NOVÁ PET TROPICANA aneb „druhý život“ platových láhví, podle sochařky Veroniky Richterové

23.01.2024 17:30

 

 

Veronika Richterová 

NOVÁ PET TROPICANA

19. 1. – 7. 4. 2024

Botanická zahrada Praha

Skleník Fata Morgana

 

 

„PET-art je můj vlastní styl a dá se říci výmysl.

Vznikl šťastnou náhodou v parném létě roku 2004.

V okamžiku, kdy jsem zjistila, že lahev se dá teplem deformovat

a můžou tak vzniknout neobvyklé tvary. Mým prvním petovým dílem byl ‚křišťálový‘ lustr.

Smyslem PET-artu je přetvářet odpadový materiál a hledat možnosti, které skýtá.

Proto je vše z použitých a nalezených lahví.

Materiál nikdy nekupuji.

Cílem je inspirovat okolí k recyklaci a tvořivosti.“

Veronika Richterová, výtvarnice, malířka, sochařka a zakladatelka uměleckého stylu PET-art

 

 

Nová výstava je inspirovaná převážně tropickou flórou a

objekty byly vytvořené mezi lety 2010 až 2023.

Setkáme se s fantastickými rostlinami, které nikde nerostou,

ale i neobyčejnými květy orchidejí, strelicií nebo lotosů.

Rostlinný svět doplní živočichové.

Kromě krokodýla to bude labuť, motýli nebo nenápadné lupenitky,

které možná odhalí jenom pozorný návštěvník.

Součástí přehlídky jsou také workshopy s Veronikou Richterovou a

večerní komentované prohlídky skleníku Fata Morgana.

 

 

Veronika Richterová, autorka hýřící fantazií

 

Tvorbu Veroniky Richterové nelze jen tak přehlédnout a setkali jsme se s ní za www.www-kulturaok-eu.cz už na několika kolektivních výstavách, ale především na její – památné -  výstavě v progresivní Galerii Makráč.

Rádi jsme se proto vypravili i na její nejnovější výstavu do skleníku Fata Morgana.

Při jejím zahájení jsme ze slov ředitele Botanické zahrady Bohumila Černého zjistili, že už v roce 2010 byla obdobná výstava prací Veroniky Richterové ve skleníku Fata Morgana. Neexistoval však tehdy ještě náš web a věnovali jsme se především jiným mediálním projektům, tak nám tahle výstava unikla. O to raději jsme se vydali do tropické přírody hledat objekty, hýřící barvami i fantazií specifické sochařky, paní Veroniky Richterové, tentokrát.  

 

 

Netradiční zahájení

 

Výstava děl paní Veroniky Richterové nazvaná Nová Pet Tropicana se stala zahajovací výstavou nabitého programu Botanické zahrady Praha sezony 2024. Netradiční zahájení sezony jsme zmapovali a věnujeme se mu na jiném místě našeho webu (viz. náš článek: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/botanicka-zahrada-praha-v-55-sezone-aneb-co-prinese-tropicky-rok-2024/ ).

Krom patronů zahájení a otevírání výstavy Nová Pet Tropicana, byla samozřejmě přítomna i autorka výstavy Veronika Richterová. Rozmístění hostů i přítomných medií v nevelkém prostoru foyer skleníku Fata Morgana, bylo náročné. Stěsnání značné, a tak na autorku výstavy zbylo místo pod tamními schody. Přesto všechny fotoobjektivy a kamery si k ní cestu našly a mikrofon zajistil dobrý poslech i těm, kdo na hvězdu akce, pro nával zájemců třeba ani neviděli.

 

 

Co nám sdělila autorka při zahájení

 

Ve svém vstupu, paní Veronika Richterová, hned v úvodu upozornila na jednu výjimečnost jejích objektů. Dají se vystavovat i tam, kde na ně padá voda, kde se mlží, kde je značná vlhkost a kde je i citelné – v dané chvíli, tedy v zimě, jaká v den zahájení venku panovala – horko.

Veronika Richterová zavzpomínala na svoji předchozí výstavu konanou ve skleníku Fata Morgana v roce 2010.

V případě té současné výstavy, neopomněla nejen poděkovat vedení Botanické zahrady za možnost zde znovu vystavovat, ale hlavně ocenila spolupráci odborníků, botaniků, pracovníků Botanické zahrady, kteří dokázali jejím fiktivním květinám, rostlinám a dokonce i živočichům, vytvořit sice také fiktivní, ale plně „vědecky“ fundované přírodovědné názvy. Namnoze i vtipně korespondující s bizarními tvary vystavených plastových přírodnin.

Díky jim, jak zdůraznila autorka, se návštěvníci mohou potěšit pohledy na rostliny, které rozkvetly jen a pouze nyní, a najdeme je, jen a pouze, ve skleníku Fata Morgana po dobu trvání výstavy.

Veronika Richterová, ale nezapomněla také vyzdvihnout obětavou a fyzicky náročnou práci horolezců, kteří byli nápomocni při instalaci některých objektů na místa běžně nedostupná, čímž vlastně pobídla i nás diváky její výstavy, abychom nechodili pouze s hlavou skloněnou, abychom se nedívali jen kolem sebe, ale abychom věnovali pozornost také prostorům nad námi, kde učiníme nejeden překvapivý objev.

Na skeptickou otázku z pléna, zda autorce nedojde tvůrčí materiál, stanou-li se plastové obaly jednou vratnými a nebudou volně k mání, nás s klidem ujistila, že ji to neohrozí. Již dvacet let se této tvůrčí disciplíně věnuje a dvacet let pilně sbírá plastové láhve do foroty. Má prý na zahradě plnou kůlnu plastových obalů a zásoba ji vydrží ještě na roky, i kdyby se stávající zdroje, tedy kontejnery na plast i samosběr cestou kamkoli a kdekoli, zastavil.

Na otázku, zda ji ulehčují tvorbu nové typy obalů, odpověděla záporně, protože ty nejnovější typy plastových lahví jsou tenčí, zpravidla už i s pevně připevněným víčkem a které jí překáží. A co je vůbec nejhorší, že z odlehčených variant nových plastových lahví se nedá tvořit. Vyhovují jen ty klasické pet lahve.

 

 

Co praví tiskové zprávy k výstavě?

            

·         Sochařka Veronika Richterová, se už bezmála 20 let zabývá uměleckou recyklací a tvorbou barevných plastik z použitých PET lahví.

·         Svá plastová díla poprvé představila právě v Botanické zahradě a to na velmi úspěšné výstavě v roce 2010.

·         Pro zájemce o tato unikátní díla v unikátním pojetí, jsou připraveny také večerní prohlídky skleníku Fata Morgana.

·         Součástí přehlídky budou i komentované prohlídky a workshopy za osobní účasti Veroniky Richterové.

 

 

Nejen fantazie autorky, ale také její objevitelské cesty

 

Skleník Fata Morgana na dobu tří měsíců „osídlí“ mimo řádnou květenu také 130 umělých fantaskních objektů. Především rostlin, ale také hub a dokonce i zvířat. Hlavním strůjcem těchto výtvorů je především obrovská fantazie autorky, ale ne jen. Inspirací ke vzniku objektů byly i její cesty do tropických krajin. Navštívila mimo jiné takové exotické lokality, jako Kambodža, Japonsko, ale třeba také Kanárské ostrovy či karibský Gaudeloupe.

Díla jsou proto rozmístitelná a roztříditelná klidně i podle biotopů. Toho se při instalaci svědomitě využilo.

V první části skleníku Fata Morgana, která je celá věnována suchomilným rostlinám, jsou tedy k vidění nejrůznější autorské sukulenty, kaktusy nebo bambusy.

Druhá část tropického deštného lesa poskytuje „útočiště“ autorským tropickým rostlinám.

A v poslední části skleníku, která prezentuje flóru horských oblastí, jsou ke spatření zejména houby a masožravé rostliny.

Různé plastiky se - ve stejném třídění - samozřejmě také vznášejí nad hlavami návštěvníků, a nalezneme je i u vodopádu a dokonce se staly součástí jezírka.

Jako upomínka na slavnou výstavu Veroniky Richterové z roku 2010 se do Fatra Morgany vrátila jen tehdejší dvě díla. Nesmírně oblíbený krokodýl plující na hladině jezírka a kaloni, zabydlení v dutině kmene.

 

 

Veronika Richterová a PET ART

 

·         Veronika Richterová je výtvarnice, malířka a sochařka.

·         Vystudovala pražskou Umprum a absolvovala stáž v Paříži.

·         Od 90. let je na volné noze, zpočátku se věnovala malbě a smaltovaným plastikám, vytvořila kromě jiného například sochy pro pražskou zoologickou zahradu a od roku 2004 se zabývá PET artem.

·         Má za sebou na 50 samostatných výstav doma i v zahraničí, v Praze se naposledy představila na přelomu 2019 - 2020 v Galerii Makráč (viz náš článek: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/veronika-richterova-ctyri-generace-vegetace-aneb-umeni-z-pet-lahvi-ci-nekonecne-moznosti-lidoveho-pet-artu/ ).

·         Její nejnovější realizace, tři velké „křišťálové“ lustry, jsou k vidění v Café Savoy v Praze.

·         Příležitostně pracuje i s jinými materiály, například pro město Kladno vytvořila v roce 2022 rozměrnou mozaiku Endemity na téma květin.

·         Část tropických rostlin pro výstavu NOVÁ PET TROPICANA pochází z roku 2019, kdy se Veronika Richterová tímto tématem intenzivně zabývala v rámci projektu o recyklaci pro obchodní dům Printemps v Paříži.

·         Její instalace ve výloze představovala džungli.

 

 

Večerní komentované prohlídky ve Fata Morgana a výstavou Nová Pet Tropicana

 

Fantastická díla z výstavy NOVÁ PET TROPICANA obohatí i oblíbené komentované večerní prohlídky skleníku Fata Morgana.

Série večerních procházek exotickým prostředím už začala.

Návštěvníci mohou během komentovaných prohlídek mimo fantazie a zraku, zapojit i další smysly – sluch a čich. Jedinečným zážitkem je bezesporu hlasité „kvákání“ tropických žabek druhu bezblanka skleníková.

 

 

Základní a praktické informace

 

Výstava je k vidění ve skleníku Fata Morgana od 19. 1. do 7. 4. 2024

Otevírací doba skleníku Fata Morgana je od ÚT do NE:

Leden - únor: od 9.00 do 16.00

Březen - říjen: od 9.00 do 19.00

Výstava je v ceně standardního vstupného do areálu botanické zahrady, tedy v ceně je jak vstup do areálu botanické zahrady a všech expozic, tak na výstavu Nová PET Tropicana a další akce konané tou dobou (nemají-li speciální poplatek jako např. komentované prohlídky, workshopy...):

Na akci jsou platné roční permanentky, sousedské permanentky i VIP vstupenky.

 

 

Autorský workshop PET ARTU – Doprovodný program výstavy

 

·         SVĚTLO A STÍN: KVĚTY FATY

·         workshop pro děti (8–15 let), 9. 3. (sobota), 11.00–12.30,

·         Výstavní sál v Ornamentální zahradě

Inspirováni vegetací i výstavou ve skleníku Fata Morgana si vytvoříme vlastní tropickou zahradu plnou fantastických květů. Pod vedením sochařky Veroniky Richterové se naučíme, jak zacházet s nástroji tak, aby nám obyčejná pet lahev pod rukama rozkvetla. Máte-li doma pet lahev zajímavé barvy, doneste si jí s sebou. Tento workshop je určený pro děti ve věku od 8 do 15 let bez přítomnosti rodičů či jiného dospělého doprovodu.

Počet míst na workshop je omezen, nutná rezervace.

 

·         FASCINACE PLASTY

·         workshop pro dospělé, 9. 3. (sobota), 14.00–16.00,

·         Výstavní sál v Ornamentální zahradě

Obklopeni barevnými pet lahvemi se ponoříme do tvorby rostlinných objektů. Se sochařkou Veronikou Richterovou budeme objevovat zákonitosti práce s plasty a bezbřehé možnosti kombinací barev a tvarů. Na závěr objekty rozpohybujeme ve hře světel a stínů. Tento workshop je určen výhradně dospělým osobám bez doprovodu dětí.

Počet míst na workshop je omezen, nutná rezervace.

 

Rezervace na workshopy: katerina.alexova@botanicka.cz.

Do e-mailu napište, o jaký workshop máte zájem (pro děti nebo dospělé), vaše jméno a případně jméno dítěte, pro které workshop rezervujete a vaše telefonní číslo.

 

Text připravili: Marie Kubíčková, DiS. a Richard Koníček

Foto: Marie Kubíčková, DiS. (13 x) a Wenca Nikoníček (1x)  

 

 

Veronika Richterová 

NOVÁ PET TROPICANA

19. 1. – 7. 4. 2024

Botanická zahrada Praha

Skleník Fata Morgana

Výstavu od 22. března obohatí Tropické květy

Návštěvníci se mohou těšit na prodej tropických rostlin.

Podrobné informace o akcích Botanické zahrady Praha najdete na https://www.botanicka.cz/clanky/akce/prehled-nasich-akci

Sledujte dění v botanické zahradě na sociálních sítích (Facebook, Instagram, YouTube).

Novinky a další informace:

www.botanicka.cz

 

 

Více k autorce výstavy:

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/veronika-richterova-ctyri-generace-vegetace-aneb-umeni-z-pet-lahvi-ci-nekonecne-moznosti-lidoveho-pet-artu/  

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/hapestetika-vi-dotykejte-se-prosim-aneb-kde-si-kaktus-v-richterova-pohladit-muzeme/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/remeslo-malba-craft-painting-aneb-dekuji-ze-na-mne-zapomenete/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/%c2%b4sexplicit%c2%b4v-prazske-microne-aneb-i-feel-it-%28citim-to-tak%29/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/orientace-aneb-hledame-li-inspiraci-prave-v-oblasti-orientu/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/praha-tokio-aneb-sto-let-vzajemne-vlivu-architektur-o-kterem-se-k-nasi-skode-mnoho-nevi/