedílnou součástí kulturního dědictví je i vesnická lidová stavební tvorba (NPÚ spravuje památky lidové architektury Zbečno, Hamouzův statek, skanzeny Zubrnice, Vysočina a Příkazy), ale do nedávna i odmítané technické památky 19. a 20. století, které vtiskly našim městům a krajině nezaměnitelný ráz. NPÚ spravuje unikátní technickou NKP v Ostravě - Důl Michal.
www.npu.cz
www.hradozameckanoc.cz

Ing. Olga Koníčková
Foto: internet